Вести

ВУЧИЋ: ДАЋЕМО СВЕ ОД СЕБЕ ДА САЧУВАМО МИР

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је месецима говорио да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти има једну жељу - да доведе до крвопролића цео регион, као и да је мало ко хтео то да чује и разуме шта се дешава на Косову и Метохији.

Председник Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је у последња три дана "и ћорав" могао да разуме шта се спрема.

"Као и жељу Куртија да дође до великих сукоба између Срба и НАТО-а, а он да пере руке и каже да то нема са њим никакве везе", рекао је председник Вучић и додао да је имао разговоре са Американцима, Немцима и Европљанима.

 

Курти једини кривац, жели да доведе до кровопролића цео регион

Председник Вучић је изјавио да Аљбин Курти има само  једну жељу - да изазове сукобе на КиМ и дође до великог сукоба између Срба и НАТО, да доведе до крвопролића цео регион и нагласио да је Курти једини кривац за ово што се догађа на КиМ.

Председник Вучић је  у ванредном обраћању јавности у Председништву рекао да је мало ко желео да то разуме шта је суштина свега што се на КиМ догађа, иако смо месецима говорили да Курти жели да дође до сукоба.

"У последња три дана и ћорав и политички неписмен могао је да разуме шта је то припремано за данас и све у организацији Куртија, са жељом да дође до великог сукоба између Срба и НАТО, а он који је једини кривац за све што се догађа, да пере пилатовски руке и каже да са њим то нема никакве везе", рекао је председник Вучић.

Додао је да касни са обраћањем, јер је имао разговоре са Американцима, Немцима и Европљанима, али и зато што је хтео да прикупи потпуно тачне информације и да ће саопштити шта је то што ћемо да чинимо.

 

КФОР упркос гаранцијама није заштитио Србе

Председник Вучић је рекао да КФОР, упркос гаранцијама, није заштитио Србе и нелегално преузимање општина на северу КиМ.

Председник Вучић је на ванредној конференцији за новинаре објаснио хронологију догађаја од јутрос.

“Срби на северу КиМ у седам сати јутрос окупили су се испред општине Зубин Поток, Звечан и Лепосавић како би исказали своје незадовољство упадом нелегалних Куртијевих окупатора у српске зграде, јер војници КФОР-а упркос гаранцијама, нису заштитили Србе и нису спречили нелегално и насилно преузимање општина, као и насиље којим су Срби били изложени, иако су за то давали више пута гаранције”, рекао је председник Вучић.

Како је додао, јутрос испред општина Србе су сачекали војници КФОР-а и бодљикава жица.

“Градоначелници Зубиног Потока и Звечана које је изабрао Курти накнадно су отишли на састанак код америчког амбасадора, док је градоначелник Лепосавића у 5.30 ушао у зграду општине коју је КФОР опасао бодљикавом жицом, онако како је то требало да ураде у петак и да забране Куртијевим градоначелницима да се уопште појављују на северу”, рекао је председник Вучић.

КФОР их је, каже, пустио да уђу у зграде општине да би онда њих штитили од Срба, уместо обрнуто.

“Јер и то обрнуто што би требало да ураде било би у складу са саопштењима макар декларативним изјавама Квинте, ЕУ, САД, свих који кажу да је тај илегални потез Куртија да у ове зграде шаље тзв. албанске градоначелнике”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да се, како је рекао, лажни градоначелник још налази у згради општине Лепосавић.

Председник Вучић је као кључну тачку навео ситуацију у којој су два возила тзв. специјалне полиције РОСУ остала окружена Србима на којој је српски народ окачио заставу и исписао четири слова С, али, како је истакао, никакво насиље нису спроводили.

Након бројних преговора током дана које су са представницима КФОР-а имали представници Српске листе Игор Симић и Горан Ракић који су, како је рекао, били нападани од осталих Срба да су фини и меки и да, не зна се из ког разлога желе мирне и добре односе са КФОР-ом, на разговоре је отишао Драгиша Миловић.

Реч је, рекао је председник Вучић, о једном од најугледнијих Срба са севера КиМ, некадашњем председнику општине Звечан и члану Српске листе.

“Срби су прво предложили да КФОР замени РОСУ специјалце да се лажни градоначелници повуку из објекта, а да КФОР може да остане. Нашим Србима није сметао КФОР, већ Куртијеви специјалци и лажни градоначелници. Тада је командант КФОР-а за регион исток рекао да разуме српске захтеве и да ће их пренети надлежним органима”, рекао је председник Вучић.

КФОР је, како је наставио, потом цео договор условио тиме да Срби пропусте два возила РОСУ из кордона КФОР-а.

 

Тројица најтеже повређена, четворица ухапшена

Председник Вучић је изјавио да су у сукобима на северу КиМ најтеже повређени Драгиша Гаљак, као и Драгиша Миловић и Часлав Софронијевић, а да је повређен 41 припадник КФОР-а.

Председник Вучић је у обраћању медијима рекао да су ухапшени Небојша Лезовић, Радош Петровић, Срећко Витковић и Душан Обреновић и да су у току преговори са КФОР-ом о њиховом ослобађању. 

Председник Вучић је рекао да је најтеже повређен Драгиша Гаљак, портир из Косовске Митровице, који је погођен с леђа са два метка и који је оперисан.

"Лекари су се борили за његов живот, сада је на интензивној нези. Верујемо да је извесно, ако не дође до компликација, да ће преживети", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је додао да је Драгиша Миловић задобио вишеструке тешке телесне повреде од удараца у груди, трбух руке и ноге и да се он налази на опсервацији. 

Председник Вучић је додао да је Часлав Софронијевић, Србин са севера КиМ, задобио више удараца у груди и повреде од гумених метака и да се такође налази на опсервацији. 

"Остали су сви са лакшим и тежим телесним повредама", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је повређен 41 припадник КФОР-а, од тога највише припадника мађарског и италијанског контигента, од којих су тројица теже рањени.  

Председник Вучић је изразио наду да нико од њих није животно угрожен.

"Велике и тешке последице, за које је крив и одговоран искључиво Аљбин Курти, за шта сви знају, на то сам упозоравао и синоћ и прексиноћ и пре три, четири пет дана, а нико није желео ни да чује", рекао је председник Вучић. 

 

Молимо земље Квинте да уразуме своје чедо, Срби да остану мирни

Председник Вучић је позвао међународну заједницу да уразуми премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, али не бесмисленим саопштењима после којих му дају визну либерализацију и чланство у Савету Европе без формирања ЗСО.

"Позивам још једном земље Квинте да уразуме своје чедо, јер то чедо може да изазове такво чудо какво нико други није изазвао. Зато и бескрајно молим да то ураде, јер Срби и Србија хоће мир и не тражимо ништа више", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је у ванредном обраћању јавности нагласио да ће Србија учинити све да сачува мир.

"Ако то не учине плашим се да ће бити касно. Ми ћемо се трудити да сачувамо мир. Срби морају да знају да имају одговорно руководство и да ће дати све од себе да сачувамо мир, али нећемо дозволити ни прогон, ни погром, ни убијање нашег народа на КиМ", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истовремено позвао Србе са КиМ да не улазе у сукобе са НАТО, јер је то оно што Курти највише жели.

"Позивам их да када протестују, а то је њихова жеља јер се неће помирити са окупацијом зграда и кућа, да чине то на миран начин, као и данас, да седе, јер када се на миран начин супротстављају албанском окупатору, нико не може да их покори. Запуца ли албански окупатор, то ће бити друга ствар и то сам пренео НАТО-у", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да је начелник Генералштаба Милан Мојсиловић затражио разговор са командантом Кфора Ристућом.

Председник Вучић је нагласио да је Војска Србије распоредила снаге на местима где мислимо да је неопходно.

"Обићи ћемо их вечерас, нећемо дозволити погром српског народа", рекао је председник Вучић и најавио да ће се сутра, у осам сати ујутру, у Председништву Србије састати са амбасадорима земаља Квинте.

Додао је да због тога неће ићи у Братиславу, а да ће за прекосутра још видети.

Председник Вучић је позвао медије да пазе како преносе вести са КиМ,  јер је данас било готово немогуће да се дође до озбиљних, објективних и прецизних података.

"Ово што смо вам овде рекли је апсолутна истина и она није једнострана ни у политичком, ни у фактографском смислу. На то смо упозоравали", рекао је председник Вучић.

 

Повређено 52-оје Срба, Гаљак тешко са два метка РОСУ

Председник Вучић је рекао да је на северу КиМ повређено 52-оје Срба, да их је и више, али да су ови затражили помоћ у КБЦ Косовска Митровица, од којих је троје теже повређено, међу којима и Драгиша Гаљак (50) који је рањен са два метка од стране албанских специјалаца.

Председник Вучић је у обраћању грађанима, наводећи шта се од јутрос дешавало, рекао да Србима није сметао КФОР, већ специјалци РОСУ, и лажни градоначелници и да је командант КФОРА за регион исток рекао да разуме српске захтеве и да ће их пренети надлежним органима.

"КФОР затим условљава читав договор тиме да Срби пропусте два борбена возила РОСУ иза кордона КФОРА ближе општини, јер се њихови албански полицајци ужасно плаше присутних Срба, иако су и сами Срби били у двоструком обручу РОСУ и КФОРА", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да Срби на то нису пристали и да је КФОР тада кренуо у акцију.

"Поред других момака у првом реду били су Игор Симић и Горан Ракић. Они су почели да их ударају по међуножју, по глави а теже повреде претрпео је Драгиша Миловић који је био у првом реду и налази се у КБЦ Косовска Митровица", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је пренео да су почели да их ударају, вуку, шутирају, да су Симића покушали да увуку у свој круг и да су га Срби једва одвојили.

"Ударају Миловића, Ракића, почињу да бацају шок бомбе по народу, део креће да се склања, а део прихвата борбу песницама на до зуба наоружане припаднике КФОРА".

Председник Вучић је рекао да је припадник РОСУ са калашњиковом клечећи на земљи испалио више хитаца.

"Није реч о припаднику КФОРА, него РОСУ и он испаљује више хитаца у правцу Срба који се повлаче и погађа с леђа  Драгишу Гаљака у предео карлице шаке и стомака, два метка су га погодила", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да у том тренутку креће одговор Срба каменицама и на друге начине, а да су на више места сликани снајпери албанских специјалаца.

Рекао је и да је Игор Симић  упозорио у више наврата НАТО војнике да су Албанци у објекте унели много наоружања, снајпера, у близини школа и да су им Срби пружили ненасилни отпор уз песму и коло и нудили КФОР кафом и чоколадама и показивали да нису за насиље.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1