Вести

СЕЛАКОВИЋ: ПРАВНО НЕДОПУСТИВ И НЕПРИХВАТЉИВ ЗАХТЕВ ПРИШТИНЕ

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић поручио је пред Комитетом министара Савета Европе да би разматрање "правно недопустивог" и за Србију "апсолутно неприхватљивог" захтева тзв. Косова за чланство довело у питање кредибилитет те организације.

Нагласио је да ће Србија свим расположивим дипломатским средствима одговорити на овакав потез Приштине.

"Захтев за чланство за Приштину представља политички циљ, а не вредносно опредељење и јесте покушај да се ова организација злоупотреби. То је дубоко у супротности са нормама и правилима Савета Европе, других међународних организација и међународног права. Додатно, ово је само још један јасан показатељ да Приштина нема намеру да до било каквог решења долази путем дијалога, већ се по ко зна који пут одлучила за унилатерални приступ", изјавио је Селаковић.

Селаковић је указао да је спољна политика Србије заснована на принципима поштовања међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава и упозорио да захтев Приштине за чланство у Савету Европе представља грубо кршење територијалног интегритета Републике Србије.

Селаковић је поручио да Србија подржава сваки ангажман Савета Европе на Косову и Метохији који има за циљ унапређење стандарда у домену људских права, владавине права и демократије, а који је у складу са Резолуцијом Савета Безбедности УН 1244 и статусно неутралним приступом Савета Европе.

"Република Србија верује да су вредности Савета Европе основа за очување стабилности и просперитета у Европи, и за њих се залаже. У нашем региону настављамо да доприносимо стабилности и промовисању начела и вредности Савета Европе. То је важан део нашег пута ка чланству у Европској унији, којем смо у потпуности посвећени, а на којима уједно темељимо и заштиту својих националних интереса", закључио је Селаковић.

 

 

 

Извор: Танјуг