Вести

МАЛИ: ПОВЕЋАЊЕ МИНИМАЛЦА "ГУРА" И ПРОСЕЧНУ ПЛАТУ НА ГОРЕ

Министар финансија Синиша Мали рекао је да повећање минималца за 6,6 одсто утиче и на повећање просечне плате и да се ни у време највеће економске кризе због короне не одустаје од зацртаног плана за 2025. годину да просечна плата буде 900 евра.

Минимална зарада у наредној години биће повећана 6,6 одсто и износиће 32.126 динара, од 1. јануара следи и повећање пензија за 5,9 одсто на основу швајцарске формуле.

"Повећање минималца је добра вест у условима највеће економске кризе. Светске економије падају 10 па и 20 одсто. Влада Србије је направила одговорну одлуку, јер синдикати и послодавци нису успели да се договоре", рекао је Мали.

Мали је нагласио да је прошле године повећање минималца било 3.000 динара или 11,1 одсто, а да се сада иде са повећањем минималне зараде од 6,6 одсто, за 2.000 динара.

"Када је реч о запосленима, осам милијарди динара је трошак повећања минималне зараде за државу. Да бисмо подигли стандард запослених, пре две године обећали смо да ћемо постепено смањивати оптерећење на зараде. Зато доносимо одлуку о повећању неопорезивог дела зараде са 16.300 на 18.300 динара, да се тренд смањења оптерећења одржи".

Подсећа да је минимална зарада 2012. минимална била 15.600 динара, а да је данас дупло већа.

"Важна вест за све наше запослене у привреди јер и коефицијент по часу се повећава са 172,5 динара на 183,9 динара, све плате у релативном износу расту због пораста минималца", појаснио је министар.

Држава ће, како је навео, изаћи у сусрет послодавцима да им и овог пута олакша како би се сачувала радна места.

"Око 13 милијарди динара је укупно оптерећење за све послодавце годишње. Ми смо повећали неопорезиви део дохотка са 16.300 на 18.300 динара", нагласио је Мали и додао да је тиме држава терет повећања минималца преузела на себе.

Наглашава да је циљ да се просечна минимална зарада приближи потрошачкој корпи, што јесте захтев синдиката.

Напомиње да све развијене земље трпе велики економски пад, а да је Србија у првој половини ове године имала пад од 0,8 одсто.

Пензије ће од 1. јануара бити повећане по швајцарској формули, где је повећање пропорционално расту просечних плата и инфлацији.

"Прошле године раст пензија је био 5,4 ове године, ове године 5,9 одсто", рекао је министар и навео да за оне пензионере који су имали принадлежности у 2012. години од 30.000 динара, данас имају примање од 37.096 динара, а са повећањем имаће 39.284 динара.

"Две хиљаде динара месечно више, ако помножите са 12 месеци то 24.000 динара више, што је скоро још једна пензија годишње", навео је министар.

Подсећа да је исплаћена последња минимална зарада у износу од 60 одсто и додаје да одлично функционише исплата преко Фонда за развој, такође и преко гарантне шеме.

"Видите и сами, у првом кварталу стопа незапослености је била 7,3 одсто. На историјском смо минимуму, а све то говори о озбиљности државе", рекао је министар.

Такође, подсећа да је само прошле године раст плата био 10,4 одсто, а инфлација 1,4 процента.

"Ми имамо новца у буџету за те намене, плате и пензије су сигурне и стабилне", напоменуо је Мали.

Мали је нагласио да је оптимиста када је у питању српска економија, посебно имајући у виду одлуке које су доношене.

"Показали смо другачији однос према грађанима, него што је то раније био случај. Када је криза, држава је ту да се бори са свим изазовима, да се искористи свака могућност да грађанима буде боље. Уосталом, држава је сада доказала да је ту за грађане и за привреду, када год је то неопходно, да на њу може да се рачуна", рекао је Мали.

 

Долазак ДФЦ-а значи да смо стабилни и атрактивни

Мали је рекао да је у Вашингтону постигнут одличан економски споразум, који је важан за развој и раст животног стандарда у целом региону, као и да је долазак Америчке развојне агенције (ДФЦ) потврда да се ситуација у овом делу Европе смирује и да се размишља о економији.

"Имају 60 милијарди долара годишњи буџет за инвестиције, које су у складу са њиховом економском политиком. То за нас значи да смо сигурни, стабилни и атрактивни. Седиште ће им бити у Београду, за цео регион. Мислим да је све то велики корак напред", рекао је Мали.

Мали је подсетио да висока делегација ДФЦ-а долази у Београд 21. септембра.

Додаје да ће осим инфраструктурних пројеката, ДФЦ помоћи развој микро, малих и средњих предузећа, као и подстаћи развој женског предузетништва.

Мали је навео да су годинама искључиво политичке теме биле на столу, али да се сада озбиљно размишља о економији.

"Није исто када кажете - дођите у Србију или дођите у регион. Веће тржиште је примамљивије и даје нам свима сигурност", закључио је Мали.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк