Вести

МАЛИ: СМАЊУЈЕ СЕ УЧЕШЋЕ ЈАВНОГ ДУГА У БДП

Члан Председништва Српске напредне странке и министар финансија Синиша Мали одбацио је тврдње Странке слободе и правде Драгана Ђиласа да је јавни дуг Србије порастао и нагласио да је дошло до смањења учешћа јавног дуга у БДП-у.

"Захваљујући њима јавни дуг 2014. године био је преко 70 одсто БДП-а, а на крају јула ове године 51,9 одсто. У последњих неколико година, захваљујући фискалним и структурним мерама које је предузела Влада, раст јавног дуга је прво успорен у 2016. години и по први пут од 2008. године дошло је до смањења учешћа јавног дуга у БДП", истакао је Мали.

Он је објаснио да је 30. децембра 2017. године јавни дуг централног нивоа власти износио 57,9 одсто БДП.

Мали је навео да је тренд смањења јавног дуга у БДП настављен и у 2018. и учешће јавног дуга централног нивоа власти у БДП је на крају децембра те године износило 53,7 одсто, што је за око 14,1 процентна поена мање у односу на крај 2016. године.

“Исти тренд смањења учешћа јавног дуга у БДП настављен је и у 2019. години, те је на крају августа 2019. године учешће јавног дуга у БДП било ниже за 1,8 процентних поена у односу на крај 2018. године и износило је 51,9 одсто, а што је у поређењу са 2016. годином ниже за чак 15,9 процентних поена”, рекао је Мали.

Према његовим речима, колики је успех свега што је у Србији урађено, потврђују бројна признања која добијамо за одговорну економску политику, која је усмерена, пре свега, на повећање животног стандарда грађана.

“Сталну потврду да смо на правом путу добијамо и од међународних финансијских институција попут Међународног монетарног фонда, Светске банке, затим од рејтинг агенција... Није могуће да су сви они у заблуди, а само Ђилас у праву”, истиче Мали.

Он се осврнуо и на каматне стопе по којима се Србија данас може задужити, што је такође потврда поверења у нашу економију.

"Ове године смо на Лондонској берзи добили најнижу каматну стопу од 1,5 одсто, док је за време њихове владавине била преко седам одсто. Тражња је била шест пута већа од понуде, а преко 300 инвеститора из целог света изразило је заинтересованост за куповину српских хартија. То је била највећа потврда наших економских реформи и поверење које смо стекли", рекао је Мали.

Мали је навео да је добре резултате прошле недеље потврдила и једна од три највеће рејтинг агенције на свету "Fitć ratings". Ова агенција је повећала кредитни рејтинг наше земље са "ББ" на "ББ+", што је још једна потврда успешних реформи.

"Они у свом саопштењу управо и наводе да је један од најважнијих разлога за повећање кредитног рејтига смањење јавног дуга. Исто то наводи и рејтинг агенција Мудис, која каже да је Србија једина земља у региону која је за кратак временски период толико смањила јавни дуг. Да ли Ђилас зна боље од најпознатијих рејтинг агенција на свету?", упитао је Мали.

Подсећа да су у време власти Ђиласа и његових пајтоса, Србији снижавали кредитни рејтинг, или јој га нису ни додељивали.

Све што радимо, објашњава Мали, доводи до већег броја инвестиција, наши грађани сада могу да осете бољитак, а држава подиже услуге и постаје прави сервис грађана.

"Суштина је у томе што постајемо атрактивнији за инвестиције, и домаће и стране, отварају се радна места, ради се на подизању школства, здравства, инфраструктуре, идемо стабилно напред. У Србији је данас стопа незапослености 10,3 одсто, а већ почетком наредне године очекујемо да буде једноцифрена", рекао је Мали.

Он је подсетио да су Ђилас и његови пајташи оставили Србију у којој готово трећина људи није радила.

"Тако је 2013. године стопа незапослености била 25,9 одсто. Сада је апсолутно јасно ко су они и колико је лажан њихов патриотизам и брига за народ", закључио је Мали.

Мали пита да ли је могуће да се Ђилас усудио да коментарише стање јавног дуга Србије, имајући у виду његово недомаћинско и лоповско вођење Града Београда.

"Поносни смо јер смо за кратко време успели да се ишчупамо из канџи неодговорног и лоповског поступања према јавним финансијама. Наши резултати им очигледно сметају, јер успели смо да изађемо из тог пајташког хаоса. Сада уместо празне касе имамо трећу годину заредом вишак у буџету, који ћемо искористити за повећање плата, пензија и за капиталне инвестиције, а они су о томе могли само да сањају. У ствари, дискутабилно је да ли су уопште о томе сањали имајући у виду оно што су оставили", саопштио је Мали.

Наводи да је све што је Ђилас радио, нажалост, оставило дугорочне и трагичне последице.

“Да ли је позван да о јавном дугу говори он, који је Град задуживао штетним кредитима са каматама које се пореде са зеленашким?! То је особа захваљујући којој, између осталог, надокнаде нису добијале труднице, породиље, деца и социјално угрожени грађани. Он и његови пајташи који су водили државу оставили су и Град и државу пред банкротом!”, рекао је Мали.

Он сматра да је Ђилас опседнут јавним финансијама, како објашњава, с циљем да поново ускочи у фотељу, макар и на силу, да би могао да настави да пуни своје џепове, да се бахати и задужује.

“Он би да у аманет нашој деци остави празну касу и дугове из којих се ни њихови праунучићи, а можда ни чукунунучићи не би извукли. Стара пракса Драгана Ђиласа је позната - комбинације са прескупим кредитима и бахата крађа, без контроле, дакле све оно због чега није више на власти. Његова и политика његових пајташа довела нас је до тога да је председник Александар Вучић био буквално приморан да размишља о тешким мерама, с циљем подизања девастиране економије”, каже Мали.

Према његовим речима, Србија мора да се одупре таквим притисцима и да настави да јача економију.

 

 

 

Извор: Танјуг