Вести

СТЕФАНОВИЋ: РАДИМО НА ПОБОЉШАЊУ ИЗБОРНИХ УСЛОВА

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који је на челу радне групе за сарадњу са ОЕБС-ом око изборног процеса, изјавио је да Србија као одговорна држава хоће да унапреди изборни процес, али да не жели да експериментише и примењује оно што не постоји у свету.

"За грађане је важно да имамо чисту, транспарентну кампању у којој могу да остваре своја права", рекао је Стефановић, додајући да је важно да се грађанима пруже најбољи услови.

"Све што можемо да променимо у кратко време, да побољшамо изборне услове, ми ћемо то урадити", рекао је Стефановић.

Стефановић је навео да власт жели да имамо што чистији и што регуларнији изборни процес, али да неки људи не могу да добију добар резултат, па траже алиби да не изађу на изборе.

Упитан да ли ће се изаћи у сусрет захтевима дела опозиције, Стефановић је навео да се о свему у друштву разговара.

"Унапређење изборног процеса нас занима, ми се тиме бавимо дуги низ година, излазимо у сусрет грађанима, хоћемо да имају бољи изборни процес", истакао је Стефановић.

Поводом примедби опозиције да државни функционери не могу ићи на предизборне манифестације, Стефановић је рекао да се слаже да они не могу да користе возило и јавни ресурс када иду у кампању, али да се не може спречити председник државе да у кампањи учествује.

"Не можемо да победимо Вучића, хајде да га избацимо, је л' Тадић изашао из процеса...", запитао је Стефановић напомињући да Вучић као председник мора да ради и ради за своју земљу.

Када је у питању приступ медијима, Стефановић оцењује да је и ту ситуација побољшана и да се променила у односу на 2012. када како каже, нико од нас из опозиције није могао да се појави.

Сада су у политичким емисијама РТС једнако заступљени и представници опозиције, оцењује Стефановић, и напомиње да се они не могу мерити са председником републике, посебно што су неки од њих и ван парламента.

Стефановић је рекао да РТС има извештаје о сваком скупу опозиције, као и да се власт не меша у уређивачку политику телевизија.

"То би била цензура, а они би да врате та времена када су диктирали медијима", додаје Стефановић.

Наводи да су разговарали и са Цесидом и Цртом и да има доста предлога који могу да прихвате, али понавља да ни у једној држави нема да председник републике не учестује у кампањи.

Стефановић је навео и да Канцеларија ОЕБС-а постоји у Србији и дуго времена посматрају изборне процесе, а да ће се са њима разговарати и о ономе што се још може урадити.

Ова радна група треба да обезбеди добре изборне услове, да бирачки списак буде потпуно транспарентан и он је већ данас неупоредиво бољи него што је био ранијих година, рекао је Стефановић.

Стефановић је навео да су бирачки спискови чистији него раније, повезани, као и да бирачи могу да провере да ли су у њима.

Указао је и да су бесмислене примедбе представника опозиције о могућим неправилностима, да су наводно подаци измишљени или да се нешто лажно може заокруживати.

Стефановић је навео и да Влада већ дуже времена ради на унапређењу изборних услова, али да има простора да се они још унапреде.

"Били смо суочени са изборним катастрофама 2012. и 2014. године. Много се променило од тада. Данас имамо неупоредиво регуларнији изборни процес", закључио је Стефановић.

 

До краја борба против Косова у Интерполу

Стефановић је изјавио  да ће на заседању Генералне скупштине Интерпола у октобру у Чилеу указати на то да не постоје ни полицијски, ни политички, ни правни разлози да тзв. Косово буде примљено у ту организацију.

"Нећемо да дозволимо да заседање Генералне скупштине Интерпола прође без наше борбе. Ја ћу предводити нашу делегацију и отићи ћемо и раније, како бисмо разговарали са великим бројем министара унутрашњих послова који суштински одлучују о гласању", навео је Стефановић.

Стефановић је додао да Србија на спречавању пријема тзв. Косова у ту полицијску организацију већ темељно ради са партнерима, али и са земљама које су на прошлом заседању радиле против наших интереса.

"Хоћемо да их уверимо да не постоје ни полицијски, ни политички, ни правни разлози за пријем тзв. Косова у Интерпол и да не можемо на тај начин да нарушавамо интегритет Интерпола и да би то нанело штету угледу те полицијске организације", нагласио је Стефановић.

Стефановић је оценио да ће борба бити тешка, јер није у питању само Приштина, већ и светске силе које су признале независност тзв. Косова и које заједно са Приштином лобирају за пријем у Интерпол.

"Они желе да привремене приштинске институције буду примљене у што више међународних организација како би тиме подржали тзв. независност", рекао је Стефановић. Министар је изразио уверење да ће Србија, у сарадњи са партнерима, имати шансу да се бори да оствари своје националне интересе, без обзира на то што ће борба бити изузетно тешка.

Стефановић је оценио да је Србија већ постигла напредак у односу на прошлогодишње гласање у Интерполу и истакао да је кампања за предстојеће заседање почела 21. новембра прошле године, дан након што је завршено претходно.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва