Вести

СТЕФАНОВИЋ: УХАПСИЛИ СМО БРОЈНЕ ФУНКЦИОНЕРЕ ВЛАСТИ И ОПОЗИЦИЈЕ

Недавно је у Србији први пут боравио Џао Кеџи, министар јавне безбедности НР Кине, са којим је др Небојша Стефановић, члан Председништва СНС и министар унутрашњих послова Србије, потписао више меморандума и споразума који ће омогућити унапређење досадашње сарадње у области унутрашњих послова.

Министар Стефановић, тим поводом, за „СНС Информатор“ каже да ће ти споразуми, између осталог, омогућити да заједничке патроле, током лета, у Београду буду на услузи кинеским туристима, који све чешће посећују нашу земљу. Други споразум омогућиће формирање заједничке радне групе која ће сагледавати безбедносне изазове и решења везана за заједничке пројекте који се спроводе у Србији, у оквиру иницијативе „Појаспут“.

- Ова посета била је прилика и да се још једном захвалимо за подршку коју је Кина пружила Србији у очувању нашег територијалног интегритета и што је чврсто стала на страну Србије приликом аплицирања тзв. Косова за чланство у Интерполу. Уз значајну помоћ кинеских пријатеља, успели смо да заштитимо наше стратешке интересе и међународно право.

* Колико сте задовољни недавном посетом САД-у и разговорима са званичницима? Колико су такви контакти значајни за нашу државу?

- Посета је била веома добра, разговарао сам са бројним високим званичницима и највишим представницима њихових безбедносних структура - о унапређењу сарадње у борби против организованог криминала, тероризма, сузбијању трговине наркотицима и свему што може допринети унапређењу безбедности наших грађана. Такође, са неким политичким званичницима разговарао сам о ситуацији у нашем региону и свему што је Србија предузела на очувању регионалне стабилности. Један од најважнијих био је сусрет са државним секретаром за унутрашње послове Кевином Мекалиненом, са којим сам потписао Меморандум о разумевању између Владе САД и Владе Србије о унапређењу сарадње у циљу спречавања путовања терориста и борбе против незаконитих миграција. Ово је први пут да се неки српски министар полиције састао са државним секретаром за унутрашње послове САД што, између осталог, додатно говори о важности ове посете.

* О чему сте разговарали са директором ФБИ, Кристофером Врејом?

- Пре свега, о даљем унапређењу односа МУП и ФБИ. Сагласили смо се да је и досадашња сарадња веома добра, али да постоји воља и намера да се она додатно унапреди, посебно у области борбе против организованог криминала, тероризма и високотехнолошког криминала. За нашу земљу је веома важна полицијска сарадња са најјачим земљама света, јер имају огромне базе података, а кроз размену информација можемо учинити да наши грађани буду још безбеднији. Америчке службе могу нам указати, рецимо, да су детектовали некога ко би могао да угрози безбедност Србије, што је веома важна информација за нас. Са директором ФБИ разговарао сам и о учешћу српске полиције у међународним акцијама откривања организованих криминалних група у сајбер простору, које смо имали у претходном периоду, као и о конкретним корацима које је Србија предузела у борби против прања новца.

* Да ли је договорена још ближа сарадња са америчком Управом за борбу против дрога?

- Један од приоритета који сам поставио себи пре пет година, када сам дошао на чело МУП-а, био је снажнија борба против нарко-дилера. Управо су и разговори са директором америчке ДЕА били усмерени ка даљим корацима које можемо заједнички предузети у сузбијању трговине дрогама. Сагласили смо се да борба против наркотрафикинга представља велики изазов и да је зато важно утврдити конкретне кораке будуће сарадње наших служби. Наши држављани учествују у транспорту дроге из Јужне Америке у Европу, а да би спречили да она дође и до наших улица и деце, важна је добра сарадња са ДЕА.

* Утисак је да се у Србији води снажна и неселективна борба против корупције, да под удар закона долазе сви који су га прекршили, без обзира на било шта, па и на партијску књижицу. Колико је тешко спроводити овакву политику и борбу?

- Став СНС је да нема селективне борбе против криминала, што смо јасно и показали. Партијска књижица није заштитила никога ко се огрешио о закон, нити ће иза ње моћи било ко да се сакрије. Ухапсили смо бројне функционере, како власти, тако и опозиције, јер желимо Србију у којој се води одговорна политика, где се закон поштује и државни органи раде свој посао. Нажалост, то није био случај пре 2012. године, када су кумовске, рођачке и партијске везе биле шињел иза кога се одвијала брутална пљачка грађана и државних институција. Жао ми је што и данас неки не схватају да је то време далеко иза нас и не разумеју поруку председника Александра Вучића да никоме нису дозвољене малверзације. Постоје и примери да неки опозициони политичари, након одласка са власти, управо своју нову позицију покушавају да искористе за заштиту. Чим тужилаштво и полиција почну да истражују или некога ухапсе, иде медијска кампања да је то политички прогон власти према опозицији. Иако је то само хапшење оних за које су државни органи прикупили довољно доказа да су крали.

* Како коментаришете то што су испред зграде Председништва данима разапети шатори и што поједини лидери дела опозиције позивају на некакву нинџа борбу против власти?

- Као потпуно одсуство било каквог програма, недостатка било какве идеје или решења неког проблема грађана. Не знам шта бих озбиљно могао да кажем о нинџа шаторима, који су дефинитивно патент српске опозиције, са све „пригодним“ музичким програмом. То је вероватно нека нова врста политичког деловања у Европи. И онда из тих нинџа шатора чујемо разне музичке жеље и шарене лаже. Тако Драган Ђилас узме микрофон у руке и каже „замислите земљу у којој је плата 1.000 евра“, „минимална плата у Србији треба и може да буде 350 евра“. И шта сад ви озбиљно можете да кажете на то? То обећава човек у време чије власти је минимална зарада у Србији, за целе четири године, повећана са 159 на 162 евра, дакле за укупно три евра. Данас она износи 230 евра. Шта да кажете, осим да се и он и остали очигледно ругају у лице грађанима Србије са све тим „замислите“. Једино што упорно покушавају да пренебегну јесте да их грађани добро знају, као и да им је добро познато колико су, када су били на власти, радили за њих, а колико за своје џепове.

* Да ли је у Србији данас боља безбедност грађана и да ли имамо мање криминала него раније?

- Безбедносна ситуација у Србији је далеко боља него раније, што показују резултати које МУП остварује, али увек постоји простор да се она унапреди. Током 2018. године забележен је најмањи број кривичних дела у последњих 18 година, тачније имали смо 85.857 кривичних дела. Поређења ради, укупан број кривичних дела извршених 2009. године био је 104.839, 2010. године био је 103.264, док је 2011. евидентирано 101.324 кривичних дела. То значи да сада имамо скоро 20 одсто мање криминала него пре десетак година. За нешто више од две године полиција је запленила више од 10 тона наркотика. У 2017. години одузето је 4,2 тоне наркотика, колико је заплењено и прошле године, док је у првих пет месеци полиција одузела више од две тоне дроге. Дакле, за само пет месеци 2019. године, полиција је запленила више дроге него током неких ранијих година за 12 месеци. Рецимо, 2009. године одузето је 1,3 тоне, 2010. 1,7 тона, а 2011. око 1,4 тоне наркотика.

 

Држава улаже у опрему и стандард полиције

* Да ли сте задовољни опремљеношћу и обученошћу српске полиције? Како оцењујете недавно одржану параду „Одбрана слободе“ у Нишу?

- Парада „Одбрана слободе“ показала је да се држава сада озбиљно брине о припадницима полиције и војске, и њиховој опреми. За разлику од наших претходника који су уништавали и топили тенкове и наоружање, ми улажемо у набавку нових авиона, хеликоптера, борбених оклопних возила, патролних возила, али и у побољшање стандарда полицајаца и војника, повећањем њихових плата. Покренули смо и пројекат изградње станова за припаднике служби безбедности, које ће моћи да купе по знатно повољнијим условима од тржишних. Обновили смо возни парк куповином више од 2.000 нових возила - патролних, марица, комбија, возила за криминалистичку полицију и мотоцикала. Такође, купљено је укупно 75 ватрогасно-спасилачких камиона. Потпуно је реконструисано и модернизовано 40 борбених оклопних возила, а припадници Жандармерије и САЈ-а на располагању имају и борбена оклопна возила „Лазар“ и „Милош“. Припадници свих организационих јединица Дирекције полиције добили су нове униформе. До сада смо обезбедили 55.700 нових комплета полицијских униформи, као и 53.300 нових борбених патика, чизама и ципела. Купљено је и 4.100 нових радних и заштитних униформи за ватрогасце-спасиоце.

 

 

 

Извор: СНС Информатор