Вести

МАЛИ: УСПЕЛИ СМО ДА ЗАДРЖИМО МАКРОЕКОНОМСКУ СТАБИЛНОСТ

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали рекао је да се Србија носи са кризом боље од других, стабилнија је, али и отпорнија.

"Србија се носи боље од других са кризом, стабилнији смо, сачували смо радна места и фабрике. Годину смо почели једнократном помоћи пензионерима од 20.000 динара, два пута по 100 евра младима, набављали смо енергенте, и уз све то успели смо да задржимо стабилност", рекао је Мали.

Мали је навео да је цео свету у највећој економској кризи од Другог светског рата и сви су у великом проблему.

Мали је истакао да је Србија реаговала јако и агресивно када је корона кренула и са скоро девет милијарди евра помогла нашу привреду, младе.

"Како се криза настављала, настављали смо и помоћ", нагласио је Мали.

Према његовим речима, успели смо да задржимо макроекономску стабилност, приходи су нам много бољи и одржавамо обећање да терет кризе преузима држава.

Имамо довољно гаса за грејну сезону. Данас нам је цена струје скоро десет пута већа, цео свет је у тешкој ситуацији. Наредна година ће сигурно бити још тежа, али нама је буџет уравнотежен, водимо рачуна о сваком динару.

Мали је рекао да 1. децембра креће пријава за помоћ од 5.000 динара за младе. У децембру ће просечна плата бити 720 евра.

 

Наредних недеља одлука о правцу развоја енергетике

Мали је рекао да је завршена студија о даљем развоју енергетског сектора у Србији која је рађена са једном норвешком компанијом и да ће наредних недеља бити донета одлука о правцу у ком ће енергетски сектор бити развијан.

"Наредних пар недеља ћемо да одлучујемо о томе који ћемо сценарио да усвојимо. Потребно је да се милијарде уложе у енергетику, али је ова криза показала да, осим здравства и производње хране, трећи најважнији стуб суверенитета и развоја земље у будућности је енергетика, тако да ћемо се веома озбиљно посветити томе", рекао је Мали.

Додао је да је свака диверзификација извора снабдевања енергентима попут гасне интерконекције са Бугарском, сарадња са Азербејџаном, као и сарадња са земљама кроз Отворени Балкан, неопходна како бисмо ублажили последице енергетске кризе и генерацијама које долазе оставили апсолутно стабилно снабдевање енергентима.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк