Вести

МИХАЈЛОВИЋ: ЗА СРБИЈУ ПРИОРИТЕТ ЗАВРШЕТАК ГАСНЕ ИНТЕРКОНЕКЦИЈЕ СА БУГАРСКОМ

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Владе Републике Србије проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да су диверзификација у гасном сектору и рад на заједничким стратешким резервама овог енергента кључни за регионалну безбедност и да је за Србију приоритет завршетак гасне интерконекције са Бугарском.

Михајловић је то рекла у Софији, где учествује на министарском састанку "Југоисточна енергетска транзиција – регионална сарадња за енергетску безбедност, диверзификацију и транзицију", а на којем, поред Србије и домаћина Бугарске, учествују и Румунија, Северна Македонија, Грчка, Украјина, Турска и Азербејџан, као и директорка Директората ЕК за енергетику и представници Секретаријата Енергетске заједнице.

"Различити путеви набавке и добављачи гаса и нафте једини су начин да једна држава буде стабилна, јер када је једна држава нестабилна, онда то утиче и на читав регион. Састанак је основа за све одлуке које ћемо као регион доносити, у сарадњи са ЕК и Секретаријатом Енергетске заједнице, укључујући координисано спровођење планова, заједничку куповину и складиштење, као и даљу изградњу интерконекција. Суштина је да разговарамо о заједничким стратешким резервама гаса, да видимо које интерконекције су нам потребне, да разговарамо о томе да заједно набављамо гас у будућности", рекла је Михајловић.

"Разговарали смо и о електричној енергији, зеленој агенди, новим капацитетима, о свему што може да обезбеди енергетску, а самим тим и економску стабилност. Диверзификација праваца и снабдевача, повећање резерви и инвестициони планови кључни су за енергетску, али и националну безбедност свих земаља региона. Поред интерконектора Ниш-Димитровград, желимо да се повежемо и са Северном Македонијом и са Румунијом, и о томе ћемо разговарати", рекла је Михајловић.

 

Смањење зависности од једног добављача једини начин да будемо енергетски безбедни

Михајловић је изјавила да ће формирање Регионалне радне групе допринети смањењу зависности од једног добављача и утицати на повећање енергетске безбедности региона, као и да је циљ Србије да обезбеди више снабдевача гасом, јер је то једини начин да будемо енергетски безбедни.  

"Данас смо имали прву радну групу у којој су све државе партнери које желе да смање зависност од једног добављача, у нашем случају је то зависност од Руске Федерације. Да смо раније радили на диверзификацији не само рута, већ и добављача, било би једноставније, али се цела Европа опустила. Крајње је време да учинимо све што можемо како бисмо имали више добављача, јер је то једини начин да будемо безбеднији. Знамо шта значе ратови и криза и зато је посебно важно да наступимо заједно и обезбедимо довољне количине енергије. Повећање енергетске безбедности и диверзификација у многим земљама Европе требало је да се десе раније, а не да чекамо кризу и схватимо колико је лоше зависити од једног добављача, који год био", рекла је Михајловић.

Регионална радна група део је Платформе Европске уније за куповину енергије и предлози ће бити део припремних сценарија ЕК за спровођење заједничког плана за приступачнију, сигурнију и одрживију енергију (REPowerEU), који ће бити представљен средином маја.

"Важно је да овај састанак пошаље и поруку солидарности и заједништва, јер су неке ствари изнад политике. Овде су и земље чланице Европске уније, представници ЕК, Енергетске заједнице, али и других држава које нису у Европској унији, али су важне за читав ланац снабдевања, као што је Азербејџан, или држава које су у процесу придружења попут наше земље и Северне Македоније", рекла је Михајловић.

 

Гасна интерконекција са Бугарском најважнији пројекат

Михајловић је изјавила да је изградња гасне интерконекције са Бугарском приоритет за Србију, јер ћемо завршетком тог гасовода добити могућност снабдевања гасом са ЛНГ терминала у Грчкој или из Азербејџана.

Михајловић је, заједно са бугарским министром Александром Николовим, у Софији присуствовала потписивању уговора између "Булгартрансгаса" и "ДЗЗД интернационал гаса" за пројектовање, испоруку потребног материјала и опреме, изградњу и пуштање у рад интерконекције на бугарској територији.  

"Изградња интерконекције са Бугарском је за нас најважнији пројекат. Радови на нашој страни почели су у јануару, данас је потписан уговор за радове на бугарској страни, чиме ће бити убрзан процес изградње интерконекције и сигурно је да ће све бити завршено до септембра наредне године. Тада ћемо добити могућност снабдевања гасом са ЛНГ терминала у Грчкој или из Азербејџана", изјавила је Михајловић.

"Разговарала сам са замеником турског министра енергетике о слободним капацитетима за нас у Турском току, као и са азербејџанским министром и о снабдевању гасом из ове земље, али и о развоју нових технологија, пре свега када је реч о водонику. На састанку смо разговарали о пуњењу складишта пре почетка зимске сезоне и убрзању декарбонизације енергетског сектора, као и о потреби за заједничким реаговањем у случају додатних поремећаја, сарадњи и солидарности“, рекла је Михајловић.

 

 

 

 Извор: Танјуг