Вести

ОРЛИЋ: ПСГ ДОШАО НА ДИЈАЛОГ ДА БИ ПОСТАВЉАО УСЛОВЕ

Члан Председништва Српске напредне странке (СНС) Владимир Орлић изјавио је да су представници Покрета слободних грађана (ПСГ) дошли на пету рунду дијалога између власти и опозиције на ФПН само да би постављали услове.

Орлић је рекао да је то, вероватно, "главна ствар" због које је ПСГ данас дошао на састанак, као што су "ономад Ђилас и Обрадовић" запретили папиром.

"Вероватно је то суштина данашњег дана за њх. Тражи се да се министри обавежу да ће бити спроведено све оно што кажу представници НВО. Дакле, не оно око чега смо се сложили ми као учесници, нити део нас, него апсолутно све, чак и оно око чега не може да се постигне никаква сагласност", рекао је Орлић.

Орлић је додао да у том смислу постоје предлози попут оних да, рецимо, представници странака гарантују за садржај Правилника који доноси РЕМ.

"Сви знају да ми не уређујемо садржај документа, нити то ради скупштина, понајмање политичке странке. Потпуно је депласирано да ми можемо да гарантујемо шта у том документу пише. Ако погледате како су регулисана независна тела јасно је шта је у њиховој надлежности, пише да не долази у обзир политички притисак на њих, да им неко заповеда или командује. Све је то регулисано законом", рекао је Орлић.

Орлић пита зашто неко очекује да ће власт да руши независне институције и направи страначка тела која ће да раде на телефонски позив, из политичких странака.

 

Добар, али и темпераментан састанак на ФПН

Орлић је изјавио да је на Факултету политичких наука одржан још један врло добар састанак, наводећи да се на тренутке водила и "темпераментна" расправа.

"То само показује са колико енергије и жеље су учесници ушли у процес, што је добра ствар. Добро је приметити да је учесницима стало да се искристалишу поруке и да се одређени закључци дефинишу", рекао је Орлић.

Орлић је додао да су власт и опозиција успели данас да се усагласе у веома великој мери по ономе што је била тема састанка, пре свега везано за питања бирачког списка.

"Отприлике, четири или пет заједничких предлога постоји иза којих стоје НВО, ЦЕСИД, ЦРТА и Транспарентност. Они су направили заједничке предлоге и све што се тиче бирачког списка наишло је на сагласност и одобравање учесника", рекао је Орлић.

Орлић је рекао да је очекивао да то потврде и осталим учесницима пред медијима, али, додаје, разуме уколико то нису учинили из политичких разлога.

У пракси то значи да је бирачки списак по највишим стандардима и да је тачност на високом нивоу, те да не буде спорно за грађане да ли су они релевантни.

"Став СНС је да те ствари нису спорне, напротив, нама је драго да уређењем свега што треба додатно да уредимо изборне услове, а сматрамо и да то неће нико озбиљан моћи да оспори", истакао је Орлић.

Према његовим речима, "није тајна" да су избори у Србији слободни и да је ово демократска држава, те да мисије ОЕБС-а, ОДИХР-а и страних посматрача то потврђују.

"Када погледате закључке са претходних избора они почињу реченицом - демократски избори у Србији... Ко је озбиљан - он ће то поштено рећи. Поверење грађана морамо да унапредимо заједнички", поручио је Орлић.

Орлић се осврнуо и на јучерашње изборе у Медвеђи у којој је била висока излазност, приметивши да је "неким људима хронично потребно оправдање за сопствени неуспех".

Коментаришући део опозиције у Савезу за Србију који су навели да их више не интересују разговори на ФПН, Орлић је рекао да то није тачно.

"Чињеница је да се баве састанцима, иако су, тобоже, заузели чврст став да ово нема никавог смисла и да их ништа не занима. Они су слали своја писма у којима су износили своје предлоге", рекао је Орлић.

 

 

Извор: Танјуг