Вести

МИРОВИЋ: УБРЗАВАМО ИЗГРАДЊУ ПРУГЕ КА СУБОТИЦИ

Председник Покрајинске Владе Игор Мировић рекао је да ће грађевински радови на траси брзе пруге од Новог Сада до Суботице бити убрзани наредног месеца.

"Радови теку веома добро. Кинески партнери су ме известитили да ће у јуну бити интензивирани грађевински радови. У току је укљањање старе пруге на траси нове брзе пруге од Новог Сада до Суботице, тако да за две и по до три године можемо очекивати пругу за исте брзине какву већ имамо од Београда до Новог Сада. Већ је сада јасно да ће се путовати за четрдесетак минута", рекао је Мировић.

Додао је да је задовољан и напредовањем изградње Фрушкогорског коридора, брзе саобраћајнице дуге око 48 километара која ће повезати Нови Сад са Румом, која подразумева изградњу тунела испод Фрушке горе.

"Радови напредују веома добро, пре свега са Новосадске стране. Треба да се интензивирају са стране општине Ириг. Почели су припремни радови на изградњи два моста у Новом Саду, једног који ће од Ковиља ићи на Петроварадин и дугог који ће од Сремске Каменице улазити у део града који се зове Лиман 4.

Та два моста су део коридора и толико су важна за Нови Сад да ће за две и по до три године, када се заврше, омогућити много мање саобраћајне гужве, јер у овом тренутку сав теретни саобраћај из Срема пролази кроз Нови Сад да би стигао до Бачке и Баната", нагласио је Мировић.

Мировић је додао да се настављају припреме за друге планиране инвестиције, попут ауто-пута од Београда до Зрењанина и од Зрењанина до Новог Сада, као и брза саобраћајница од Сомбора до Кикинде.

Мировић је најавио изградњу фабрика воде у Оџацима, Темерину и Беочину, као и стварање услова за нове инвестиције.

"Радимо много на индустријским зонама, да бисмо имали локације за нове инвеститоре. Ова нова кинеска инвестиција у Руми је заправо дошла у нову индустријску зону коју су заједно изградили Покрајинска Влада и румска општина", рекао је Мировић.

 

Стогодишњица јединства и борбе за слободу

Стогодишњица обнављања јединства Српске православне цркве је велики јубилеј који шаље поруку да је важно јединство и брига о нашем народу свуда где живи, рекао је Мировић.

"Карловачка и Цетињска Митрополија су од половине 18. века носиле ту бакљу очувања српске цркве, духовности, језика, писма, обичаја и након победе у Првом светском рату и велике борбе свих у 19. веку, подсетићу само на Војводину, на борбе Светозара Милетића, Јаше Томића и свих политички лидера који су се жртвовали за идеале слободе, 1922. године уједињење цркве је круна вишевековне борбе за ослобођење и уједињење", рекао је Мировић.

Нагласио је да се велики јубилеј обележава са порукама да је важно јединство и да је важно помагати све крајеве у другим државама где живи наш народ.

"То државна политика и ради на најбољи могући начин. Радимо и ми са покрајинског нивоа кроз посебан фонд који смо формирали пре неколико година и на тај начин испуњавамо завет оних људи који су се пре 100 година борили за идеје и права нашег народа", нагласио је Мировић.

 

 

Извор: Танјуг