Вести

Станисављевић: Град Београд имаће десет пута више личних пратилаца него 2014. године

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић најавила је данас да ће Град Београд до краја септембра имати 420 личних пратилаца што је, према њеним речима, десет пута више него 2014. године. 

Она је, за телевизују Пинк, подсетила да Град Београд у овом тренутку финансира услугу личних пратиолаца за 400 деце са сметњама у развоју. 

До краја септембра ангажоваћемо још 20 личних пратилаца. Подсетила би да смо 2014. године, када смо почели са овом услугом имали 40 личних пратилаца. Пет година касније, услуга је повећана за десет пута – закључила је ресорна секретарка.

Један од личних пратилаца je истакао да опслужује осмогодишње дете, које је оболело од целебралне парализе. Каже да је са дететом дневно осам сати, три у школи и пет у боравку.

Акценат је на безбедности и социјализацији. Помажем јој да се попне или сиђе низ степенице, или оде до тоалета. Мислим да могу да научим доста од ње, као и она од мене – навела је саговорница Пинка.

Мајка корисника услуге нагласила је да је подршка личног пратиоца веома важна њој и њеном супругу.

Види се да је дете срећно. Ја сам растерећенија. Мирно одем на посао, јер знам да је моје дете у сигирним рукама. Ово је огромна подршка родитељима деце са сметњама у развоју – указала је она. 

 

 

Извор: Беоинфо