Вести

МИХАЈЛОВИЋ: СТАБИЛИЗАЦИЈА ЕПС-А ПРИОРИТЕТ

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је, гостујући на Телевизији Хепи, да чињеница да Србија има најниже цене електричне енергије није аргумент због чега је потребно повећање цена, већ да је то неопходно како би се "Електропривреда Србије" стабилизовала и како би у наредним годинама могла да производи довољне количине електричне енергије.

"Србија има најниже цене електричне енергије у Европи, али није то аргумент, већ је потребно да подржимо и помогнемо "Електропривреди Србије" да се стабилизује. Потребан је новац за опрему и за припреме за следећу годину и да, ако ове године ЕПС мора да увози струју и угаљ, наредне може да производи довољно за наше потребе. Ове и делом наредне године је потребно да улажемо у ЕПС, како бисмо током зиме 2023/24. године имали довољне количине енергије. Ја сам искључиво за стабилизацију ЕПС-а, јер је то најважније предузеће у држави. Ако немамо налазишта гаса и нафте и ту ћемо увек бити увозно зависни, онда морамо да искористимо све потенцијале, а Србија их има много, да производимо довољне количине електричне енергије за своје потребе, па и за извоз. ЕПС мора да отвара два нова поља и потребна му је опрема, то је чиста математика. У супротном ће бити у дефициту 40 одсто", рекла је Михајловић.

Михајловић је навела да ће уредбом о енергетски заштићеном купцу бити обухваћено око 200.000 домаћинстава у Србији.

"Припремили смо уредбу о енергетски заштићеном купцу, која је постојала и раније, али је мали број домаћинстава могао да користи повластице. Сада смо изменили критеријуме и више се не односи само на кориснике социјалне помоћи, већ зависи и од броја чланова домаћинства, укупног примања, здравственог стања и процене су да ће око 200.000 домаћинстава имати нижи рачун и за електричну енергију и за гас, али и за топлотну енергију, што је такође новина. Паралелно са тим, морамо сви заједно да почнемо да штедимо, да рационалније користимо енергију, јер је струја најплеменитији вид енергије коју ми расипамо. Почели смо са реализацијом пројеката, којима ће се унапредити енергетска ефикасност, обезбедили смо довољно новца да помогнемо са 50 одсто од укупне вредности и људи већ схватају колико је значајно када промене столарију", рекла је Михајловић.

 

Сигурност електроенергетског система није могућа без ОИЕ

Михајловић је изјавила да је повећање капацитета за производњу енергије из ОИЕ једини начин да се обезбеди сигуран и самодовољан електроенергетски систем, а да уједно чувамо животну средину.

"Тренутно је у нашем енергетском миксу учешће производње из ОИЕ, не рачунајући велике ХЕ, врло ниско, испод пет одсто, али с обзиром на наше потенцијале и заинтересованост инвеститора, у наредним годинама ће тај проценат бити знатно виши и то је наш циљ. Тиме смо се водили када смо доносили нов законодавни оквир, посебно Закон о коришћењу ОИЕ, први такав у Србији. Проблем је што се није довољно улагало у високонапонску мрежу последњих 10 година и због тога постоје ограничења за прикључење нових капацитета на мрежу", рекла је Михајловић.

"Суштина је да, оно што је рекао и председник Александар Вучић, Србија има право прече куповине, јер се користе наши потенцијали. Због тога су важна стратешка партнерства приватних инвеститора и ЕПС-а. Сви заједно би требало да размишљамо шта је будућност - да ли су то ТЕ старе 40 година или ћемо градити нове капацитете? Још увек се ради Костолац Б3 и сигурно је да неће бити готов до 2024. године, а неки људи и даље мисле да треба градити нове термоелектране. Грађани желе да имају довољно струје и чист ваздух, а наш задатак је да створимо те услове. Једини начин јесу нови капацитети, који за производњу енергије користе обновљиве изворе", рекла је Михајловић.

 

 

 

Извор: ТВ Хепи