Вести

ШАПИЋ УГОСТИО АМБАСАДОРЕ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ И СЛОВЕНИЈЕ

Градоначелник Београда Александар Шапић примио је данас у Старом двору отправницу послова Амбасаде Северне Македоније Михаелу Веселинов и амбасадора Словеније Дамјана Берганта.

У одвојеним разговорима, Шапић је упознао госте са најзначајнијим пројектима главног града, указујући на важност сарадње Београда и Србије са свим градовима и државама света.

На састанку са амбасадором Словеније било је речи о сарадњи између Београда и локалних самоуправа у Словенији, која је до сада била веома успешна, као и о Споразуму о братимљењу два града, који је потписан још у новембру 2010. године. Саговорници су се сложили да је размена искустава од великог значаја, те да нека решења из Словеније могу да се примене у Београду, што даје додатни подстицај за наставак сарадње.

Шапић је рекао да је Словенија пример доброг управљања у области заштите животне средине, а доказ томе је и избор Љубљане за „Зелену престоницу Европе” 2016. године. Како је истакао Београд је спреман да примени примере добре праксе како би унапредио услове живота својих суграђана.

Тема састанка градоначелника са отправницом послова Амбасаде Северне Македоније била је конкретна сарадња у области културе, спорта, размене младих, урбанизма, као и многобројне сличности у функционисању две престонице.

И овом приликом је речено да je добре односе између два града посебно унапредио и Споразум о сарадњи између Града Београда и Града Скопља потписан 2012. године.

Шапић је позвао компаније из Словеније и Северне Македоније да наставе са инвестирањем у српску престоницу, указујући да је Београд отворен град и добар пословни партнер.

 

 

 

Извор: Танјуг