Вести

МИХАЈЛОВИЋ: УГОВОР ЗА ИЗГРАДЊУ АУТО-ПУТА НИШ-МЕРДАРЕ

Финансијски уговор о градњи ауто-пута Е-80 Ниш-Мердаре у вредности од 100 милиона евра потписали су министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и директор сектора за Италију, Малту, Словенију, Хрватску и Западни Балкан Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Мигел Моргадо.

У Влади Србије данас је потписан још један уговор о инвестиционом гранту "Western Balkans Investment Framework" у вредности од 40,6 милиона евра, који су, осим министарке Михајловић и представника ЕИБ Моргадоа, потписали и министар за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић и помоћник директора "Коридора Србије" Душан Пурић.

Михајловић је најавила да ће изградња прве деонице тог ауто-пута, од Ниша до Плочника, почети у трећем кварталу следеће године.

"Радили смо три године на овом пројекту. Данас смо потписали два важна уговора који представљају битан корак ка почетку изградње, иако је било пуно критика и питања да ли постоји интересовања за изградњу тог ауто-пута", рекла је Михајловић.

Истиче да ауто-пут Ниш-Мердаре није само важан за развој привреде и повезивање округа, већ је важан и са политичког аспекта јер показује интерес и жељу Србије да до решења долази компромисом.

Михајловић је навела да ће овај пут омогућити Србији да изађе на море. Према њеним речима, то је један од шест ауто-путева који ће се у Србији градити током 2019. и 2020. године. "Можда звучи немогуће, али то је и те како могуће сада када Србија има једну стабилну економију и која је политички стабилна, односно стабилне финансије захваљујући чему данас може да почне да улаже у инфраструктурне пројекте”, рекла је Михајловић.

Упитана о финансирању пројекта и да ли ће бити довољно новца, Михајловић је рекла да ће се радити корак по корак и да до 275 милиона недостаје један износ који ће бити обезбеђен из кредита са ЕБРД. Наредне године са ЕБРД ћемо потписати уговор чиме ћемо обезбедити финансирање прве деонице Ниш-Плочник, рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да ће бити потребно две и по године да се заврши та деоница и да ће се свакако у наредном периоду разговарати са финансијерима о томе. Министарка је истакла да најмање брига има око обезбеђивања финансирања а да је много већа брига да ли ће бити довољно компанија и људи који ће радити на тако великим пројектима.

Михајловић је додала да нема развоја ниједне државе ако се не будемо повезивали.

 

Повезивање с регионом важније од критика опозиције

Потписивање финансијског уговора о изградњи аутопута Ниш-Мердаре показује да Србија жели да се повезује са регионом и да сва решења тражи компромисом, рекла је Михајловић уз оцену да је то важније од критика опозиције да тај ауто-пут није потребан.

"Много критика је долазило од Вука Јеремића, Драгана Ђиласа, Бошка Обрадовића и Војислава Шешеља поводом изградње ауто-пута Ниш-Мердаре. То је група опозиционих странака која нас је називала издајницима која нам је говорила да такав ауто-пут Србији не треба и да нема шта држава да гради ка Албанији", рекла је Михајловић.

Према њеним речима, садашња влада није тако опредељена већ је њен циљ да се повезује са регионом.

"Када нешто радите, морате да имате визију и стратегију где желите да Србија буде и како треба да буде развијена, не ове године, не за пет година, него за 20 и више година. Србија треба да буде повезана са регионом и окренута европским интеграцијама и стандардима", подвукла је Михајловић.

 

ОЕБС је увек пратио изборе у Србији

Михајловић је рекла да је ОЕБС увек пратио изборе у Србији и да ће позив бити упућен онда када то буде било потребно.

"Нисам чланица те радне групе, али свакако неће проћи ништа, а да се избори спроведу без праћење ОЕБС-а, који ће бити на време позвани и неће бити касно да се то учини", рекла је Михајловић.

Михајловић је навела да је у интересу Србије да у изборном процесу све прође у најбољем реду, на најпрегледнији начин и у складу са законом.

 

На истражним органима је да ли ће објавити снимак

Михајловић је изјавила да се истражни органи баве питањем несреће на наплатној рампи код Дољевца у којој је погинула Станика Глигоријевић и да је на њима да ли ће објавити снимак са места несреће или не.

"То је питање за истражне органе и на њима је да ли ће објавити снимак несреће или не, то нема никакве веза са мојим министарством”, рекла је Михајловић.

Упитана о рушењу нелегалног објекта на Копаонику, Михајловић је рекла да ће то питање бити решено и да је то рекао и министар полиције Небојша Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг