Вести

МИРОВИЋ: ВАЖАН ЈЕ СПОСОБАН ТИМ, А НЕ ИМЕ КАНДИДАТА

* Да ли ће бити ванредних парламентарних избора? Да ли се о томе говорило и одлучивало у странци? Када ви очекујете да се одрже?

- О ванредним парламентарним изборима, о разлозима за и против, Српска напредна странка расправљаће до краја септембра и тада се може очекивати коначна одлука. Збуњују настојања опозиционих странака који имају минимални рејтинг међу грађанима за расписивањем ванредних избора и истовремено захтев за одлагање покрајинских избора, иако би њихово понашање требало да буде сасвим супротно - уважавајуће у односу на ставове јавног мнења и недвосмислено расположење већине грађана.

 

* Медији пишу да ће ПУПС прекинути дугогодишњу коалицију са СПС-ом, а прићи Српској напредној странци. Шта СНС мисли о СПС-у?

- Са Социјалистичком партијом Србије имамо веома коректну сарадњу у Влади Србије. Идеја широке коалиције у основи представља потребу окупљања свих који желе корените промене државе и друштва. Обриси се већ виде, и у том процесу не треба потценити улогу ниједне политичке странке . Политичка сцена се заправо поделила на две групе - модерне организације које предводи СНС и оне којима је одговарало стање у земљи до 2012. године зарад сопствених привилегија које предводи ДС. Верујем да је СПС на правој страни.

 

* Одавно важите за човека који ће, уколико СНС добије изборе у Војводини, преузети улогу војвођанског премијера. Да ли ће се то десити?

- Најпре треба добро припремити предизборну кампању, затим победити на изборима и донети најважнију одлуку - како изабрати тим људи који ће бити способан да реализује промену политике у Војводини што представља једно од најзначајнијих питања на политичкој сцени.

 

* Како коментаришете наводе појединих медија, да нећете бити кандидат СНС - а за ту функцију, због своје оданости Томиславу Николићу?

- Искусни политичари везују се за програме и идеје, а не за личности. Српска напредна странка веома успешно реализује свој програм, за шта је свакако најзаслужнији Александар Вучић. Томислава Николића поштујем као председника Републике и једног од оснивача наше странке.

 

* Након хапшења бившег директора Фонда за капитална улагања, као и након хапшења осумњиченог за претње и исписивање графита "Смрт Пајтићу" демократе су истакле да је у питању злоупотреба институција од стране режима, а све у сврху кампање за покрајинске изборе. Како то коментаришете и да ли је незванична кампања почела?

- Уверен сам да институције поступају одговорно и професионално, а реакција представника Демократске странке ствар аутопројекције - посебно у правосуђу, и од таквих реакција се не могу ослободити. Почела је предизборна кампања и галерија измишљотиња од стране наше политичке конкуренције све више се шири.

 

* Иако је претходно најавио да ће покрајински избори бити најраније у априлу, Бојан Пајтић данас је рекао да ће се кандидовати за премијера на републичким изборима, а не покрајинским, који ће, како је оценио бити почетком године? Дакле, зна ли се када ће коначно бити покрајински избори?

- Не лицитирамо са датумом за одржавањем локалних и покрајинских избора, јер тражимо заједничку одлуку већине политичких странака, у складу са законом, која ће омогућити истовремено одржавање ових избора у мирној атмосфери. Полако истиче мандат Покрајинској влади и њен политички крај мери се данима и недељама. Вредело је бити стрпљив, јер се отварају огромне могућности пред Војводином чије кључеве држе грађани у својим рукама.

 

* Која су горућа питања у Војводини, шта треба променити и шта највише замерате тренутној покрајинској власти?

- Промена укупне политике, моментални престанак конфронтација са Владом Србије, сви ресурси у функцији економског развоја, све мере комплементарне Владиним мерама, представљају само део наших намера усмерених на то да Војводина поврати стару славу - најуспешнији део Србије са најјачом економијом и најбољим стандардом грађана.