Вести

ВУЧИЋ: ЦЕНА НЕЗАВИСНОСТИ И САМОСТАЛНОСТИ СРБИЈЕ ЈЕ ВЕЛИКА

Живели бисмо десетоструко боље да смо увели санкције Русији. Осамдесет дана смо издржали, а цена коју плаћамо је огромна, рекао је председник Републике Србије Александар Вучић гостујући на ТВ Прва.

"Огромну штету трпимо сада и ни од кога не тражим ни хвала, било би лепо да је мало више био фер амбасадор Русије када је о томе говорио. Свеједно, не тражимо и не радимо то због њих него због себе, због поштеног односа према себи, својој земљи и поштовања међународног јавног права. И знамо шта су санкције и колико су нефер и непотребне", рекао је председник Вучић и поручио да страшно и много трпимо неувођењем санкција Русији и да жели да то људи знају.

"Сада бих вам рекао, немам никаквих илузија - живели бисмо десетоструко боље само да јесмо то урадили. Нисмо то урадили зато што се понашамо као независна и самостална земља", додао је председник Вучић.

Нагласио је да ће предстојећа зима у свету били најтежа у последњих 70 година, али да нико не жели да чује другог осим навијачког става.

"Недостајаће много хране, има енергената, али захваљујући суманутој политици са свих страна или неће бити доступни или ће бити сумануто скупи", рекао је председник Вучић и истакао да Европа неће моћи да издржи другу или трећу годину заредом да привреда буде у рецесији, као и да 25 одсто светског тржишта неће имати хлеба.

Председник Вучић је рекао да ће у свету бити несташице хране, да је Индија забранила извоз пшенице и да је одмах скочила њена цена на берзама, затим да постоји проблем са набавкама кукуруза, да и даље нема извоза због затворених украјинских лука и друго.

"Све ствари морају да се посматрају заједно. Суштина је да све заједно мора да функционише на истој политици да би могли да преживимо. Немојте да се понашамо као да се ништа око нас не дешава и само да чекамо да живимо боље", рекао је Вучић и додао да живимо у условима проглашеног светског сукоба.

Напоменуо је треба имати у виду да ове године трошимо 50 одсто више бензина него прошле, као и 20 одсто више дизела.

"Мој посао да будем реалан, а не да говорим о "фонтани жеља"", додао је Вучић и истакао да је о свим тим проблемима говорио и када је била предизборна камапања.

Напоменуо је да на телевизији може свашта да чује од неких људи, који ће притом тражити и повећање плата и пензија и да имати "небулозне" идеје око Фијата у Крагујевцу, као и других који штрајкују.

"То је зато што им се може, али постоје људи којим се то не може", истакао је председник Вучић и додао да је већа цена долара, да је амерички ФЕД подигао референтну камаптну стопу, као и да Србија упркос томе жели да задржи раст.

Напоменуо је да сада немамо приступ тржишту капитала, као ни друге земље у развоју, затим да у овим условима треба обезбедити занављање кредита, покривање дефицита од три или четири одсто и друго.

"Сви ће да кажу - ево га Вучић најављује увођење санкција - не, борићемо се докле можемо да чувамо своју политику и ту политику водимо, не зато што имамо нешто због неувођења санкција, јер ћу да слушам да је то због цене гаса и слично. Па да плаћамо и најскупљу цену гаса, то нам је милијарда, а ми на овоме губимо више милијарди, а да не причамо о мањем доласку страних дирекних инвестиција. Седам америчких продуцената и режисера и глумаца је одбило да дође у Србију због неувођења санкција", навео је председник Вучић и истакао да ће Србија имати нижу инфлацију него земље као што су Румунија, Бугарска, Мађарска, Пољска, балтичке земље.

 

Струја сада неће поскупети

Председник Вучић изјавио је да струја сада не сме и неће поскупети у нашој земљи јер, како је рекао, то поскупљење не би поднели ни грађани, а ни држава.

Како је навео, уколико би струја поскупела за 30 одсто то би значило инфлацију од 20 одсто.

"То је немогуће, то не могу људи да поднесу. Ако нам струја поскупи 30 одсто, имаћемо инфлацију 20 одсто, то не може ни држава да поднесе. Струја ће некада поскупети, мора, не можемо да је држимо као социјалну категорију, али не може сада", истакао је председник Вучић.

Када је реч о нафти и гасу, пренео је да нас очекују велики проблеми.

Како је рекао, чекамо шести пакет санкција Русији.

"Прексиноћ је нафта скочила на 111,5 долара по барелу. Када се год најаве нове санкције, тог секунда оде нафта у небеса, тако је и за гас", рекао је председник Вучић и указао на то да без гаса и нафте нема ничега, нема ништа и додаје да нема привреде јер нама 50 одсто гаса користи привреда.

На питање шта очекује од Руса током нових преговора око гаса, председник Вучић је рекао да очекује нормалну цену, али да је најважније да га имамо.

У том смислу навео је и да му је бугарски премијер обећао да неће правити проблем за транзит гаса и указао на то колико смо зависни од руског гаса, да нам Нафтну индустрију Србије води руска фирма, као и да имамо руску рафинерију у Панчеву.

Истакао је да је немогуће одржати систем и државу ако не добијемо одређени новац и рекао да је сам крив јер је рекао да се смањи учешће државе у акцизама, чиме се сада губи 36 милиона евра месечно и то како би грађани плаћали јефтиније гориво.

"Неки ће да кажу да је код нас нижа цена горива, али је струја скупља, али ми не можемо да повећамо цену струје и сада морамо да је држимо као социјалну категорију да не бисмо увећавали инфлацију јер нећу да уведемо порез људима који морају да плаћају за које нисмо ни криви, ни дужни", рекао је председник Вучић.

Навео је и да је љут на министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Бранислава Недимовића због његових данашњих изјава око тога да се може извозити све.

"Ми смо се договорили да можемо да дамо за овај месец 8.000 тона уља, а они мисле да можемо сваког месеца. Па нас пита једна пријатељска земља да ли можемо, Бане каже можемо, а не можемо", додао је председник Вучић и истакао да он игра улогу лошег полицајца јер, како наглашава, неко мора да води рачуна.

С обзиром да су најаве да ће 25 одсто људи на свету бити гладно на зиму, председник Вучић је рекао да у нашој земљи неће бити тих проблема.

"Нећемо имати проблема, не смемо, али да ли ћемо имати 3, 3,4 или 3,6 милиона тона приноса, видећемо", рекао је председник Вучић.

 

Лако је онима који не доносе одлуке да мењају ставове

Председник Вучић изјавио је да је лако Ђиласу и Поношу да говоре да никада не би увели санкције Русији, а после избора да промене став.

"Лако им је да то кажу, може им се, јер они не доносе одлуке. Не може се само ономе ко мора да доноси одлуке", рекао је председник Вучић и истакао да му је посао да се бори за Србију и то на принципима заснованим на праву и моралу.

Оценио је да у међународној политици данас, и везано за Украјину, нема принципа и упитао да ако на Западу говоре да Русија чини ужасне злочине у Украјини, зашто је не бомбрадују, а бомбардовали су Србију.

"Утроба ми се окрене када чујем за принципе и поштовање територијалног интегритета. Траже од нас да поштујемо нечији интегритет, а шта је са нашим", рекао је председник Вучић.

Додао је да ипак не постоји друго место где ми можемо да идемо осим Европе и да морамо да живимо и да наша деца живе лепше и да их сачувамо од рата и да зима буде топла колико-толико.

"Наше је да пробамо да обезбедимо нормалан живот у земљи, а не знам до када ће то моћи да траје", рекао је председник Вучић и навео да је промена политике Србије могућа само уз пиштољ уз слепоочницу, али, како је рекао, не њему него нашој деци.

 

У јуну одлука великог произвођача аутомобила

Председник Вучић најавио је да ће у другој половини јуна бити позната одлука једног великог глобалног произвођача аутомобила да ли ће инвестирати у нашој земљи и обећао да ће од среће обучен скочити у ташмајдански базен ако одлука буде позитивна.

"Обећавам да ћу у оделу да скочим у ташмајдански базен ако добијемо ту вест у јуну. Толико је важна та вест и после тога - завршио сам посао за Србију", рекао је председник Вучић.

Додао је да се та одлука очекује у другој половини јуна.

"Ако то буде, као Савић, једино сам дебљи од њега, скочићу у оделу у базен, јер мислим да би то била највећа победа Србије, ако успемо. Још две земље су у игри, а мислим да смо у свему бољи од њих осим у једној ствари. А знате која је та једна ствар - причам о њој у целој емисији", рекао је председник Вучић алудирајући на тему којој је припао највећи део разговора у емисији (санкције Русији).

 

Саопштење Г7 скројено само за Србију

Председник Вучић рекао је да је саопштење министара земаља Г7 у коме се тражи да се земље у окружењу придруже политици Европске уније скројено само за Србију.

"И Босна и Херцеговина је увела санкције Русији, па смо само ми остали који то нисмо учинили, тако да је саопштење Г7 о Западном Балкану писано само за Србију", истакао је председник Вучић уз коментар да им се то може јер су јаки и моћни.

"То је политика без принципа, политика бруталних притисака у којој се и Американци понашају више фер од Немаца", рекао је председник Вучић оцењујући да су поједини западни представници безобзирни и дрски.

"Они кажу ''никада нећемо прихватити да педаљ Украјине промени границе'', а зато рушите територијални интегритет Србије и говорите о "Косову" као срцу Европе", констатовао је председник Вучић осврћући се на изјаву представника Немачке Мануела Зарацина.

Рекао је и да је на сцени, с једне стране потпуно лицемерје Запада, али да ни код Руса принципи не постоје, као и да принцип једино постоји код Србије.

На питање зашто се повећава притисак на Србију, председник Вучић је указао да Русија брине о себи и да немају нашта друго да се позову него на косовско-метохијски преседан.

"У тој политици нема ништа фер. Рећи ће да неће да признају независно "Косово", јер ни њима нико неће да призна Домбас и Крим да буду руски", рекао је председник Вучић и додао да и Путин и Медведев извлаче Косово и Метохију као аргумент и напоменуо да је на њиховом месту није сигуран да не би исто урадио.

"Била је криминална политика запада и сада се тога држе, а запад хоће да им извуче столицу и да им не да "Косово" као аргумент", објаснио је председник Вучић.

"Они хоће да натерају Србију да призна "Косово" и да кажу да је у питању двострана сагласност воља, да то није исти случај као руски и да зато њихову аргументацију неће да прихвате", навео је председник Вучић и указао да је Србија ту највећа жртва.

Истакао је да Србија 80 дана истрајава да буде једина земља која не уводи санкције Русији, али да гледа како да се заштити, и указао да се само Србија држи принципа и међународног права, а да други имају принципе силе.

"Људи у Србији морају да разумеју колико су тешка времена и да добро схвате да сваки дан који купимо, а да нам није лошије је невероватан успех", поручио је председник Вучић.

Поводом позива да Србија ускади политику са Европском унијом, Вучић је рекао и да он њих позива да ускладе своју политику и да поштују територијални интегритет и да као што поштују Резолуцију о Украјини поштују и резолуцију 1244.

"Хоћу да им покажем да су морални патуљци, али то неће да реши наш проблем", указао је председник Вучић и рекао да ће отићи код Шолца, у Брисел и пред њима рећи зашто водимо овакву политику.

"Знам да ћу бити због тога омраженији и мање радо виђен гост, јер водим политику у интересу Србије. Наша позиција је морална позиција, ми знамо шта су санкције, што сте бомбардовали Србију, што не бомбардујете Русију, толико о принципима и међународном праву", указао је председник Вучић и оценио да је саопштење Г7 било још бруталније о Републици Српској.

Преседник Вучић је поручио да ће се борити за политику Србије засновану на моралу и међународном праву и да ће обавести јавност о томе када Србија више не буде могла да издржи притиске.

"Борићу се за политику Србије засновану на моралу и међународном праву. Ми знамо шта су санкције", указао је председник Вучић, али је и нагласио да принципа нема и да више не може да слуша о територијалном интегритету.

Како је рекао, Србија нема где да иде сем у Европу и ова земља мора да живи.

 

Постоји реална могућност нуклеарног сукоба

Председник Вучић изјавио је да очекује да ће рат у Украјини дуго да траје, да ће бити жешћи него данас, поготово од јесени, и да сматра да је већа могућност да буде нуклеарног сукоба, него да га не буде.

На питање да ли га нешто додатно забрињава поводом ситуације у свету, председник Вучић је рекао да је то што обе стране искључиво желе пораз оне друге у Украјини.

"Све сам разумео. Игра се покер у главу. Нико неће мир, сви хоће пораз друге стране. Дуго ће да траје и биће већи сукоб него данас", поручио је председник Вучић и посебно скренуо пажњу на речи председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга, који је упозорио Европу да мора да води рачуна о својој безбедности сама, јер ова мала, ограничена криза у Украјини може да постане велики извор глобалних подела и глобалних сукоба.

"Ја очекујем веће сукобе на јесен, много веће, зато очекујем паклену зиму и за нас и за све друге. Зато што видим да нема довољно озбиљности и одговорности", констатовао је председник Вучић.

На питање да ли страхује од нуклеарног сукоба, одговорио је да је та могућност веома реална.

"И то је све што могу да вам кажем. Мислим да је већа могућност да се догоди, него да се не догоди", рекао је преседник Вучић.

На питање до када ће бити донета одлука о увођењу обавезног војног рока, председник Вучић је одговорио да ће прво ићи јавна дебата, а да се он, приликом предлагања тога, угледао на најразвијеније земље попут Шведске, Финске и на њихове принципе.

"Чуо сам НАТО аналитичаре који су против, сада ће следити ови који су за. Саслушаћемо све. Све те који имају политику ''може нам се''. Шта год да се деси биће нешто између, да не би морали да хвале власт, али саслушаћемо све, али ће на крају одговорни људи донети одлуку", рекао је председник Вучић и додао да ће Србија наставити са набавком оружја из Кине.

"Србија је суверена земља и она ће набављати шта она хоће и од кога она хоће. Боље да сам себе слушао и да смо више набавили. Осећали бисмо се сигурније", истакао је председник Вучић.

 

Помоћ радницима Фијата, Брнабић их прима сутра или прекосутра

Председник Вучић најавио је да ће држава помоћи радницима Фијата и да ће њихове представнике на разговор у понедељак или уторак примити председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

На питање шта ће се дешавати са радницима Фијата који су незадовољни због понуде компаније да напусте фабрику или оду да раде у иностранство, председник Вучић је рекао да је Стелантис приватна фирма и да он не може њима да говори шта ће да раде, али да ће држава помоћи радницима који не буду задржани слично као што је помогла радницима Геокса - да добију други посао.

"Потписали смо уговор и субвенционисаћемо производњу електричног модела да би заштитили Крагујевац и раднике Фијата, нови модел ће бити много успешнији од 500 Л и овај нови уговор биће 100 пута повољнији него претходни уговор", навео је председник Вучић.

Поручио је да ће држава гледати на који начин може да помогне радницима Фијата, да суштински обавезу нема, али да држава тако помаже не само радницима већ и себи.

Навео да је од 1.100 радника Геокса, који је напустио Србију, њих 500 добило посао у Текласу посредством државе, док је осталих неколико стотина добило посао у немачкој компанији.

"И сви имају значајно веће плате него у Геоксу, као што ће и у фабрици електричног аутомобила бити веће него када су производили 500 Л", рекао је председник Вучић и додао да је запрепашћен писањем појединих медија када је реч о Фијату, пошто радници имају право да буду забринути и да траже помоћ, иако то нема везе са капитализмом.

"Али, да вам то раде медији који знају да не живимо у социјалистичком самоуправљању. Смисао је да постоји транзициони период. Стелантис ће задржати две трећине или три четвртине радника, зависи од Стелантиса, њих ће да плаћају, али неће да губе новац у те две године на осталима. Помоћи ћемо као што смо помогли раднике Геокса и увек ћемо да разговарамо. У понедељак или уторак ће их примити Брнбић да видимо шта држава може додатно да помогне; а министарка Дарија Кисић их је већ примила", навео је председник Вучић и додао да нема сумње да ће Стелантис испунити своје обавезе по питању производње аутомобила и задржавања одређеног броја радника.

Вучић је напоменуо да свакако део радника мора да оде у иностранство на обуку, као што је то био случај у готово свим осталим новим фабрикама у Србији.

 

Многи воде политику "може ми се", ми радимо оно што морамо

Председник Вучић изјавио је да се многи учесници у политичком и друштвеном животу понашају тако да се њихова политика може назвати политиком "може ми се".

"То је она политика где се не питате како ћете да обезбедите плате, како ћете да обезбедите пензије, али ћете увек да тражите да оне буду веће и увек ћете да будете незадовољни. Они се не питају откуд нам гориво на пумпама, јер немамо своје, пошто производимо само 20 одсто од онога што нам је потребно", рекао је председник Вучић.

Додао је да се они не питају одакле гас и топле куће, али да траже подршку за своју навијачку страну у ријалитију.

"Њима ћу да одговарам: вама се може, а ми ћемо да радимо оно што морамо и да се трудимо да поштујемо међународно јавно право и моралне принципе у политици", истакао је председник Вучић.

 

Још размишљам о мандатару, неће бити оно што се чује

Председник Вучић рекао је да још размишља о томе ко ће бити мандатар нове владе и истакао да све оно што се може чути да су "наредили Американци или Руси" сигурно неће бити.

"Све то што чујете да ће да буде, унапред вам кажем да неће, јер неће да одлучују ни Американци, ни Руси, већ грађани Србије", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је за њега важно да владу чине људи који ће да се боре за интересе своје земље, да нису неко ко ће да размишља само о својим личним интересима, већ неко ко ће да размишља о интересима земље, неко ко се неће додворавати људима сваки дан, већ неко ко ће им говорити истину.

Када је реч о другом председничком мандату, председник Вучић је истакао да заклетву мора да положи 31. маја и додао да не зна да ли ће бити пред овим или новим сазивом Народне Скупштине Републике Србије.

"Не знам, јер се нешто муља на једном бирачком месту у општини Бујановац и немамо коначне парламентарне резултате, али мој мандат је јасно орочен и 31. маја ћу морати да полажем заклетву за нови мандат", навео је председник Вучић.

На питање о изборима у Београду, одговорио је да сматра да би могла да буде постигнута и већа већина од оне коју тренутно имају Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије саме.

Напоменуо је и да ће нови избори у главном граду бити расписани када опозиција то затражи.

"То је питање протока времена и чекам да ми опозиција каже када желе изборе и тада ће бити расписани. Само им кажем да добро размисле, изгубиће убедљивије", рекао је председник Вучић.

Коментаришући изјаве аналитичара који су рекли да би Српска напредна странка сада на изборима могла да победи убедљивије, председник Вучић је навео да њега људи не воле, али да га поштују, јер говори истину и бори се.

"Имам довољно храбрости да се супротставим свим спољним притисцима, што добро разумем интересе Србије и знам шта је економски напредак и зато што знају са колико страсти и енергије ћу да уложим да чувам мир и стабилност", навео је председник Вучић.

Како је рекао, сам је крив за то што Српска напредна странка 3. априла није остварила убедљивије победе на парламентарним и београдским изборима, јер се он није довољно посветио кампањи.

"Када су људи схватили да није шала оно што сам говорио и неки дан после рекли "ми ћемо са свима против Вучића", рекли су "е па нисте тако причали у кампањи" и за седам дана су променили ставове. То значи да сам ја лоше извео кампању и за то сам само ја крив. Али, мени је важно да и данас можете да кажете да само ми нисмо рекли ништа што није истина", рекао је председник Вучић.

Када је реч о новом председничком мандату, председник Вучић је рекао да је његова визија да Србија за пет година буде развијенија, непрепознатљива и додао да се мора уложити у образовање, односно у додатно дуално образовање.

"Хајде само да пратимо Немачку, Швајцарску по том питању, да будемо међу најуспешнијима у економији у Европи, да можемо снагом економије да им приђемо, да бисмо могли да повећамо плате у будућности", позвао је председник Вучић и додао да реформа образовања мора да буде озбиљна.

 

Држава ће учинити све да обезбеди пристојан живот

Председник Вучић поручио је грађанима да верују у своју државу и у то да ће државно руководство урадити све да без обзира на кризу због ситуације у Украјини не буду у зимским капутима током зимских месеци и да имају довољно свега и за јело и за пиће.

"Урадићемо све да буде довољно горива, струје, свега за пристојан живот, да гурамо земљу напред и да обезбедимо довољан раст да подигнемо плате и пензије", рекао је председник Вучић.

На питање да прокоментарише изјаве уреднице Спутњика Љубинке Милинчић која је рекла да је поносна што је Србија једина земља која није увела санкције Русији и што се код нас могу видети руски медији, Вучић је рекао да га Милинчић никада није симпатисала, као ни странку коју води, али да јој је захвалан на коректности.

"Тачно је. Србија је једина земља у којој можете да видите руске медије", додао је председник Вучић.

На констатацију Милинчић да би било другачије да је Вучић тако одлучио, председник Вучић је рекао да се то не односи само на њега, већ на државно руководство.

На најаве да ће бити снимљен филм у захвалност Србији, рекао је да му је Милинчић укратко послала поруку о томе уз захтев да и он говори.

"Нисам говорио, нисам јој се још ни јавио, извињавам јој се због тога и хвала јој на коректном приступу, јер она можда боље од неких у Русији може да разуме кроз шта све морамо да прођемо. Ретки су људи који умеју некога да поштују, нечији рад и труд, а политика "може ми се" је најлакша", указао је председник Вучић.

Додао је да је политика "може ми се" она где се не питате како ћете да обезбедите пензије, како ћете да обезбедите плате, али ћете увек да тражите да буду више, да се не питате одакле гориво на пумпама јер га не производимо, да се не питате одакле гас, топле куће, али да тражите подршку за своју навијачку страну у ријалитију.

"Њима ћу да одговарам вама се може, а ми ћемо да радимо оно што морамо и да се трудимо да поштујемо међународно право и моралне принципе у политици", закључио је председник Вучић.

 

Нема признања "Косова", држим се принципа Г7

Председник Вучић изјавио је да никада неће признати једнострано проглашену независност тзв. "Косова" и да ће се придржавати ставова земаља Г7 које су истакле да неће допустити нарушавање територијалног интегритета Украјине ни по коју цену.

Рекао да му је јучерашња изјава министара Г7 отворила очи.

"Хвала им на томе. Не дам територијални интегритет Србије ни по коју цену и тачка. Они кажу не дамо територијални интегритет Украјине ни по коју цену. Ја сам узео евроатлантске принципе и сада се држим њих као пијан плота. Ви сте рекли не дате то и то, а ево и ја сам рекао то у складу са поретком Уједињених нација, који тако здушно подржавате по питању Украјине", поручио је председник Вучић.

За њих је проблем, како је рекао, став Србије, без обзира што они могу Приштину да убаце у Савет Европе и друге институције.

"Јер Путин и даље има исти аргумент - косовски преседан и није га јуче Дмитри Медведев случајно употребио. Да бисте то отели Путину из руке, морате на то Србију да натерате, а ево, ја сам решио да се држим принципа Г7. Има ли нешто важније на свету него држати се принципа Г7? А то је - ни по коју цену нећемо прихватити нарушавање територијалног интегритета Украјине. Ја сам само превео: ни по коју цену нећемо прихватити нарушавање територијалног интегритета Србије", поручио је председник Вучић.

Одбацио је наводне страхове западних земаља да би могао да избије нови сукоб на Западном Балкану.

"Ми ћемо се понашати озбиљно и одговорно. Нећемо ништа да изазивамо, чуваћемо мир и стабилност", поручио је председник Вучић.

Потврдио је да "Косово" има подршку за улазак у Партнерство за мир.

"Они имају њихову подршку за све. Још су Сједињене Америчке Државе дале и додатно објашњење и биле су више фер него Немачка. За њих је "Косово" држава, то је њихова политика, и баш њих брига за поредак Уједињених нација. Згазили су га. Брутално су га згазили, као што га данас тобож штите", рекао је председник Вучић.

Пошто су га брутално згазили, додао је, тим горе по поредак Уједињених нација и још бруталније ће да терају све да се усагласе са њима "да би могли да кажу - ми то нисмо урадили".

"Знају они да су то урадили и немају никакав аргумент да вам кажу. Ми смо спречавали геноцид, 'ајде не причајте глупости више. Исто то и Путин каже. Хуманитарна катастрофа, то и Путин каже, само што вам се његове речи не свиђају, а ваше да", указао је председник Вучић.

Није желео да открије које су четири земље спремне да повуку признање "Косова", јер, како је рекао, неће да Србију доведе у ужасну позицију.

Како је навео, већ постоје две земље које раде на посебним плановима и посебно ће се ангажовати на спречавању Србије да ради на том питању.

"Плаше се, како кажу, злоупотребе вишка хране који Србија има и да храном нећемо да купимо додатна повлачења. Замислите безобразлука, а они су батином куповали свако признање "Косова"", рекао је председник Вучић.

Најавио је да ће 23. јуна у Француској бити одржана Конференција о Западном Балкану, а да за неколико дана долази председник Европског савета Шарл Мишел и да са њим очекује добре разговоре о европској будућности Србије.

"Шарл Мишел је искрени пријатељ наше земље, то стварно мислим, и помогао нам је са дерогацијом правила за треће земље, и он и Урсула Фон Дер Лајен. Хвала им на томе", рекао је председник Вучић и додао да ће питати немачког изасланика Мануела Зарацина зашто се није бар мало уздржао, јер причају о територијалном интегритету, а онда кажу да ће у Савет Европе примити "Косово".

"Сада тражите од нас да се одрекнемо подршке Русије у Савету безбедности Уједињених нација, па где вам је елементарна логика. Ми смо мали, али нисмо идиоти", поручио је председник Вучић.

 

На испитивању наводни пољски "фотографи" у Чачку

Председник Вучић потврдио је да су приведени Пољаци који су фотографисали фабрику оружја Слобода у Чачку и њене приступне путеве и навео да их сада испитују наши органи како би се утврдило да ли је реч о шпијунажи.

Председник Вучић рекао је, на питање да прокоментарише информације медија да су ухапешни пољски шпијуни у Чачку, да су они сада на испитивању код наше службе.

"Да ли су сликари и фотографи као што кажу - па не знам баш каква је то уметничка слика, унутрашњост фабрике Слобода и приступни путеви, али можда људи и јесу фотографи - видећемо. Сад их пита служба, на испитивању су. Свакако нису ту (привредени) да би се отрезнили. Видећемо шта даље. Интересантна је то прича о сликарима, па баш у фабрици Слобода. Тачно бих погодио две фабрике да су у питању и једна би била Слобода", рекао је председник Вучић и додао да је у питању фабрика која производи пуњење, мине и гранате, што се сада троши у енормним количинама свуда у свету.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва