Вести

ВЕСИЋ: ГРАД ДАЈЕ ДОДАТНЕ ОЛАКШИЦЕ УГОСТИТЕЉИМА ЗБОГ КОРОНЕ

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да ће Град Београд помоћи угоститељима да превазиђу проблеме у којима су се нашли због епидемије корона вируса.
 
Тако ће Град за јул и август смањити закуп угоститељима који се налазе у објектима који су власништво Града Београда за 50 одсто.
 
Весић је навео да се друга мера односи само на Врачар, једину општину на којој је, на предлог грађана, прошле године забрањено да се постављају баште на паркинг местима, због чега је велики број угоститељских објеката на Врачару без башти.
 
Kако је према одлуци Kризног штаба ресторанима и кафићима на територији града дозвољено да раде до 21 сат, а баште до 23 сата, ти ресторани и кафић на Врачару нашли су се у тешкој позицији, рекао је Весић и наводи да ће због тога на седници Скупштине града Београда, која се одржава до краја месеца, предложити да се одлука о постављају башти кафића и ресторана на Врачару суспендује до краја ове године.
 
"То значи да ће ови угоститељи са Врачара моћи да имају баште од 1. августа", рекао је Весић.
 
Весић је додао да су угоститељство и услуге грана привреде у Београду која је најугроженија због промене начина живота због корона вируса и да ће Град зато учинити шта може, из своје надлежности, да ресторанима и кафићима помогне да лакше преживе овај период.
 
 
 
Други талас вируса захватио цео свет, не само Србију
 
Весић је рекао да је други талас вируса корона нешто о чему би требало да се говори, јер је захватио цео свет, а не само Србију, која се, како је рекао, добро бори упркос чињеници да не спада у ред богатих земаља.
 
Весић је рекао да је у Србији од почетка епидемије преминула 381 особа, а, примера ради, у Великој Британији 44.798, што је, додаје, 117 пута више, а Велика Британија није 117 пута већа од Србије.
 
Додао је да је у САД умрло 137.403 особе, у Немачкој 9.134…. док се у свим земљама бележи пораст броја заражених.
 
"У питању је глобални тренд и ми се заиста веома добро боримо упркос чињеници да не спадамо у ред богатих земаља. Имамо опрему, капацитете у болницама још увек, респираторе за које се лично председник борио. Успевамо да очувамо здравствени систем у немогућим условима", рекао је Весић.
 
Весић је оценио да је "неморално оптуживати Вучића за нешто што је проблем читавом свету".
 
"Најгоре је што га оптужују они који су за пет година у четири клиничко-болничка центра у Београду купили пет респиратора… Данас само у једном од та четири KБЦ имамо преко 230 респиратора захваљујући Вучићевом труду", рекао је Весић.
 
Додао је да су и сви светски лекари мислили да ће вирус нестати са топлим временом, али се показало да није тако и да морамо да научимо да живимо са тим, јер економија не сме да стане.
 
Весић је навео да је Србија, као економску помоћ привреди и становништву, дала 5,1 милијарду, што је 11 одсто Бруто домаћег производа.
 
"Највише смо дали у овом делу Европе и десета смо земља у Европи по износу помоћи привреди током пандемије. А нисмо десета земља по богатству. Српски пакет помоћи је четири пута већи од онога што дају заједно Хрватска и БиХ", рекао је Весић.
 
То је могуће, јер су стабилизоване јавне финансије, додао је Весић.
 
"Привреда мора да ради уз строже епидемиолошке мере. Морамо да научимо да живимо са маскама и короном. Пооштравање мера је дало резултате и сада у аутобусима и тржним центрима скоро сви људи носе маске", рекао је Весић.
 
 
 
Пропао план хулигана да руше град
 
Весић је изјавио данас да је ноћ у Београду протекла мирно, са мањим бројем хулигана и припадника неонацистичких група које су имале намеру да поново нападну државне институције, а које је полиција пресрела и приликом претреса пронашла молотовљеве коктеле и гас-маске.
 
Весић је рекао да су у контејнерима око Скупштине града пронађени блокови и каменице за гађање полиције који су убачени раније.
 
"Kамене блокове су убацивали у контејнере током дана како би када почне напад на полицију положили контејнере и имали камење за напад на полицију. То су радили и гомилајући камене коцке на градилиштима у околини скупштине рачунајући да никоме неће бити сумњиво зато што се ту налази грађевински материјал. Надлежне градске службе су у сарадњи са полицијом овај план осујетиле", рекао је Весић.
 
Весић је навео да јуче није било довољно људи на протестима да изазову насиље и да је добро што до тога није дошло..
 
Рекао је да држава не толерише насиље и насилне покушаје да се преузме власт.
 
Према његовим речима, још нико није чуо ниједан захтев демонстраната. Весић је истакао да свако у Србији има право да изрази незадовољство али не насиљем и додао да су у питању људи који су организовани да руше власт.
 
"Немојте мислити да ухапшени странци немају везе са тим. Шта ће израелском држављанину мапа Београда са свим објектима и државним инстуцијама? Или ухапшеном Црногорцу молотовљеви коктели и шлем који не припада нашој полицији? ", упитао је Весић.
 
Весић је навео пример да је један британски држављанин дошао овде да баца каменице на полицију.
 
Питао је и "шта раде црногорски криминалци на степеницама Народне скупштине и да ко финансира све то знају вероватно Млађан Ђорђевић и Драган Ђилас".
 
"Чињеница је да иза свега стоје стране безбедносне службе, јер јака Србија не одговара никоме", закључио је Весић.
 
Весић је оценио да заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем спада у ред политичара из владајуће странке који се нису сакрили и које људи стално могу да виде у медијима и који се боре за бољитак Новог Сада и Београда, али и Србије.
 
"Има много људи у СНС-у који се боре и нису се уплашили. На председнику је да процени ко се и колико трудио и он ће то сигурно умети да уради", рекао је Весић.
 
 
 
 
 
 
Извор: Танјуг/ТВ Хепи