Вести

МАЛИ: ПРЕТХОДНА ВЛАСТ ДОВЕЛА ЈЕ СРБИЈУ НА КОРАК ОД БАНКРОТА

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали реаговао је на интервју потпредседника Странке слободе и правде Душана Никезића, и истакао да је управо претходна власт, у којој је Никезић био активни учесник, угасила живот у Србији и земљу довела на корак од банкрота.

"Када смо преузели руковођење државном касом, на рачуну су нам оставили свега 8 милијарди динара, што није било довољно ни да се покрије трошак за пензије за један месец. Ми данас на рачуну имамо преко 330 милијарди динара, потпуно смо ликвидни, повећавамо плате, пензије и минималну цену рада, и то изнад нивоа пројектоване инфлације, а све захваљујући томе што смо спасили земљу од банкрота и увели ред у наше јавне финансије. Да су они наставили да воде земљу, Србија би данас била у мраку, у сваком смислу", рекао је Мали.

Мали је додао да је, упркос пандемији корона вируса и кризе која је изазвана сукобом у Украјини, данас незапосленост на рекордно ниском нивоу од 8,9%.

"Успели смо да нашу Србију учинимо атрактивном инвестиционом дестинацијом, па смо тако у првих 10 месеци ове године имали чак 3,4 милијарде евра страних директних инвестиција, што је апсолутни рекорд. Све то, између осталог, довело је и до историјски ниске стопе незапослености, и до већих плата и у приватном сектору. У последњих 10 година отворено је чак 440 хиљада нових радних места. Народ данас живи далеко боље него што је живео за време док су Никезић и њему слични водили земљу. Народ врло добро и памти, и зато даје глас председнику Александру Вучићу и Српској напредној странци, а не опозицији која је уништила ову земљу, довела до затварања фабрика и масовног отпуштања људи", рекао је Мали.

Мали је додао да је, захваљујући одговорном вођењу јавних финансија, Србија у потпуности спремна за предстојећу зиму и да има довољно новца да извршава све своје обавезе.

Како је рекао, Никезић наставља и са својим суманутим рачуницама, које ни он сам не разуме.

"Увек се изнова изненадим кад видим његове сумануте рачунице, које ни њему самом нису јасне. То довољно говори о његовој стручности и о томе на који начин разуме економију. Наш јавни дуг је у потпуности под контролом и поред светске кризе, износи 53,5% БДП-а, испод је европског просека и остаће у овим оквирима и у наредним годинама. Показали смо одговорност и озбиљност, и наставићемо да и даље водимо рачуна о сваком динару и о сваком грађанину наше земље" закључио је Синиша Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг