Вести

ВУЧИЋ: "МИНИ ШЕНГЕН" ЈЕ ЛЕК ЗА БАЛКАН

Председник Србије Александар Вучић дао је ексклузивни интервју, након потписаног споразума с премијером Косова Авдулахом Хотијем у Вашингтону, те састанка у Бриселу са званичницима Европске уније. Вучић је говорио о детаљима споразума из Вашингтона, одјецима у региону, нападима опозиције и реакцијама из Русије, затим о дешавањима у Црној Гори.

* Шта је то заиста потписано у Вашингтону?

- У савременом друштву људи више верују својој емоцији, навијачкој страсти, а мање чињеницама. Ја немам жељу да буде некако као да смо ми надиграли или победили, јер не мислим да треба да имамо непријатељски однос. Важно је да имамо много тога доброг што се тиче економских споразума, протока робе, људи и услуга. После дуго времена, Приштина је пристала да учествује у ономе што ми називамо ''мини Шенген'', што је изузетна ствар и за Албанију, и за Србе, али и за Бошњаке.

Ако, рецимо, на свим граничним прелазима где имамо фитосанитарне инспекције, када направите да вам камиони чекају 24 сата мање него што је то случај данас, онда правите озбиљне уштеде у оперативном пословању. Онда помажете привредама својих земаља и можете да покажете колико ваша економија напредује. Ако издате радну дозволу за Тирану или Приштину или Скопље, те радне дозволе вредеће и у Београду.

То су хиљаде ствари које обичним људима олакшавају живот, које им дају право на наду да ће живети у миру. То ће стабилизовати и цели регион. А да не говорим да смо договорили значајне инфраструктурне пројекте, попут ауто-пута Ниш-Приштина.

Исто тако, и пруге које готово да смо заборавили. Урадићемо реконструкцију постојеће из тог пута Ниш-Приштина и после тога имаћемо и за путнички и за теретни саобраћај комплетну инфраструктуру, све до Тиране и Врача. Оно што је за нас још важно, то је да смо добили и очекујемо то већ у наредних месец-два, да у Београду буде канцеларија Америчког развојног фонда.

* Шта је потписано када је у питању политички део споразума, посебно када се говори о амбасадама Србије и Косова у Јерусалиму?

- Оно што ми нисмо прихватили, то је међусобно признање. Али оно што је направљено тамо је да су они, уствари, желели да ми кажемо да је за нас уреду да Израел призна независност Косова. Ми у томе нисмо желели да учествујемо. Рекли смо да је Израел суверена држава, има право да ради шта жели, а с наше стране смо послали поруку Израелу која је врло јасна.

Мислим да смо направили веома добар споразум, уз чињеницу да, када то радите с Американцима, онда барем знате да ће постојати утицај на другу страну да се те ствари проводе у дело. Мислим да је то за нас веома важно и ми морамо на такав начин да се постављамо. Од пресудног значаја је шта ћемо и како да радимо у економији.

* А када је у питању регион?

- Ја никада нећу одустати од идеје за коју мислим да је лековита за цели регион, која мислим да је најбоља, а то је ''мини Шенген''. То је наше увезивање. То хоће ли нас примити у ЕУ, то је једно питање, а шта је то што можемо сами да урадимо за себе, за своје народе, да градимо структуру... Један од пројеката је веома важан за нас, о коме све време разговарамо и с Европом, а о којем ћемо додатно разговарати и с Американцима, то је пруга Београд-Сарајево.

Ми градимо нашу секцију ауто-пута, једну према БиХ, а ускоро ћемо и другу, јер је то деценијама запостављено. Као да је неко желео да Србија и БиХ увек буду раздвојене, између осталог - и лошим путем. Ми ћемо даље разговарати о прузи Београд-Сарајево, што мислим да је много реалистичније од неких сувише скупих пројеката, који се везују и за друге земље и за друге делове нашег региона.

А сад да ја коментаришем да ли сам седео на овој или оној столици... Ја само желим вама да кажем - замислите председника било које од наших малих земаља из региона да добије прилику да уђе у Овалну собу, да разговара билатерално, сам с председником САД и да, када му ставе столицу, он каже: "Извините, не интересује ме ова столица, сад ћу лепо да је шутнем, па ћу да изађем напоље и баш ме брига за САД, јер је мени много важно за моју сујету каква ће столица да буде".

Наравно да ми то на памет није пало. Понашао сам се одговорно, понашао сам се пристојно и имао част и прилику да обавим одличан разговор с Доналдом Трампом. То бих поновио увек, јер моја је обавеза да радим све што могу за моју земљу, за Србију. А трудио сам се да све што смо ми предлагали буде у интересу не само Србије већ и свих других у региону.

* Изнели сте низ конкретних бенефита за Србију и регион, који су договорени... Зашто се о томе далеко мање говори него о столици на којој сте седели?

- Не само то. Они вам кажу да смо ми признали две амбасаде. Прво, ми нисмо признали две амбасаде. Ми смо потписали само једну. А друга је производ, да ли ће бити или неће бити, нечијих других договора.

Зар ви мислите да је, после осам година нечије власти у Србији, могуће да имате 60 одсто гласова или увек више од 50, а да људи не примећују нечији рад? Лако је да кажете "ружан си, Вучићу, и дебео си" или "не треба да седиш на тој столици". То је увек лако. Али то мене не интересује. Мене интересује шта је резултат неког рада.

Мало ко ће да каже "70 година смо причали о ауто-путу Београд-Чачак-Ужице, а Вучић га урадио". Сад идете до границе са Северном Македонијом и све време је ауто-пут. До границе с Бугарском све време је ауто-пут.

А некад ме срамота да одговорим овима што се баве таквим небулозама, глупостима, да сам их обрукао, нешто погрешно рекао на енглеском... Не могу ништа да ми кажу. Па, ја сам руски савладао током мандата, сада учим немачки језик. И опет ће нешто да им смета. Али рад не можете да победите. Зато сам поносан на рад и много задовољнији сам се вратио из Вашингтона него што сам отишао.

* Је'л у Вашингтону било говора о БиХ? Многи су упозоравали да би могло бити трговине науштрб БиХ, а Милорад Додик Вам је донео одређену документацију...

- Нисам то слушао када је господин Додик био у Београду и нисмо ми говорили шта ће бити у Вашингтону. Он је мени донео документ који се тиче кршења Дејтонског споразума. Ништа у појединачним сусретима нисмо разговарали. У Вашингтону се говорило свеукупно о региону, али пре свега, говорило се о односима Београда и Приштине.

Ако ме питате да ли се говорило о специфично нечему у БиХ - не, није, нити је то било чија намера. А не мислим да је то и било какво очекивање Додика. Људи, Србија поштује интегритет БиХ, као што поштујемо интегритет Републике Српске унутар БиХ. Ми с тим немамо никакав проблем.

Хоћемо боље односе.

* Како коментаришете реакције из Русије, попут оне портпарола руског министарства иностраних послова Марије Захарове?

- Ја слушам осам година како смо слуге Русије, како смо овакви, онакви. Не! Ми водимо рачуна о себи и својим интересима. Русија је наш пријатељ. Ми имамо добре, одличне односе с Русијом. Али, знате, ми представљамо своју малу земљу с Балкана, њом се поносимо, њу волимо и као што сте видели, на нешто што се догодило, а што нисмо сматрали да је пристојно и примерено, одговорили смо снажно. И захвалан сам руском руководству које се одмах извинуло. Видели сте реакцију и Лаврова.

Наш посао је да чувамо независност, слободу, а то је пре свега важно за слободу у доношењу одлука, а не у томе колико ћете да вичете, некога вређате, претите... Ја сам задовољан што је Србија самостална и слободна у сопственом одлучивању.

* Како коментаришете резултате избора у Црној Гори и дешавања након тога?

- Не желим да коментаришем. Нисам давао никакве изјаве. Жао ми је због великих тензија. Жао ми је због тога што неки људи увек када је то потребно у свему пронађу Србију. Али, да будем искрен, нисам заинтересован да ни на који начин на такве ствари одговарам. Ми желимо добру сарадњу и верујем да ћемо имати веома добру сарадњу са Црном Гором ко год је данас и ко год био сутра на власти.

 

 

 

Извор: Танјуг