Вести

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПРИМИО АКРЕДИТИВНА ПИСМА АМБАСАДОРА УКРАЈИНЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Украјине, Володимира Толкача и пожелео му добродошлицу у нашу земљу.

Председник Вучић изразио је искрено жаљење због ситуације у Украјини и упознао амбасадора Толкача са ставовима Владе Републике Србије и Савета за националну безбедност. Нагласио је да је Србија привржена поштовању начела територијалног интегритета и суверенитета држава, као једног од основних принципа међународног права садржаног у Повељи Уједињених нација, те да у том смислу уважава територијални интегритет Украјине. Нагласио je да je и Србија изложена непринципијелном ставу једног дела света када је у питању једнострано проглашенa независност такозваног Косова и захвалио Украјини на поштовању територијалног интегритета Србије.

Председник Вучић истакаo је да је Србија цивилима, избеглим из Украјине, обезбедила најбоље могуће услове, као и сва права на боравишне и радне дозволе, у складу са правилима земаља Европске уније, чак и на вишем нивоу. Председник Вучић најавио је да ће ускоро, са амбасадором Толкачом, посетити украјинске избеглице у нашој земљи.

Амбасадор Толкач је захвалио на хуманитарној помоћи коју Србија пружа угроженим украјинским цивилима, као и на финансијској помоћи. Председник Вучић најавио је да ће Србија учествовати у обнови градова у Украјини.

Председник Вучић нагласио је да Србија и Украјина имају могућности да развијају сарадњу у различитим сферама од обостраног интереса и нагласио потребу да се настави рад на јачању економских односа, чим то ситуација буде дозволила.

Председник Вучић поновио је да се Србија, у складу са сопственом доследном политиком, залаже за мирно решавање спорова, те да у том смислу подржава све напоре који су усмерени на преговоре.

 

 

 

Извор: Танјуг/Председништво