Вести

СТЕФАНОВИЋ: СРБИЈА ПОКАЗАЛА СНАГУ И ЧВРСТИНУ

Војска и полиција и даље су у стању пуне борбене готовости, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је подсетио да је то стање уведено у уторак, због упада косовских специјалаца на север КиМ, а трајаће, истиче министар, докле год буде процењено да је то потребно.

Такође, све посебне и специјалне јединице МУП-а спремне су да у најкраћем могућем року буду ангажоване за оптимално извршење свих задатака, рекао је Стефановић.

Упитан када би могло да буде укинуто стање пуне борбене готовости, рекао је да се сваког дана раде процене и да ће оно бити укинуто или спуштено када се створе услови.

Истиче да је председник Србије Александар Вучић уложио много напора да би Србија била фактор стабилности, али да је послао јасну поруку да Србија неће бити неми посматрач прогона свог народа.

Како је рекао, да Вучић није тако поступио "ко зна како би се све ово завршило".

Поводом навода да је акција на северу КиМ била полицијска, Стефановић је упитао где то полиција нокаутира жене и децу, лупа аутомобиле и пуца изнад грађана, баца шок-бомбе на ненаоружане људе који не пружају отпор.

"То не постоји нигде, да полиција пуца људима изнад глава из аутоматског оружја", рекао је министар.

Додаје да је Србија показала снагу и чврстину и како је рекао, да није било тако, плаши се да је ситуација могла да иде ка озбиљном погрому.

Стефановић каже да су људи на Космету узнемирени и да су му зато циничне изјаве да је била реч о рутинској операцији коју Србија треба да подржи.

Понавља да се све дешавало на начин који не може да се подведе под полицијску акцију.

Сефановић је поручио да је ситуација сложена. Такође, пита како да се разговара са људима који потпишу неки споразум, а онда кажу да су се предомислили.

Истиче и да је Београд забринут за Србе на КиМ.

Каже да приштинске власти нису задовољне и да Србија сада има више подршке, економске снаге као и војне снаге и да је због тога у Приштини огромна нервоза.

Међутим, Стефановић поручује да Србија неће дозволити погром свог народа и да мисли да су тога свесни и сви међународни чиниоци.

Додаје да је свобухватни циљ акције Приштине да се ослаби све што штити српски народ на северу КиМ и свако ко евентуално може да пружи отпор прогону Срба.

Због тога су, како каже, таргетирани људи који могу да буду део подршке грађанима српске националности.

Говорећи о наводима Кфора да је Београд био обавештен о акцији, министар је рекао да је то покушај да се направи спин и да је то апсолутно нетачно.

Истиче да је Београд располагао информацијама, али не од Кфора, него преко својих канала и да је председник Вучић упозорио шта су намере акције.

Сматра да се Кфор није понашао како треба и да није заштитио све грађане на територији КиМ.

 

 

Извор: Танјуг/РТС