Вести

МАЛИ: ПРОГРАМОМ "МОЈА ПРВА ПЛАТА" ЖЕЛИМО ДА ПОДСТАКНЕМО ЗАПОШЉАВАЊЕ

Од половине августа почеће пријављивање послодаваца и младих који траже посао за програм "Моја прва плата", а са радом за плате које ће делом финансирати држава почело би се од октобра, рекао је министар финансија Синиша Мали.

Запошљавање 10.000 младих на по девет месеци држава ће подржати са 20.000 динара месечно за оне са дипломом средње школе и 24.000 динара за младе раднике са факултетском дипломом.

"Ово је прави начин да држава допринесе, и преузме већи део терета прве плате за ове младе на себе. И начин да они дођу до своје прве плате, и свог првог посла. Тако подстичемо њихову запосленост, а смањујемо незапосленост међу младима", рекао је Мали.

Током конкурса фирме ће пријављивати своје потребе за радницима, а паралелно ће се пријављивати студенти и они који су завршили средњу школу - тако ће бити формирана листа оних који желе да учествују у програму за који ће само за ову годину бити издвојено две милијарде динара.

"То није мали новац, али је новац који ће на прави начин бити утрошен, да младим људима сада, у условима кризе када постоји страх због короне дамо могућност и погурамо их напред, да добију прву плату", рекао је Мали.

Додаје да је претпоставка да ће после девет плата млади остати код истог послодавца, или са искуством лакше наћи други посао.

Програм Моја прва плата предвиђа да остатак новца за плату овако запослених младих људи обезбеде послодавци.

"Првим и другим пакетом мера подршке боримо се да заштитимо нашу привреду, а програмом Моја прва плата желимо да подстакнемо запошљавање, а младима је најтеже да добију први посао", рекао је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг