Вести

ВЕСИЋ: ГРАД БЕОГРАД НАСТАВИЋЕ ДА САРАЂУЈЕ СА КОСОВСКОМ МИТРОВИЦОМ

Становници "Самачког блока" у Косовској Митровици, који су у пожару остали без својих домова, данас су добили кључеве нових станова.

Реч је о 20 породица српске националности које ће живети у згради чију су изградњу, која је коштала 42 милиона динара, финансирали Град Београд и верници Српске православне цркве из главног града.

Након свечаног пресецања црвене врпце и обиласка станова, кључеве нових домова уручио им је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је навео да су те породице живеле заиста у невероватним условима који нису примерени не 21. него 20. веку, а можда ни 19. веку јер су делили један тоалет и кухињу.

"То је стварно недопустиво у времену у којем живимо", рекао је Весић и изразио задовољство што су данас добили станове и решили стамбено питање.

Весић је истакао да ће Град Београд наставити да сарађује са Косовском Митровицом и подсетио да Београд помаже у механизацији, када су у питању комунална предузећа.

"Данас сам погледао планове за три лепа парка која они покушавају да ураде у Косовској Митровици", рекао је Весић и додао да ће замолити компаније са територије Београда да дају донације за један од тих паркова.

Навео је да ће се у Косовској Митровици сваког месеца организовати позоришне представе из Београда, како дечје, тако и представе за одрасле.

"На тај начин ћемо, као Град Београд, сарађивати, са највећом српском средином на Косову и Метохији", рекао је Весић.

Подсетио је да, осим Града Београда, и београдске општине сарађују са српским срединама на КиМ, наводећи да је реч о 16 београдских општина, те да ће ускоро то бити и општина Стари град.

"Они имају обавезу да помажу наше средине, организују заједничке манифестације, помажу изградњу инфраструктурних пројеката... На тај начин, сви дајемо допринос да наш народ остане на КиМ јер суштина сваке политике је да народу буде боље. Ако људима није боље, та политика није добра и зато је важно да на овај начин чинимо добро људима јер то показује да је политика која се води добра", рекао је Весић.

Додао је да је и председник Србије Александар Вучић више пута рекао да ће нам, ако српски народ не остане на КиМ, једног дана неко рећи "за шта се ви борите када овде нема ваших људи".

С тим у вези, Весић је изразио задовољство што је, како је рекао, последњих неколико година први пут заустављен тренд одласка људи са КиМ.

"Да би људи остајали овде, морамо да обезбедимо да им буде боље и зато ће Град Београд, наставити да подржава Косовску Митровицу јер све што чинимо овде, чинимо за наш народ. Знам да то није довољно и да овде постоје много веће потребе од онога што може да помогне Град Београд, али добро знате да помаже и Влада Србије и донатори и на тај начин чинимо да грађани свих националности који живе у овом делу Косовске Митровице имају бољи живот", истакао је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг