Вести

СТЕФАНОВИЋ: ОПОЗИЦИЈА У СРБИЈИ ГРАЂАНИМА ШАЉЕ ПОРУКУ ДА ЈЕ НАСИЉЕ НОРМАЛНО

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је спорни твит Весне Пешић класична претња Александру Вучићу и да део јавности и опозиције у Србији грађанима шаље поруку да су такви позиви на насиље нормални у нашем друштву.

Стефановић је, коментаришући реакције због саслушања Пешићеве у полицији, рекао да сви знају на шта је она мислила и да део јавности и опозиције шаље поруку да је то нормално.

"То је најопасније у креирању друштвене атмосфере. Једни би да праве логоре, други би цев у главу, трећи усмеравају снајпер у председника Вучића. Не разумем зашто им је то потребно, поготово онима који свакодневно говоре да се боре против насиља, а најгори су у позивима на насиље", рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да у нашем друштву постоји широка демократска слобода да свако напише шта год зажели и додао да је Тужилаштво у складу са законом позвало Пешићеву да да изјаву о спорном твиту.

''Била је у полицији 13 минута, а они су од тога правили да јој се не знам шта догодило. У овом случају је важно што је она део политике коју представљају Драган Ђилас, Вук Јеремић и Бошко Обрадовић'', рекао је Стефановић и додао да је порука такве политике да сваком ко подржава актуелну власт и градњу аутопутева следе логор, цев у главу, вешала.

Нагласио је да се друштво не сме градити на кампањама лажи, свакодневном блаћењу људи и аферама које, како је рекао, фабрикује део опозиције.

Поручио је да треба радити на будућности и да грађани заслужују људе који ће се борити за земљу и бољи живот грађана.

Весна Пешић је дала изјаву у својству грађанина, а по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду да се истраже наводи које је објавила на Твитеру.

Пешић је недавно на свом Твитер налогу написала: "Хајде бре да вас видим шта ћете када се прогласи доживотним председником. Док твитераши безбрижно твитеришу. О томе не мислите. Ено га Путин баш то ради. Ако Брнабићка да оставку, да знате - спрема се доживотни Вучић. Е, нема ту бојкота, само цев у главу".

Твит је изазвао оштре реакције, а Пешић га је избрисала.

Циљ МУП-а је да склони дрогу са улица

Стефановић је изјавио да је циљ тог министарства да дрогу склони са улица широм Србије и посебно истакао да крупни нарко дилери злоупотребљавају малолетнике и децу за уличну продају наркотика, јер су, како је рекао, схватили да се у домаћем судском систему блаже кажњавају.

"Да би били сигурна земља полиција и тужилаштво морају да раде свој посао и да полицији да могућност да буде оштрија него данас", навео је Стефановић.

Полиција, рекао је, хапси и склања уличне дилере, али и најкрупније организаторе трговине дрогом, а дрога која стиже из Јужне Америке у Европу је главни извор новца организованог криминала, рекао је Стефановић.

Наводи да је на почетку свог мандата јасно ставио до знања појединцима из МУП-а да нема оправдања за дружење са нарко дилерима.

"Не може неко ко пре подне чува грађане, да поподне обезбеђује нарко дилере. Ми смо много тога прочистили у полицији у односу на пре шест, седам, осам година. Полицији је сада много боље", навео је Стефановић.

Било је случајева, наводи, да појединци одају податке криминалцима и да их онда тужилаштво и судови не гоне. Стефановић је рекао да је најлакше рећи "нема довољно доказа", али да уз више мотивације, борбе и примене свих доказних радњи може да се "склопи случај" и да се криминалци процесуирају.

Као пример навео је Филипа Кораћа за којим је повучена црвена потерница, а који се сумњичи за тешка кривична дела.

"Да ли за свака од тих дела имамо довољно доказа да буде формално судски процесуиран - у овом тренутку немамо. А да ли би уз бољи рад тужилаштва то могли да имамо - уверен сам да. То је та борба, да се потрудите да оно што се зна, поткрепите са довољним бројем доказа", навео је Стефановић.

Стефановић је рекао је да је било критика када су стављене забране појединцима да уђу у Србију, али да је захваљујући тим мерама било мање обрачуна криминалаца.

Подсећа да је у Србији током прошле године било шест убистава који су повезани са организованим криминалом, а да је у Стокхолму само прошле недеље било пет.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк