Вести

МИХАЈЛОВИЋ: СРБИЈА ЈЕ ДАНАС ПОШТОВАНА ЗЕМЉА СА КОЈОМ СЕ РАЗГОВАРА

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да је споразум из Вашингтона важан за Србију и билатералне односе две земље који ће сада бити још бољи.

Михајловић је рекла да је важно што је споразум потписан испред америчког председника Доналда Трампа, наводећи да је земља после више од две деценије потписала документ у Белој кући који ће омогућити и боље регионално повезивање.

Према њеним речима, споразум доноси бољи животни стандард, али већи привредни раст у целом региону, а поред тога показало се да иако су САД признале независност Косова и Метохије, сада није било речи о статусном питању.

"Није се о томе расправљало што такође говори о једном потпуном другом погледу на Србију", рекла је Михајловић и истакла да је Србија данас поштована земља са којом се разговара.

Одговарајући на оцене специјалног изасланика Ричарда Гренела да се регион помера ка Западу, а окреће од Русије и Кине, Михајловић је рекла да она не гледа тако на ситуацију, јер је, истиче, Србија отворена земља у којој раде компаније из целог света, и то оне најбоље.

Михајловић је поручила да су односи Србије са свим важним силама добри, од Кине и Русије, преко Турске, Немачке, до ЕУ и Америке.

Важно је да имамо све те "полове" ако желимо да се Србија даље развија, истичући да је прошло време када се земља свађала са амбасадорима или их је терала из Србије, а које није донело ништа добро.

Михајловић је говорећи о инфраструктурним пројектима из споразума рекла да је вредност прве фазе око четири милијарде евра, наводећи да се у Белој кући разговарало о пројектима повезивања железничког саобраћаја, конкретније и о рехабилитацији, а у једном делу чак и новој прузи од Ниша до Приштине.

"Да ли ће то ићи преко Мердара или ће ићи Краљево-Рашка, па опет до Приштине то ћемо видети, у зависности од самог стања на терену и од пројеката техничке документације. Реч је о инвестицији око 980 милиона евра", рекла је Михајловић.

Када се говори о путевима, ту је "ауто-пут мира" Ниш-Мердаре-Приштина.

"Многи су били против тог ауто-пута, али то је велика грешка зато што сваки ауто-пут за Србију значи много и то је наша могућност да изађемо на албанску луку. Тај пут ће наставити да се ради", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да се крајем октобра или почетком новембра објављује јавни позив за прву деоницу Ниш-Плочник дужине 33 километра и додаје да је за тај део пута финансирање обезбеђено, али није од Плочника до Мердара и од Мердара до Приштине.

Михајловић оцењује и да Србија доласком Развојне банке Америке која је део њихове владе може да очекује и привуче још америчких инвестиција.

Када је реч о иницијативама Ричарда Гренела о успостављању железничког и авио саобраћаја са Приштином, Михајловић верује да ће се следеће године комплетирати документација и да ће се у међувремену радити са Развојним фондом Америке како би се почело са радом.

"Што се тиче авио саобраћаја, ту је ствар мало компликованија. Није спорно да лете неке друге компаније, али није још увек једноставно омогућити да лети наша Ер Србија. У наредном периоду хоћемо да обезбедимо нашој компанији да може да лети са приштинског аеродрома, а да то не значи да је дошло до било каквог признања, јер није", закључила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг