Вести

ВУЧЕВИЋ: СРБИЈА ЖЕЛИ ДА УЧЕСТВУЈЕ У МИРОВНИМ ОПЕРАЦИЈАМА

Свечаност поводом обележавања Дана Центра за мировне операције Оперативне управе Генералштаба и две деценије учешћа Војске Србије у мултинационалним операцијама одржана је у Дому Гарде на Топчидеру. Свечаности су присуствовали потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Честитајући празник, министар Вучевић истакао је да је сигуран да ће Генералштаб, на челу са генералом Мојсиловићем и свим старешинама, урадити све оно што је до Војске Србије да наши најспособнији војници иду у мултинационалне операције, како би помогли онима којима је помоћ потребна.

"У име Министарства одбране, свима вама који сте представљали Србију, радили на очувању мира у свим крајевима света где је наша војска била ангажована, честитам јубилеј две деценије од повратка наше војске у тај формат војних мисија и, вама госпођо пуковниче, начелниче Центра за мировне операције, честитам јубилеј са надом да ћете ви и ваши сарадници и даље успешно вршити припреме свих храбрих људи који су одлучили да дају део себе, свог живота, а понекад, дају и своје животе да би чували мир, да би сачували животе неких људи на удаљеним просторима од нас, али људи који исто тако заслужују да живе мирно", рекао је министар Вучевић.

Како је истакао, Србија жели да, где год има капацитета и могућности, учествује у мировним операцијама и мисијама и под окриљем Уједињених нација и Европске уније.

"Ми смо, нажалост, и на нашим просторима видели и доживели значај мировних мисија, чак и у данашњим данима и у данашњим околностима. И данас гледамо са зебњом све оно што се дешава у нашој јужној покрајини или у региону, верујући да су они који су у име међународне заједнице тамо ангажовани, свесни своје одговорности да имају довољно капацитета да чувају и остваре онај циљ због кога су тамо. Из тог разлога и Војска Србије и Министарство одбране и држава Србија имају посебан приступ овој тематици и са посебном пажњом приступају, не само формалном извршавању задатака, већ ту има свакако и емоција и људског односа, и бриге и пажње. И такав је српски војник увек био, где год да је био. И такву славу сте проносили, где год да сте били и шта год да сте радили", нагласио је министар Вучевић.

Министар одбране је указао да и наши кадети Војне академије, који су будућност, не само Министарства одбране и Војске Србије, него и наше отаџбине имају обавезу да наставе тако, уздигнуте главе, као што су радили њихови претходници и ветерани, и као што данас раде припадници Војске Србије у актуелним мисијама и мировним операцијама.

"То је нешто што вас обавезује и нешто што вас свакако чини посебно привилегованим да будете део ове организације. Сигуран сам да ће Генералштаб, на челу са генералом Мојсиловићем и свим старешинама, урадити све оно што је до Војске Србије да наши најспособнији војници иду у такве мировне операције, да нам се врате живи и здрави и да помогну људима и грађанима који живе на тим просторима", рекао је министар Вучевић.

Нас обавезује, истакао је, пре свега морал да водимо рачуна и о породицама оних који су страдали и који су дали оно највредније што имају да би сачували мир на неким просторима који су за нас далеки.

Министар одбране је, такође, подсетио и на дугу традицију нашег учешћа у мултинационалним операцијама.

"Нема нико право да нам одузме то да смо све време били и на правој страни историје, и чували мир, и поштовали слободу свих и молимо за разумевање и да други поштују наше право и на слободу и на мир. Хвала вам пуно. Живела Војска Србије, живела Србија!", поручио је министар Вучевић.

Поводом празника Центра за мировне операције, министар Вучевић уручио је Плакету Министарства одбране начелнику Центра за мировне операције пуковнику др Мирјани Миленковић.

Свечаност у Дому Гарде оплеменио је и богат културно-уметнички програм који су припремили и извели кадети Војне академије и ученици Војне гимназије, са својим наставницима и професорима.

Свечаности су присуствовали и министар за европске интеграције др Тања Мишчевић, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Емануеле Жиофре, чланови Колегијума министра одбране и Колегијума начелника Генералштаба, чланови породице трагично настрадалог потпуковника Дејана Станојевића, представници војно-дипломатског кора, ветерани, некадашњи припадници и начелници Центра, кадети Војне академије, као и представници институција Републике Србије.

Дан Центра за мировне операције обележава се у знак сећања на 17. новембар 1956. године када је претходница Југословенске војске, коју су чинила 44 припадника, ступила на тло Синаја, десет дана након што је Резолуцијом Генералне скупштине УН успостављена мисија "UNEF". Том мировном операцијом започело је учешће југословенских снага у мировним мисијама.

 

 

Извор: Танјуг