Вести

СТЕФАНОВИЋ: ВРАЋАМО ПОВЕРЕЊЕ У ПОЛИЦИЈУ

- У првих шест месеци 2015. полиција је открила 20 одсто више случајева привредног криминала него у истом периоду 2014, а стопа општег криминала смањена је за пет процената. Учествовали смо у великој међународној акцији, у којој је заплењено 3,5 тона кокаина, а разрешили смо и четири убиства која су почињена пре много година. Захваљујући појачаним контролама, током прошле године број погунилих учесника у саобраћају смањили смо за чак 114, а у првих седам месеци 2015. имали смо око 1.500 саобраћајних незгода мање

Традиционално истраживање ОЕБС-а показало је да је, током 2014. године, поверење грађана у Министарство унутрашњих послова порасло за пет процената. Грађани су очигледно препознали веће ангажовање полиције и додатни труд који се улаже у последњих годину и по дана, што је резултирало смањењем броја кривничних дела, бољом ефикасношћу рада, сузбијањем корупције у сопственим редовима, увођењем полицајца – комшије, али и разним другим новинама у полицијском раду. Министар полиције, др Небојша Стефановић, за „СНС Информатор“ каже да су већем поверењу грађана нарочито допринели осетно бољи резултати, од већих заплена наркотика и дувана, преко откривања организованих криминалних група и корупције, до хапшења појединих људи са којима претходне власти нису смеле, или нису хтеле да се обрачунају, упркос основаним сумњама да се баве назаконитим радњама. 

- Примера ради, у првих шест месеци ове године, у односу на исти период прошле, полиција је открила 20 одсто више случајева привредног криминала, а стопа општег криминала смањена је за пет процената. Учествовали смо у великој међународној акцији, у којој је заплењено 3,5 тона кокаина. У претходних неколико месеци, разрешили смо и четири убиства која су почињена пре много година, нека чак и пре 15. Међутим, упркос бољим резултатима, и даље не могу рећи да сам у потпуности задовољан. Мислим да постоји још простора за напредак који ће, верујем, утицати на још веће поверење грађана у полицију.

* Чини се да се до сада ниједан министар полиције није толико ангажовао на свим пољима - и на терену, и на законима, и на увођењу новина у рад полиције, колико сте Ви радили. Колико добар резултат колектива зависи од човека који је на његовом челу? 

- Крајњи резултат увек зависи од тога колико је стабилна свака карика у ланцу – од прве до последње. Полицајац на улици не може ништа да уради, ако нема системску подршку целог МУП, али исто тако, за реализацију одлука министра потребно је да сваки полицајац савесно и предано ради свој посао. Ово је тимски рад и када постављам циљеве и задатке, увек на уму имам све људе који ће морати да се ангажују око њихове реализације. Слушам сараднике, њихове предлоге и сугестије, а они, са друге стране, треба да извршавају професионално све задатке и циљеве које, као министар, полиције поставим. 

* Шта је показала истрага о сумњама на нерегуларности током Лото извлачења? Утисак је да је полиција муњевито реаговала и да се веома озбиљно радило... 

- Истог дана када нам је надлежно тужилаштво упутило захтев за прикупљање потребних обавештења, започели смо истрагу и за два дана полиграфски смо испитали више од 10 особа, а извршили смо и део неопходних вештачења. Све смо радили на основу захтева тужилаштва, коме смо и проследили детаљни извештај о свему што смо утврдили. Сада је тужилац на потезу и надам се да ћемо ускоро знати да ли ће бити квалификације неког кривичног дела за она лица која су обухваћена истрагом, а што се полиције тиче, ми смо завршили наш део посла.

* Најављивали сте да је држава заиста решила да се позабави дешавањима у домаћем фудбалу и да до краја истражи озбиљне сумње у регуларност појединих мечева. Докле се стигло са овим процесом?

- У току је истрага неколико фудбалских клубова у Србији, тачније испитивање сумњи да су поједине утакмице биле нерегуларне. Поступамо на основу неколико кривичних пријава у вези наводног намештања, али у интересу истраге не могу вам открити више детаља. Можете бити сигурни да ће полиција све професионално и одговорно обавити, како би детаљно испитала све наводе и сумње. Нико неће бити заштићен, без обзира како се зове.

* Веома сте ангажовани у акцијама подизања безбедности учесника у саобраћају и купача током летње сезоне. Да ли ове акције већ дају резултате?

- Резултати саобраћајне полиције и њихово ангажовање су видљиви. Захваљујући појачаним контролама, успели смо, током прошле године, да број погунилих учесника у саобраћају смањимо за чак 114, а захваљујући учесталијим заустављањима возача, ове године настављена је пракса смањења незгода. У првих седам месеци имали смо око 1.500 саобраћајних незгода мање у односу на исти период прошле године, што је значајан помак. Такође, имали сте прилике да видите и да смо пре неколико месеци покренули интензивне акције контроле возила високе класе које дају веома добре резултате. Осим саобраћајних прекршаја, код возача скупоцених аутомобила често смо налазили и наркотике, пиштоље за које не постоји дозвола, а пронашли смо и неке особе за којима је расписана потрага. Ово је показатељ да ова акција не утиче само на сигурност у саобраћаја, већ и на општу безбедност. Тиме желимо да покажемо да су за полицију сви грађани исти, без обзра на то да ли возе „мерцедесе“, „аудије“, џипове са затамњеним стаклима, или су за воланом аутомобила старог више деценија. Повлашћених нема. Када је реч о апелу на купаче, покренули смо кампању која има за циљ да упозори грађане да не користе неуређена купалишта и не улазе у воду под дејством алкохола, јер смо, нажалост, сведоци све чешћег утапања на необележаним и небезбедним плажама. Имали смо и неколико трагичних утапања деце, зато користим ову прилику да још једном упозорим родитеље да воде рачуна где им се деца купају, јер животи малишана немају цену.

* Поред тога што сте министар, Ви сте и председник Градског одбора Београд СНС. Колико сте задовољни радом београдских одбора и какве су све акције планиране за ово лето и јесен?

- Београдски одбори су током претходних месеци били  вредни, али очекујем да се у наредном периоду активности додатно појачају. У свим београдским општинама, на недељном нивоу, организујемо различите акције. На најпрометнијим локацијама имамо пунктове где делимо пропагандни материјал, али, такође, разговарамо са грађанима о проблемима са којима се суочавају и трудимо се да им помогнемо колико год можемо. Такође, грађани сваке среде имају могућност да разговарају са народним посланицима и градским одборницима у просторијама Градског одбора, док четвртком пружамо бесплатну правну помоћ. Поред ових редовних активности, организовали смо и акцију добровољног давања крви и том приликом прикупљено је 156 јединица крви. У овој години, у неколико београдских општина, организовали смо интерактивне трибине „Безбедност грађана“, на којима су грађани могли да изнесу своје проблеме и да затраже одговоре од представника Градске управе и општина. У току су и акције уређења зелених површина, током којих уклањамо смеће и сређујемо мобилијар у парковима. Свакодневно обилазимо социјално угрожене породице и пружамо им помоћ од новца који донирају функционери Градског одбора. Са свим овим активностима наставићемо и током јесени.

Извор: "СНС Информатор"