Вести

ВУЧИЋ: МНОГЕ ПАМЕТНЕ ГЛАВЕ ЈЕ ДАО СРПСКИ НАРОД

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас у Будимпешти српски образовни центар "Никола Тесла" и најавио подршку државе, а децу позвао да воле своју отаџбину.

Обраћајући се ученицима, Вучић их је замолио да никада не забораве српски језик, ни ћирилично писмо, и да бескрајно воле Србију, где год били, вратили се у своју земљу или живели у иностранству.

"Урадићемо све да се овде изнедре нови Тесла, Пупин, нови Миланковић... Многе паметне главе је дао српски народ", рекао је Вучић у разговору са ученицима, говорећи о свим знаменитим Србима, укључујући оне који су живели и радили изван Србије.

Вучић је рекао да зна да ову школу похађају деца и из Србије и целог региона.

"Молим вас да учите, да будете вредни, јер знање је једино што нико не може да вам одузме", рекао је Вучић додајући да љубав према српском народу и отаџбини имају, и захвалио се родитељима који су то у њих усадили.

"Из своје личне библиотеке поклонићу вам 200 својих књига. За уџбенике, колико год буде потребно Србија ће обезбедити", рекао је Вучић.

На молбу директорке да држава помогне у куповини суседне зграде, како би се школа проширила, Вучић је рекао да ће држава то учинити, иако та зграда није јефтина.

„Направили смо прелепу српску кућу у Подгорици. Правићемо је и у Загребу, а желимо да имамо нешто што је још много лепше од таквих кућа, а то су српске образовне установе", рекао је Вучић.

Једна ученица питала је да ли је могуће да Матица српска организује предметна такмичења за ученике и децу из региона, на шта је Вучић одговорио да ће надлежном министру пренети, али да не види ниједан проблем и разлог да ученици из Будимпеште не добију позивна писма за такмичења у Србији.

"Ми нас вас рачунамо, само ви рачунајте на нашу Србију. Имајте толико енергије и борите се за своје породице, али никада не заборавите Србију и борите се и за њу", поручио је Вучић.

Вучић је констатовао да деца лепо говоре српски, иако међу њима има и оних која нису дошла скоро, већ су од рођења ту у Будимпешти.

Такође је приметио и да су добри услови у којима раде васпитачи и бораве деца у забавишту и поновио спремност да помогне на сваки могући начин, укључујући и контактке с мађарским премијером Виктором Орбаном.

 

 

Дијалог је фарса за оне који беже од избора

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да разговоре власти и опозиције на ФПН фарсом називају само они који договор ни не желе, те да опозиција не жели ни на изборе, па излаз налазе у "бежању с мегдана".

Он је то рекао у Будимпешти, где учествује на Трећем демографском самиту, а коментаришући став опозиције да су разговори на Факултету политичких наука фарса.

"Договор је фарса за оне који га не желе и који су свој излаз пронашли у 'бежању са мегдана", рекао је Вучић. Власт учествује у разговорима са опозицијом на ФПН, подсетио је, а опозиција не жели да изађе на изборе јер знају, истакао је, да би "тај мегдан изгубили".

Ако опoзиција има такав приступ, он, каже, томе нема шта да дода. "Нема ту велике филозофије. Немојте да бринете. Људи у Србији ће наћи довољно оних које ће да бирају. Из партијског угла, нажалост, изабраће за странку коју водим много опасније противнике, него што су ови данас који се таквима представљају", рекао је председник и навео да СНС мора да се спреми да на најбољи и најозбиљнији начин свему томе одговори.

Додао је и да не зна шта се тачно данас на разговорима дешавало, да је цео дан радио и да није стигао да прати вести.

 

Јединство Срба на КИМ није партијско, већ питање опстанка

Територије су битне, али су људи најважнији, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и додао да морамо да будемо што снажнији, храбрији и јединственији да сачувамо јединство и националне интересе на КиМ.

"Било би нам другачије да смо то све знали 30 и 100 година раније", рекао је председник у Будимпешти. Рекао је да је срећан што су се Ксенија Божовић из ГИ СДП убијеног Оливера Ивановића и други прикључили Српској листи.

"Нама је најважније јединство, којим се супротстављамо покушајима Албанаца и дела међународне заједнице и оних које они подржавају на рушењу тог јединства", истакао је.

Истиче да је долазак Божовић добар за СЛ, да је то озбиљна жена, као и да су добри договори о намерама да се све снаге на КиМ уједињују. "То није питање партија, већ опстанка нашег народа",поручио је Вучић.

Поводом посете америчких конгресмена Приштини каже да не мисли да се много мења у америчком ставу када је Косово у питању, нити смо ми на то могли да утичемо. "Америка је велика сила, то су тактички односи да се говори да притисак мора да буде и на једној и на другој страни", оценио је Вучић. САД подржавају независност Косова, а наше је, понавља, да извучемо највише што можемо, а изгубимо најмање што морамо".

"Наша позиција није лака и неће бити нимало лака", оценио је председник. Поводом изјаве Аљбина Кутрија да дијалог мора да постоји уз одређене услове, Вучић је напоменуо да изгледа сви имају неке услове.

"Ми немамо услове, само постоји смисао и бесмисао дијалога. Бесмислено је да разговарате са неким ко вам каже 'уводимо таксе'. Ми других услова немамо, осим укидања такси. Ми смо за разговоре спремни, а они само да се понашају цивилизовано и у складу са нормама 21. века и потписаним споразумима", истакао је Вучић. Каквог смисла имају нови споразуми, ако не поштујете ни споразуме из 2006. године какав је Цефта, запитао је председник.

 

Мој посао је да радим, а докони попови...

Вучић је рекао  данас да је у Медвеђи био поводом предстојећих локалних избора и да то није ни крио, те да не разуме примедбе доконих.

"У Медвеђи сам био у кампањи на партијском скупу, то није тајна, имате локалне изборе, листа Александар Вучић , у чему је проблем", истакао је Вучић поводом примедби да је био у кампањи, уз опаску да "докон поп и јариће крсти".

Он је рекао и да је у Лесковцу био како би обишао болницу и стадион Дубочица и напоменуо да његов посао није да седи у четири зида, већ да ради више и да решава проблеме. Оценио је и да ће на локалне изборе у Медвеђи изаћи преко 50 одсто људи.

"Мени такве глупости не могу на памет да падну, они који немају шта да раде, немају никаквих брига, ни мука, па могу да измишљају, псују, да кажу ружну реч, а никада ништа нису урадили. Они нису у стању ни да добију у месној заједници", указао је Вучић.

Он је истакао и да ће се борити за сваки глас, зато што вредно и добро раде за грађане. Поновио је и да је СНС спреман за компромис за све што договором може да се постигне, са онима који договор хоће.

"За оне који неће, они нека раде како хоће", рекао је Вучић. "Правите митинге, немојте на изборе, само немојте да малтретирате друге људе, и немојте насиљем да покушавате било шта. Власт ће се мењати само изборном вољом народа, другачије неће моћи, тај филм нећете гледати", поновио је председник.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва