Вести

ВУЧИЋ: БОРИМ СЕ ДА СРБИЈА БУДЕ СЛОБОДНА, НЕЗАВИСНА И СУВЕРЕНА

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће отпутовати у Брисел, на сутрашњи састанак, и истакао да путује не зато што мисли да може да се направи неки договор, већ зато што не жели да им пружи разлог да кажу да Србије не жели да учествује.

Председник Вучић је на питање да ли очекује договор у Бриселу, рекао да није оптимиста.

"До касно синоћ нисмо знали до када би требало да дођемо. Разговори би требало да почну сутра ујутро у осам. Кренућемо или вечерас или рано ујутро", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да нема сумње да је ситуација тежа него у последњих 10 година.

Указао је да нико не треба да мисли да су у питању само таблице.

Председник Вучић је објаснио да је, када је наша делегација, коју је предводила премијерка Ана Брнабић отпутовала у Берлин на Самит Берлинског процеса, где су склопљена три важна споразума, Аљбин Курти тај дан искористио да саопшти три ствари.

"Те три ствари су довеле до тога да Срби напусте институције и да буду уверени да нема други пут. Курти је по ко зна који пут саопштио да од Заједнице српских општина нема ништа и да је неће формирати, што је поновио и прекјуче, али о томе нико није известио, јер у Београду има много медија на Куртијевој страни", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је Курти тиме рекао да Бриселски споразум не важи за њега, односно само они делови који му одговарају.

"Саопштио је да ће, што се таблица тиче, бити четири фазе - прва опомена до 21. новембра, после тога новчане казне, па одузимање таблица и потом одузимање кола до 21. априла", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је трећа порука која је кап која је прелила чашу, била одлука о смени Ненада Ђурића командира за север, на шта нема право, и око чега се не пита.

"Срби су схватили да са тим човеком не постоји могућност за разговор. Нисам оптимиста. Отићићу у Брисел не што мислим да можемо да направимо нешто, већ да не дамо Лајбницов довољан разлог да кажу да Србија не жели да учествује", подвукао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да су Срби рекли да се мора формирати Заједница српских општина у складу са српским управљачким тимом, а не немачким невладиним организацијама, јер то није немачка невладина организација.

"Тај предлог одавно имате и морате да укините одлуку о таблицама. Ми смо рекли да морају да оформе Заједницу српских општина у складу са српским управљачким тимом, не немачке невладине организације. Тај предлог одавно имате, и морате да укините одлуку о таблица", рекао је председник Вучић.

 

Приштина кренула у оперативну акцију протеривања Срба

Председник Вучић изјавио је да је Приштина кренула у оперативну акцију смишљену за протеривање Срба са севера Косова и Метохије.

"Једно је легализација позиције косовске војске, за шта би им гласали Рашић, Рада Трајковић и остали. Друго је одузимање права на заступљеност од 10 посланика од укупно 120 у косовском парламенту, а треће је декриминализација севера и даљи улазак и формализовање стационирања специјалних снага и албанске полиције и војске на северу, да би се тобож декриминализовао север Косова и Метохије, а у ствари са циљем да би се протерали Срби са севера", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, други део плана је што пре расписивање избора на северу Косова и Метохије.

"Јер ће тако да обезбеде да неки Албанац победи захваљујући 500 гласова које ће да добије, али не од људи који живе на северу, већ ће да дођу из јужне Митровице, Франкфурта и ко зна одакле да гласају, а пријављени су у Бошњачкој махали у северном делу Митровице, иако ту не живе, и да изгласају нове посланике и додају на то још и гласове Раде Трајковић и других", рекао је председник Вучић.

 

Да је Курти хтео да одложи одлуку, већ би је одложио

Да је Аљбин Курти хтео да одложи одлуку о пререгистрацији, на коју и није имао право, већ би је одложио, изјавио је председник Вучић.

На констатацију да Стејт департмент и Жозеп Борељ позивају Куртија да одложи одлуку, те упитан шта мисли да ће се догодити, председник Вучић је одговорио:

"Не мислим ништа. Да је хтео да одложи одлуку, одложио би раније".

Према његовим речима, нечија је идеја да Куртију дају могућност да одложи, иначе исправну одлуку како они мисле, тиме што ће Београд да натерају на нешто немогуће.

"Курти је показао да не жели Србе на Косову и Метохији. Прича о некој мањини Срба, за посланика је хтео некога ко је 30 пута мање гласова добио него посланици Српске листе", констатовао је председник Вучић.

Истакао је да се посланици Српске листе не враћају у парламент, већ спречавају Куртијев паклени план који је значио да "лажни и Куртијеви Срби", треба да признају да постоји косовска војска, која не сме по Резолуцији 1244, да укину дуплу већину и да кажу да нема потребе ни за Заједницом српских општине, и да кажу да су се са тим сагласили и српски посланици.

"И ту је замка и хистерија код тобож великих патриота, десних Срба који увек имају непогрешиво исти закључак, као и лажно либерално-демократски свет", рекао је председник Вучић и подсетио да су ти исти лагали да је циљ референдума из јануара промена Устава, како би се Косово и Метохија избацио из највишег правног акта, а не гласање за независност судства.

"Приметићете да ће тобож ти најнационалнији, увек да подрже антианционални, јер је једина политика у Србији, али и окружењу уништити здраво ткиво, нормалну, пристојну Србију. Око Београда су се замало за ноћ договорили…", рекао је председник Вучић.

Додао је да у Брисел иде са свим унутрашњим, али и регионалним тешкоћама, приметивши да у региону постоји неписан пакт да Србија увек мора да буде крива, те да је он тема и у албанском парламенту, Црној Гори, Босни и Херцеговини…

"А, шта сам то урадио, ништа, али је потребано да Србија буде слаба, а док је јака, морате да тучете", додао је председник Вучић.

Како је рекао, чуо је да постоји наводни план, по којем би требало да Београд добије све, а да не пружи ништа, али ће, како поједини кажу, и то бити издаја.

"Покажите ми молим вас тај план, потписаћу га одмах. Да решимо односе са Албанцима, а да они не уђу у УН. Потписаћу га одмах. Али, то су лажни извори, из Трећег ока и Зоне сумрака, Јеремићевих свакодневних лупетања. Никада то неће да нам понуде", поручио је председник Вучић.

Додао је да се и сам запитао зашто су из Брисела и њега позвали на разговор, али да је јасно да је разлог у томе што међународни представници морају да представе да су обе стране криве за овакву ситуацију.

"И сам сам се питао, питао сам и Лајчака, што ме зовете. Али, они хоће да кажу да су и једни и дуги криви, да су они све покушали, и да не кажу да је њихово дете искључиви кривац. Дете које љуљају већ 14 година, сада је тинејџер, али неспособан за живот, а то родитељи, земље Квинте, не могу да признају", рекао је председник Вучић.

Додао је, ипак, да у Брисел иде јер је реч о најмоћнијим земљама, са којима није добро да будемо у сукобу, јер морамо да чувамо мир и стабилност.

"Ми смо урадили све што смо могли, ако хоће - хоће, ако неће - неће. Рекао сам већ, када вас сатерају у ћошак, колико год да је тешко, немате избора", рекао је председник Вучић.

 

Мир зависи од притиска међународне заједнице на Приштину

Председник Вучић изјавио је да мир на Косову и Метохији зависи од међународне заједнице и од тога да ли ће она извршити притисак на Приштину.

"Мир на Косову и Метохији зависи од западних сила и тога да ли ће притиснути Приштину. Да ли они желе мир или не. И од ничега више. У Куртијев рацио одавно не верујем, не желим да кажем ни једну ружну реч о њему и то је то", рекао је председник Вучић.

На питање шта ће се догодити ако дође до одлагања пререгистрације возила, председник Вучић је одговорио да нам то ништа не значи.

"То вам је као када студент одложи испит од јуна за септембар и оде на море. А када се врати чекају га исте муке", истакао је председник Вучић.

На питање да ли је могуће да се унапреди немачко-француски предлог за Косово и Метохију, председник Вучић је рекао да нам нису дали никакву шансу тим предлогом.

"А како да се унапреди? За разлику од свезналица који га нису ни видели, ја га никада нисам детаљно коментарисао, иако само писао детаљан одговор у нон пејперу који је обиман и озбиљан одговор. Ја то нисам коментарисао зато што сам оставио шансу променама и разговорима, али ако ме питате, ја не говорим ни да сам прихватио ни одбио, јер смо за разговоре спремни. И по том папиру смо спремни да разговарамо, али просто нам нису дали шансу", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да тај предлог изгледа као да су нас ставили у ринг да боксујемо три рунде, а онда нам везали руке за конопце.

"Не можемо да паднемо, јер смо везани, али бићемо мртви", поручио је председник Вучић.

 

Прво нападали зашто су Срби у институцијама, а сад зашто нису

Председник Вучић је изјавио да су га политички противници у Србији раније нападали за то што су Срби ушли у косовске институције, па када су изашли јер је постало јасно да Албанци неће да испуне Бриселски споразум - зашто су изашли, а онда када су посланици Српске листе верификовали мандате у косовском парламенту питају - зашто се враћају.

Председник Вучић је рекао да ће неким политичарима у Србији увек бити крив, шта год да се догоди и нагласио да су Срби са севера Косова и Метохије сами рекли да се не враћају у институције, као и да он покушава да спречи план Приштине да протера Србе са севера Косова и Метохије.

Председник Вучић је рекао да затим ти што то питају, подржавају да се доведу на север Косова и Метохије као представници српског народа доведу они који имају 1,5 одсто српских гласова и воде кампању за то.

На питање да прокоментарише то што су се медији питали претходних дана "шта се дешава са Вучићем" пошто се не оглашава док Српска листа излази из косовских институција, па се враћа председник Вучић је рекао да је ове седмице имао важне ствари, састанак са мађарским и аустријским премијером Виктором Орбаном и Карлом Нехамером, затим "Отворени Балкан плус" представнике Северне Македоније, Албаније, али и Норвешке, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Председник Вучић је истакао да он покушава да осујети план Албанаца да протерају Србе са севера Косова и Метохије и да нема намеру да објашњава сваки свој потез опозицији.

"Чим су Курти и Рада Трајковић гракнули против тога, ваљда је свима јасно о чему се ту ради", додао је председник Вучић.

Рекао је како Приштина хоће да декриминализује север Косова и Метохије и додао иронично како су на југу све ето поштени Албанци, са друге стране.

Председник Вучић је рекао да је Маргарет Тачер једном рекла да како би Британци да је виде да хода по Темзи рекли да то ради зато што не зна да плива и да га то подсећа и на садашњу ситуацију са Србима на северу Косова и Метохије и онима који га за све криве.

Председник Вучић је рекао да је у Француској половином 18. века био забрањен кромпир јер је наводно изазивао код људи губу, иако је постао после један од најбољих француских специјалитета.

Додао је да тако и у Србији постоје људи који су против сваког напретка, Београда на води и слично.

 

Како сада ствари стоје Српска листа ће бојковати избор

Председник Вучић оценио је да како ствари сада стоје Српска листа ће бојковати изборе расписане на северу Косова и Метохије за 18. децембар уз напомену да ће бити великих притисака на њих да учествују.

Председник Вучић је рекао да Приштина није "часила часа" и одмах је расписала изборе, уместо да су покушали да се договоре.

"Не, они истог дана расписују изборе. Како ствари сада стоје, сигуран сам да ће Српска листа бојковати те изборе, да ли ће бити великих притисака да учествују, биће, али не видим решење пре него што се испуне захтеви из дијалога", рекао је председник Вучић.

Истиче да је од велике важности то што су српски захтеви везани само за оно што је потписано у Бриселу и да то сада представља проблем и онима у Бриселу и земљама Квинте.

"Срби нису затражили ништа што није резултат дијалога, то је озбиљан проблем за њих, казнили би они нас, не би нас бомбардовали, али би нас кажњавали на све могуће начине, али не могу, јер Срби само траже да се спроведе оно што је потписано пре 10 година и за шта је гарант ЕУ и то је за њих ужасан проблем. Лупили би нам шамар, али не могу да нађу начин како и због чега то да ураде, али не сумњам да ће се трудити да га нађу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић на питање како ће изгледати предстојећи састанак у Бриселу рекао да ће отићи тамо где ће му рећи да ништа нису успели да ураде и да му затраже да он поново пронађе решење.

"Уведу ме тамо, кажу нисмо успели ништа да урадимо, пробај да нађеш неко решење, ја кажем не могу да нађем решење и то се наставља", рекао је председник Вучић и додао да је прошли пут он пронашао решење када је реч о личним картама.

 

Ако косовска полиција пређе на север, имаћемо пакао

Председник Вучић је навео да Срби са Косова и Метохије неће прихватити кажњавање због таблица и истакао да уколико у спровођењу пререгистрације возила буду учествовале и специјалне јединице косовске полиције, биће пакао на терену.

Председник Вучић је појаснио да специјалне јединице косовске полиције нема шта да раде на северу Косова и Метохије.

На питање шта ће урадити држава Србија уколико до тога и дође, председник Вучић је рекао да ће бити уз свој народ, а за Србе на Косову и Метохији је рекао да ће чувати своја огњишта.

Председник Вучић је, одговарајући на питање да ли у том случају постоји могућност да дође до оружаног сукоба, рата, рекао да се нада да се то неће догодити.

"Надам се да се неће догодити, али не зависи од нас. Ми смо урадили све што је до нас да то избегнемо", рекао је председник Вучић.

 

Свима држава крива, сви би да се иживљавају над њом

Председник Вучић рекао да је свима за све крива држава и да би сви да се иживљавају над њом.

Председник Вучић је то констатовао одговарајући на питање о реаговању управе фудбалског клуба Партизан због понашања навијача и додао да и када би издали саопштење боље да га не издају.

Све време управе клубова раде врло покварену ствар, рекао је председник Вучић и указао да, када Црвена Звезда победи у фудбалу из непостојећег фаула у Сурдулуци, неки кажу судије краду за Звезду, а недељу пре тога кад има чиста крађа Партизана у Тополи - тишина.

Председник Вучић је истакао да, када питате управу Звезде да ли је било крађе у Тополи, они ће рећи да је било, али неће поменути крађу у Сурдулици.

"И једни и други ће увек објаснити како је држава за све крива", подвукао је председник Вучић.

"Је л се сећате свађе око Фудбалског савеза, замало рат да избије, јер ни једни ни други нису хтели да попусте. Попустио је једино Ненад Бјековић који је показао да је озбиљан човек. Да није било разумног понашања Бјековића, да није разумео у каквој је ситуацији држава, а да га нисам позвао, имали би хаос у земљи", рекао је председник Вучић.

Указао је да је управа Партизана констатовала да је било све фантастично у вези навијања.

"Појавиће се једном у некој емисији када им затребају паре да кажу држава је много помогла, па на састанку са навијачима рећиће да не вичу против управе, јер ако њих смене онда ће Српска напредна странка поставити неке "будале" које ће клуб довести до пропасти", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је констатовао да нема ко се над државом не иживљава.

"Када имате "бал хомосексуалаца", молио сам цркву "пустите их, тиме ћемо за државу купити пар месеци", али су рекли да неће, и Никанор говори свашта о Ани Брнабић. Такође и они други кажу да сам крив јер им је рута скраћена и што шетња није постојала. Сви ће да се иживљавају над земљом увек и у сваком тренутку", истакао је председник Вучић.

 

САД покушавају, Европској унији не верујем ништа по питању Косова и Метохије

Председник Вучић изјавио је да верује Америци да покушава да убеди премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да дође до договора, за разлику од ЕУ, посебно Немачке којима не верује ништа што се тиче Косова и Метохије.

Председник Вучић је одговарајући на питање да ли верује да САД и ЕУ не успевају да убеде Куртија да одложи одлуку о пререгистрацији возила, рекао да верује да САД покушавају, јер им није потребан сукоб у овом тренутку и додао да ће несумњиво бити на њиховој страни.

"Што се тиче ових других, не верујем им ништа по питању Косова и Метохије, попут Немаца, ништа, као што видите највећи су нам инвеститор, највише волим са њима да радим, али када је реч о Косову и Метохији не верујем им ни реч. Нису нам политички савезници", рекао је председник Вучић.

Када је у питању Велика Британија, председник Вучић је рекао да је коректну изјаву дао специјални изасланик британског премијера за Западни Балкан Стјуарт Пич који је рекао да Заједница српских општина мора да се формира.

"Као најјачи политички савезник, Приштини су остали Немци, наравно и ови други и Енглези, Американци, Италијани, Французи, а ми можемо да рачунамо на себе и то је то јер нама нико није стварао државу осим нас", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је указао на то да је много крви српске проливено од памтивека и много векова то траје и много је борбе било да бисмо имали самосталну и слободну и суверену државу.

"Нико нам је никада није стварао. Некада су нам неки били ближи, некада други и то због својих интереса. Увек смо имали оне који су мислили да је боље нама да помогну или одмогну у зависности од својих интереса, али Срби су се јуначки борили за своју земљу, слободу и суверену државу и зато се борим да Србија буде слободна, независна и суверена", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се трудимо да имамо најбоље односе са свим другим земљама и указује на то да се то не може када вам кажу да се борите, али да се резултат већ зна.

"Не можете да имате најбоље односе са земљама које вам кажу да се бориш, играш утакмицу, али да знаш да на крају мораш да изгубиш. Труди се да оставиш утисак на терену. Да оставим утисак на терену, никада ме није интересовало, оно што сам говорио људима и у кампањи је резултат", рекао је председник Вучић.

 

Резултати најважнији, прогресивни страдају у Србији

Председник Вучић изјавио је да га занимају пре свега резултати које држава остварује у последњих 10 година, већа примања, девизне резерве, а мање релативизација претњи упућених њему и његовом сину, што га, како је рекао, свакако боли када о томе чита, али је свестан да нема Србина који није убијен или страдао, само зато што је био прогресиван.

На питање да ли му смета релативизација и подсмех, када је реч о претњама њему или његовом сину, председник Вучић је констатовао да је подсмех постојао и када се говорило о већим платама, па се сада више нико не смеје.

"Да ли ме боли када неко хоће да ми убије дете, а читам то, када кажу најозбиљније убице, наравно да ме боли. Баш ме брига за политичке и медијске кретене. Не разумеју људи да ја живим за историју, шта ће да остане иза мене", рекао је председник Вучић.

Указао је да су 2012. године девизне резерве биле 5,5 милијарди евра, а сада су 14,3 милијарде, и то после поплава, две године корона вируса, рата у Европи…

"То је 158 одсто више. Имали смо 14 тона злата, сада имамо 38,5 тона, готово утростручено. Просечна плата била је 303 евра, почетком следеће године биће 735-740 евра", истакао је председник Вучић.

Навео је и да нам рат у Украјини много квари, те да не може да каже када ће моћи да почне реализација неких планираних пројеката, на чему се свакако ради.

"Све пројекте који су у току, радимо, мучимо се, издржавамо. Ви мене не питате да ли ће бити струје, јер ће је бити, док Немци сада говоре о краћим искључењима… Имамо соли, шећера, брашна, свега довољно. То су резултати, мене то интересује", рекао је председник Вучић.

Упитао је и ко је код нас био посебно значајан, а да није тешко страдао.

"Увек су људи били против Срба који су били испред нас, успешнији, који су боље штитили наше интересе. Никола Пашић није убијен, али ко се није окренуо на страну Анте Трумбића… Кнеза Милоша нисмо убили, али смо га протерали, човека који нам је све донео. Карађорђа смо убили, Михаила Обреновића убили, Александра Обреновића убили, лозу смо им затрли… Кога нисмо убили или живог сахранили ко нам је био добар", констатовао је председник Вучић.

 

Од 2. децембра креће исплата увећаних пензија

Председник Вучић изјавио је да ће без обзира на све што се догађа у свету, као што је и најављено, од 2. и 3. децембра пензионери почети да добијају увећане новембарске пензије, којима ће заједно са повећањем у јануару пензије бити до сада највише повећане за укупно 20,8 одсто.

"Од 2. и 3. децембра за пољопривредне пензионере, као и оне који нису плаћали доприносе, иде исплата пензија, а од 10. децембра иде и исплата увећаних пензија за новембар од око 9,8 а затим 12,1 одсто, тако да ће укупно од јануара бити 20,8 одсто повећање пензија које је највеће до сада", рекао је председник Вучић.

Задовољан сам због наших пензионера и што можемо то да изгурамо, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је потврдио да ће бити реализовано и најављено повећање плата и помоћ младима. 

"Знам шта је инфлација, али је у другим земљама инфлација троструко већа од повећања примања", рекао је председник Вучић.

На питање да прокоментарише то што ће у Министарству одбране плате бити повећане 12,5 одсто, а 25 одсто војсци, председник Вучић је одговорио да је тако и питао зашто би секретарица у Министарству одбране имала веће повећање плате, ако то нема, на пример, секретарица у неком другом министарству.

"Ми смо хтели војницима и онима који раде директно са војском да повећамо толико плате. Биће повећане плате и заводу ''Мома Станојловић'' и техничко-ремонтним заводима у Чачку и Крагујевцу и техничким лицима која су при јединицама, то јест бригада. Ако се то не свиђа неком, нека напусти, пошто има пуно људи без посла који хоће да раде тај администативни посао. Али, немамо довољно војника, имамо у систему одбране огроман број људи, само немамо војника", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да неће никоме да се додворава и да хоће поштено да води земљу.

"Кажете истину, биће повећање плата 12,5 одсто, колико ће имати и председница владе, па нису они више радили од премијерке", додао је председник Вучић.

 

Одлука да не уведемо санкције Русији промишљена

Председник Вучић изјавио је да Србија није увела санкције Русији јер је то наша политика и добро промишљена одлука, те да смо због тога морали да издржимо тешке притиске, али да се наша земља показала снажнијом и озбиљнијом него што су многи мислили.

"Нисмо увели санкције, јер је то одлука наших државних органа. То је добро осмишљена одлука, то је добра политика. Политика која осуђује напад на суверену државу као што је Украјина зато што тиме штитите јавно право. Тиме држимо и чувамо позицију Србије, како бисмо после тога могли да бранимо напад на нашу земљу који је био 1999. године и да га називамо нападом и агресијом", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да мисли да није било добро да уводимо санкције Русији зато што знамо ко је све нама уводио санкције и знамо колико је то лицемерно.

Како је рекао, увели су нам санкције, земљи која није крочила на тло неке друге земље, а они су брутално крочили на нашу територију и убијали наше људи и децу и још нам уводили санкције и сада ми, како је додао, треба да се прикључујемо том лицемерју.

"Мени није проблем да када дође тренутак, објасним људима да морамо, али Србија је показала да има довољно снаге и памети да то издржи. На ужас и жалост свих оних који су сматрали да ће у томе да нађу разлог за нападе на српску државу и политику па у томе нису успели. Српска држава се показала снажнијом, озбиљнијом и одговорнијом и ми желимо да чувамо своју самосталност, слободу и независност", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да смо издржали тешке притиске 270 дана због тога што нисмо увели санкције Русији, а, како је рекао, неки су током кампање говорили да ће Вучић да попусти првог дана после кампање, а првог дана после кампање они су попустили.

"Неки ме нападају да тврдоглаво не желим да уведем санкције, али ја тврдоглаво инсистирам на заштити интереса Србије и српског народа, грађана Србије. Тврдоглаво инсистирам на самосталности и слободарској политици Србије и то је оно што желим да оставим иза себе", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да не жели да Србија има политику какву смо, како је рекао, имали раније, политику кметске душе где пристајемо на све захтеве других сила да би се њима додворили, да би неки сачували своје позиције, а да, при томе, не мисле на интересе своје земље.

Како је председник Вучић навео, ми смо некада куцали на врата амбасада да им понудимо и оно што они нису тражили од нас.

"Нису они тражили од нас да уништавамо баш све. Нису они од нас тражили да истопимо тенкове и тешко оружје, да уништавамо и стреле, игле, зоље, осе, све што би могло да оштети неки ваздухоплов или оклопно возило. То смо самоиницијативно уништавали желећи ваљда да дамо допринос човечанству у разоружању. Смејао нам се цео свет", тврди председник Вучић.

 

Нема земље која је трајно забранила литијум

Председник Вучић поновио је да се пројекат "Рио Тинто" не наставља, а да је његово мишљење да је Србија направила грешку одустајањем од тог подухвата, јер би донео напредак.

"Сад ће ови зелени, поново да протестују против литијума. А, против чега? Нема литијума, то је протест против мог слободног мишљења. Ја не могу да верујем шта смо урадили… Можете да ме убијете, али не можете да промените моје мишљење", рекао је председник Вучић.

На констатацију да део грађана тражи трајну забрану ископавања литијума, председник Вучић је приметио да би ономе ко тако нешто одлучи, могли да ставе "лудачку кошуљу", јер би се одрекао 100 милијарди, западне Србије, која ће да нестане.

"У целом Подрињу нема 100.000 људи и тај се део празни. Надам се да ће за 5, 10 година бити неко паметнији, јер не постоји земља која се тога одрекла", рекао је председник Вучић.

На питање наставља ли се тај пројекат, одговорио је - не.

"Не наставља се ништа. Ја говорим шта ја мислим, а нити ме ко слуша, нити ме ко пита", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је пројекат требало да буде реализован по свим највишим европским и светским стандардима, уз максималну заштиту животне средине.

"Све најбоље да буде урађено, али да се одрекнете тога… То само код нас постоји… Замислите да у Лозници заврши пет милијарди, 200.000 становника би имао тај град", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је указао да се иза протеста крију лични, партикуларни интереси.

"Баш њих брига за Србију. Бајке причају људима. Покажите ми земљу која се одрекла литијума или нечега трајно. Нафте, гаса? Коначно нас бог погледао да имамо неку компаративну предност, када немамо море… То ми је највећа грешка коју не могу да опростим. И, не видим начин да је исправим", рекао је председник Вучић.

 

Хране имамо,економија нам је снажнија и отпорнија

Председник Вучић изјавио је да грађани Србије неће имати проблема по питању снабдевености храном и додао да је и српска економија близу рецесији, али да је наша економија много отпорнија и снажнија.

"Очекујем да буде великих проблема у снабдевању хране у целој Европи, а код нас биће у реду. Све што нам је потребно за живот имамо, купили смо много, обезбедили смо много, потрошили смо много пара, као прави домаћини, имамо свега", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће све економије улазити у рецесију и да се и Србија полако приближава томе.

"Али, наша економија, када је поредите са регионалном, много је снажнија и отпорнија. Нећемо бити ми први који ће да пропадну, захваљујући снажној економији, реформама", рекао је председник Вучић.

Додао је да нам сада предстоје огромне и тешке реформе у сфери енергетике и указује на то да "ћемо морати да изгурамо".

На констатацију да је Мађарска изгубила стотину милијарди евра због санкција Русији, председник Вучић је рекао да је Србија изгубила много пара, преко 10 милијарди, од чега директно на енергетици 4,5 или пет милијарди.

"И то расте и за то смо морали да будемо спремни и то после короне, ништа нас није заобишло, а земља смо чија економија најбрже расте, у најтежим условима, земља најбоље напредује по свим параметрима", рекао је председник Вучић.

 

Неће бити рестрикција струје, довољно енергената за зиму

Председник Вучић поручио је да неће бити рестрикција струје, јер је држава много тога предузела како би обезбедила довољно енергената за зиму, али је упозорио да ових дана много трошимо и гаса и струје иако није толико хладно време.

"Много трошимо и гаса и струје, јуче смо потрошили 11,74 милиона кубика гаса - много трошимо новца. Тако дневно потрошимо око 12,5 или 13 милиона евра за гас, а грађани врате кроз рачуне само три до четири милиона евра", рекао је председник Вучић.

Истакао је да се то ради иако је напољу топло и напоменуо да па пола грађана у становима држи отворене прозоре јер је у њима претопло.

"Шта их брига када држава плаћа гас, држава ће да нађе паре. Мислим и на људе у топланама, као и на власти на локалном нивоу", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да очекује велике проблеме током зиме, али не и рестрикције.

"Не правимо планове за рестрикције, јер нам велики посао завршавају гасне електране", рекао је председник Вучић и додао да мисли на панонске електране, ТЕ-ТО у Новом Саду, Панчеву и делимично у Зрењанину и Сремској Митровици.

Напоменуо је да сви термоблокови сада раде, осим што је искључен блок Б2 у Обреновцу који би требало да буде укључен за 36 сати.

Оба блока у Костолцу раде, електрана Морава ради перфектно, и даље нам поље Е у РБ Колубара није отворено како треба са три стране, рекао је председник Вучић.

Додао је да је ипак, како је рекао, помало оптимиста и да ћемо прегурати зиму, јер је држава много тога предузела, прву, другу, трећу и четврту "линију одбране".

"Послао сам БИА да провери колико стварно има гаса у Банатском двору, проверио са мађарском службом такође, јер никоме ништа не верујем на реч", рекао је председник Вучић.

Поручио је да се бори за нормалну и безбедну Србију, као земљу која ће имати изграђене, болнице, ауто-путеве, пруге...

"Борба, борба и борба за нормалну Србију, декриминализовану Србију и у којој ће родитељи моћи децу слободно да пуштају на улицу и знају да неће бити убистава по кафићима и ресторанима и да могу да рачунају на своју државу да ће увек да их заштити и земљу која ће даље да напредује, гради болнице, путеве, ауто-путеве, пруге. Србија ће 2025. године завршити брзу пругу до Суботице и почетком 2026. године идете у Будимпешту на ручак, за 2.40 минута од Београда до Будимпеште. Ускоро потписујемо са Европљанима и за брзу пругу Београд - Ниш. Ниш - Димитровград се завршава до краја 2024. године, а исто и Ниш - Брестовац", рекао је председник Вучић.

 

Стојковић вратио фудбалски понос нацији

Председник Вучић изјавио је да је селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић унео нову снагу и енергију у наш национални тим и да му је захвалан због тога.

Председник Вучић је истакао да ће наша репрезентација у Катару имати много навијача.

"Мој пријатељ Орбан (мађарски председник Виктор) ће навијати за Србију, али и цела Северна Македонија, много Румуна, Бугара, сви Мађари, наша браћа", рекао је председник  Вуцић.

Председник Вучић је рекао да није испратио играче у Катар зато што није желео да политизује догађај, већ да је његово као политичара да им обезбеди услове за што боље резултате.

Што се тиче селектора, председник Вуцић је истакао да у њега има највеће могуће поверење и да ће га подржати и када буде губио.

Председник Вучић је рекао да је посебно је поносан због честитки које је добио од Норвежана након што смо елиминисали њихову репрезентацију.

"Лично сам га молио да дође у Србију и преузме репрезентацију, желећи да направимо резултат и у фудбалу. Вратио је у фудбалском смислу нацији понос. Волео бих да се у четвртфиналу, ако прођемо, сусретнемо са Хрватском, који имају изузетну репрезентацију, али мислим да смо ми за нијансу јачи", истакао је председник Вучић.

На питање да ли ће ићи у Катар да одгледа неку утакмицу, председник Вучић је одговорио да неће, али да ће навијати из свог срца.

Председник Вучић је додао да је земља уложила много пара и у друге спортове.

"Уложили смо много у рукомет али, на жалост, још нам се није вратило. Улажемо све више и у одбојку и у ватерполо и ту нам се вратило и враћа, али не можете да на сваком такмичењу победите. Имамо поверење и у Светислава Пешића и верујем да ћемо имати резултата у кошарци", поручио је председник Вучић.

 

Овом земљом неће владати криминал и нарко дилери

Можете мене да убијете, али неће овом земљом да владају криминал и нарко дилери, поручио је председник Вучић коментаришући последње увредљиве поруке на његов рачун које су упутили навијача Партизана са трибина.

На питање да ли скандирање "гробара'' против њега на последњој утакмици значи подршку Вељку Беливуку и да ли су транспаренти "стоп француској операцији Скај у Србији" и "слобода за гробаре", порука њему лично, председник Вучић је рекао да је у питању порука грађанима Србије.

Председник Вучић је навео и да је разлог за то што су похапшени кољачи и нарко дилери и да нема везе са навијањем, као и да држава неће дозволити убијање и диловање дроге да се не би скандирало против њега.

"Већи део хале није то узвикивао. Мени нико не виче ''Вучићу п...'' зато што је Партизан оштећен у буџету. Партизан добија огроман буџет од државе Србије. Не постоји ниједан тим у Европи који добија новца од државе као Кошаркашки клуб Партизан и Кошаркашки клуб Црвена Звезда", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да би за Звезду то можда било оправдање, јер игра Евролигу већ неколико сезона.

"Јасно је да Партизан није угрожен, да је добио новац и директно и преко НИС-а и Телекома. Реч је о милионима евра", навео је председник Вучић и замолио управу КК Партизан да каже колико новца су добили од државе.

Председник Вучић је приметио да би увреде можда могле да му се упуте зато што није увео санкције Русији или признао тзв. Косово или зато што је наставио да гради ауто-путеве.

"Прихватам да узвикујете све што треба, али вам је свима јасно шта је разлог. Сами су написали шта је разлог. Разлог је то што су ухапшени кољачи, убице и наркодилери. Наставите да вичете шта вам је воља, ја ћу наставити да се борим", поручио је председник Вучић и истакао да он неће бити савезник дилера и убица.

Председник Вучић је додао и да није Борис Тадић, па да моли навијаче да не скандирају против њега.

Поводом припреме његовог и убиства чланова његове породице, рекао је да нису сви учествали у томе, али је поменуо да су у питању две особе које су ухваћене и да су радиле за вође клана.

Рекао је и да држава има црно на бело све доказе о томе шта су планирали, како су размењивали поруке преко Скај апликације, а да Француску помињу јер је велики број доказа против групе Беливук стигло из те земље.

Навео је и да је сведок окривљени Срђан Лалић све рекао на суђењу и да он не сме да лаже, јер би добио доживотну казну.

"Он је потврдио да су желели да ме ликвидирају као и друге чланове породице", рекао је председник Вучић и указао да је погрешна њихова логика да ће бити крај ако њега убију.

Подсетио је и да већ годину и по дана у Србији нема мафијашких убистава.

"Хвала им што су се сами потписали и написали о чему се ради. Мислили су да ме то тангира. Нису ни навијали, већ слали поруке мени и држави. Четири минута ''навијају'' за Партизан, а онда им је од главног налогодавца више хиљада километара удаљености у криптованој поруци стигло наређење ''вратите се на Вучића''", рекао је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва