Вести

СТЕФАНОВИЋ: САД ПОКУШАВА ДА ИМА ЗНАЧАЈНИЈУ УЛОГУ У РЕШАВАЊУ ПИТАЊА КИМ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да именовањем Ричарда Гренела за специјалног изасланика Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине САД покушавају да играју значајнију улогу у решавању косовског питања.

Стефановић је нагласио да је важна позиција Србије и да је она врло јасна, а то је да Приштина укине таксе које су поротивзаконито, противправно, против ЦЕФТА споразума уведена на робу из централне Србије и БиХ.

Наводи да је увођење такси била политичка одлука и да је очекивао од ЕУ да на то много снажније реагује, да буде агресивнија у свом приступу и да има капацитет да реши нешто што је кршење правила које је сама гарантовала, али да се то није десило.

"Како да седнемо (за преговарачки сто) са људима који нису хтели да испуне кључне ставке из Бриселског споразума, са људима који угрожавају безбедност Срба који живе на северу КиМ, упадају без било какве најава са дугим цевима, застрашују људе", рекао је министар.

 

Једино Српска листа представља интерес Срба на КиМ

Стефановић је рекао да једино Српска листа представља интересе Срба који живе на КиМ и заједно са Владом Србије бори се да они тамо опстану.

На предстојећим изборима на КиМ који се одржавају 6. октобра, наглашава, Приштини је важно буду изабрани српски посланици који ће испуњавати њихове налоге.

"Ако они кажу да треба да се гласа за војску Косова да ти посланици буду у сали и да то прође. Да могу сутра да уђу у фабрике, на север Косова и да се пронађу српски гласови који ће то оправдати", навео је Стефановић.

Додаје да једино Српска листа представља аутентичне интересе Срба који живе на КиМ и бори се за њихов опстанак, већу безбедност и сигурност заједно са Владом Србије.

"Зато је важно јединство српског народа, да подрже једну идеју а то је опстанак Срба на КиМ и да Србија мора да живи на КиМ", нагласио је Стефановић.

Подсећа да је Српска листа кажњена због спота у коме се каже "Србија зове", а да са друге стране нема казне за Нанада Рашића који каже да је Српска листа монструм и да треба уклонити са политичке сцене.

"Грађани треба да размишљају шта је чији интерес. Шта је интерес лобирања одређених албанских политичких странака да се гласа за српске политичке странке. Људи треба да размисле да ли је најбоље дати глас онима који су направили договор са некима који не мисле добро Србима на КиМ", закључио је Стефановић.

 

Пријем Косова у Интерпол био би политичка одлука

Стефановић је рекао да би пријем такозваног Косова у Интерпол био политичка одлука и да би тада Приштина била у ситуацији да расписује лажне потернице за свим војницима и полицајцима који су се супростављали тероризму деведесетих година.

Министар је нагласио да је Србија више пута упозоравала да су Интерпол основале УН и да су они у обавези да поштују резолуције које су УН донеле, а да је једна од њих Резолуција 1244.

"По Резолуцији 1244, КиМ је део Србије и не могу самостално бити део неке међународне организације, јер би се тиме имплицирало да је то нека посебна држава, а није", нагласио је Стефановић.

Такође, наводи, јасно је дефинисано да део Интерпола могу бити само држава чланица УН или посматрачи, што тзв. Косово није.

"Чињеница је да Приштини у томе помаже део западних земаља, јер активно лобирају за њихов пријем у Интерпол. Ми се обраћамо свим чланицама шта би била последица ако Косово уђе у Интерпол", рекао је Стефаноцвић.

Додаје да ће се политизацијом те организације доћи до тога да о случајевима одлучује политички.

"Неће се више поштовати да ли имате за криминалцем расписану црвену Интерполову потерницу, већ ко ју је расписао. Ако донесете политичку одлуку нема више професионалног рада", навео је Стефановић.

Стефановић је рекао да Приштина и сада има могућност да се бори против криминала и корупције преко УНМИК-а.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк