Вести

ВЕСИЋ: ПОСТАЈЕМО РЕГИОН КОЈИ СЕ ЕКОНОМСКИ ЗАЈЕДНО РАЗВИЈА

Трећи Међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства "Agro Belgrade 2022", на којем ће се у наредна три дана представити око 500 излагача, отворен је на Београдском сајму.

Обраћајући се присутнима на отварању манифестације, заменик градоначелника Београда Горан Весић је рекао да је овај сајам више од обичног, јер показује како се Балкан уједињује и како постајемо регион који се економски заједно развија.

"На сајму ћемо имати прилику да се упознамо с новим технологијама у пољопривреди, затим ту су компаније које ће моћи међусобно да сарађују и размењују искуства, како бисмо заједно били бољи. Јасно је да је пољопривреда шанса нашег региона, као што је шанса и енергетика. Производња здраве хране може да нам омогући да боље живимо и да се наше земље боље развијају", нагласио је Весић.

"Зато је важно што смо данас сви заједно, Република Србија, Република Албанија, Република Северна Македонија", навео је Весић и додао да су то три земље које су се удружиле да заједно остварују будућност. 

"Наша иницијатива 'Отворени Балкан' отворена је и за друге земље и верујемо да ће нам се придружити и да ћемо се сви заједно боље економски развијати. Имаћемо веће тржиште, јединствено тржиште радне снаге, размењиваћемо искуства и то ће бити добро за ове три земље, али и за све друге земље Западног Балкана, које се буду придружиле", истакао је Весић.

Весић је рекао да је Београд посебно поносан на пољопривреду, те да је српска престоница други пољопривредни регион у Србији, после Војводине.

"Имамо 250.000 хектара обрадиве површине, а обрађујемо 174.000 хектара. Ове године смо издвојили два милиона евра за субвенције за пољопривреду, мимо субвенција које даје Република. Наставићемо и у наредном периоду да обраћамо пажњу на пољопривреду, јер је она један од пет стубова развоја Београда. Зато ћемо се трудити да организујемо више оваквих догађаја и да више улажемо у пољопривреду. Желим да ово буде још један доказ како заједно напредујемо и идемо ка срећном, просперитетном и богатом Балкану", закључио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг