Вести

ВУЧИЋ: ЕВРОПСКА УНИЈА ЈЕ СТРАТЕШКИ ЦИЉ СРБИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је за немачки лист "Handelsblatt" да је ЕУ стратешки циљ Србије, која остаје чврсто на европском путу, као и да је то разлог зашто се састаје са канцеларом Олафом Шолцем.

Председник Вучић је пред долазак у Немачку рекао да Србији треба уважавање и поштовање које је земља имала од бивше канцеларке Ангеле Меркел, те нагласио да у Берлину не тражи ништа осим добре европске перспективе.

Оценио је и да у Србији, Немачку више воле од ЕУ - зато што је још Ангела Меркел озбиљно схватала Србију.

"Верујемо да и од њеног наследника, Олафа Шолца, можемо добити исто поштовање и уважавање. То је све што нам треба", рекао је председник Вучић за "Handelsblatt".

Председник Вучић је рекао и да се нада да ће Шолц и његове речи убрзати ширење ЕУ.

"Не говорим само у име Србије. То је оно што нам је свима у региону потребно: јасни и остварљиви циљеви", рекао је председник Вучић и додао да је и чињеница да се многи Срби у међувремену противе чланству у ЕУ, што је, оцењује, и последица наших грешака, али да половина кривице иде на рачун Брисела.

Олафа Шолца је, како додаје, упознао у Хамбургу 2016. године, када је био "један од ретких" који су га "пажљиво саслушали".

Председник је рекао да му је Србија захвална што је однос ЕУ према државама бивше СФРЈ описао као неприхватљив.

"То схватам веома озбиљно и то нам даје наду", рекао је председник Вучић и додао да га веома брине што подршка приступању ЕУ у земљи опада, али и да може да каже да Србија чврсто остаје на путу ка ЕУ.

"Наши људи од ЕУ чују само једно - Србија треба да призна Косово као независну државу. Многи Срби већ су сити тога, јер истовремено у Украјини данас виде потпуно другачији приступ истих тих западних сила. Имају осећај да постоје двоструки стандарди", нагласио је председник Вучић.

Уз оцену "Handelsblatt" да је мало страних политичара који познају руског председника Владимира Путина боље од Вучића, а на констатацију да се "скоро ниједан страни политичар није са Путином састајао тако често", председник Вучић је рекао "до сада 19 пута".

На питање како данас оцењује Путина и његове намере у Украјини, председник Вучић одговара да председник Русије о томе са њим није разговарао, да су се последњи пут видели 25. новембра и да су тада само "неколико минута" разговарали на тему Украјине.

На питање да ли схвата зашто Путин сада овако поступа, кидајући односе са већином европских земаља, председник Вучић је рекао да он слуша и чита шта каже руски председник.

"Он износи своје мотиве. Али то не значи да се поступање у Украјини може оправдати", рекао је председник Вучић и уједно као могући разлог наводи то да "Путин јасно помиње ширење НАТО на исток".

Указао је да без обзира на то, Србија и он осуђују кршење међународног права и рат у Украјини.

Председник Вучић је за "Handelsblatt", који у уводу интервјуа, уочи његовог разговора са Шолцом, пише да "Србија хоће у ЕУ, али не жели да заузме јасан став према Москви", рекао да осећа обавезу да подржава међународно право, а Србија је то и урадила.

Председник Вучић је додао да не треба заборавити да је 1999. године Србију напао НАТО, противно међународном праву и без мандата УН, и да су грађани много пропатили.

Према његовим речима, то је један од разлога због којих је Србија подржала две резолуције УН и осудила рат у Украјини.

На сугестију листа да је 1999. године "Милошевић извршио агресију на Косово", Вучић је подсетио да је Путин пре неколико дана упоредио ситуацију у Донбасу са ситуацијом на Косову.

"Он користи косовски пример и одлуке Међународног суда правде као преседан да оправда своје поступке у Донбасу и другим деловима Украјине", рекао је председник Вучић.

Реагујући на питање немачких новинара који, подсетивши да је Међународни суд правде 2010. године пресудио да отцепљење Косова од Србије није кршење међународног права, кажу да је то "зато што је постојао геноцид над Косоварима", председник Вучић је нагласио да на Косову није било геноцида и не постоји ниједна једина судска пресуда која то види другачије.

На питање зашто се не придружи санкцијама САД и ЕУ, председник Вучић одговара да се Београд слаже са ЕУ око природе сукоба у Украјини, али да, с обзиром на интерну ситуацију у Србији, није лако да се она тако јасно позиционира.

"А што се санкција тиче деценијама смо били жртве санкција и не верујемо у политику санкција. Међу земљама ЕУ и даље се воде расправе, на пример о ембаргу на нафту или гас. Ми имамо своје интересе. И ми још нисмо део ЕУ. Нажалост", рекао је председник Вучић.

На констатацију да су Србија и он лично под притиском и Москве и Брисела, председник Вучић одговара да смо војно неутрални, али не и политички.

"За многе је било изненађење то што смо јасно рекли да је рат у Украјини кршење међународног права. Да ли се Србија прикључује санкцијама или не, то не импресионира никога у Русији. С друге стране, имамо националне интересе у вези са Косовом и Метохијом и другим питањима у којима Русија подржава наш став. До сада су нас у СБУН подржавале Русија и Кина. Истовремено, међутим, важи следеће: ми смо јасно на путу ка ЕУ, што је наш стратешки циљ", рекао је председник Вучић и нагласио да је зато и дошао у Немачку.

 

 

 

Извор: Танјуг