Вести

МАЛИ: ПЛАТЕ ЋЕ РАСТИ КАКО ЕКОНОМИЈА БУДЕ РАСЛА

Најављене веће плате за запослене у јавном сектору биће обрачунаване од 1. новембра, а исплаћене већ почетком децембра, рекао је министар финансија Синиша Мали.

Мали је рекао да ће просечне плате бити 500 евра већ у децембру.

"То је циљ за који смо се борили, а да ли је довољно, сматрам да није, али је то више од просека од 300 евра колико је било раније", рекао је Мали и додао да ће плате расти ако економија буде расла, јер је то једини начин да грађани после тешких реформи осете бољитак.

Мали је објаснио да је просечно повећање плата 9,6 одсто, а да је прошле године износио 8,6 одсто и оценио да никада већег повећања није било, бар не у последњих десетак година.

"За осам месеци имамо суфицит у буџету, а повећања плата последица су позитивног ребаланса", рекао је Мали и додао да се позитиван резултат враћа грађанима кроз повећање плата, једнократне помоћи најстаријима и улагањима у инфраструктуру.

Мали је најавио да ће сваки пензионер, без обзира на висину пензије, од 1. децембра добити једнократну помоћ од 5.000 динара, као и да се од 1. јануара планира повећање пензија у проценту који ће бити између 5,1 и 5,5.

Мали је додао да су и велика издвајања за инфраструктуру, а као пример навео 14 милијарди динара за изградњу Моравског коридора.

"То су огромне бројке, јасна намера је да у што краћем року подигнемо стандард грађана Србије", рекао је Мали и додао да држава жели и да се подигне ниво услуга у здравству и просвети.

Министар финансија је потврдио да ће 3. октобра бити настављени разговори са делегацијом Међународног монетарног фонда, али је оценио да је одлука о повећању плата увек на Влади Србије, којој је најважнији раст домаће економије.

Мали је подсетио да је Србија прошле године имала економски раст од 4,5 одсто и оценио да ове године "раст неће бити испод 3,5 одсто".

Како је оценио, неки од људи који су били у дилеми хоће ли отићи из Србије сада би могли да одлуче да остану јер су плате из године у годину све веће.

"Ако овако наставимо, зашто и наредних година не бисмо повећавали плате, да људи виде јасан тренд напретка, а то је кључан фактор при доношењу одлука хоће ли се остајати у Србији", рекао је Мали и додао да је ове године стопа незапослености и даље високих 10,3 одсто, а циљ је да следеће године буде једноцифрена.

Мали је оценио да је инфлација у Србији стабилна на 1,5 одсто годишње, као и курс, да је Србија лидер у привлачање страних директних инвестиција и да на индексу конкурентности расте и додао да "полако, али сигурно Србија постаје земља за узор".

Мали је рекао и да обилази домаће привреднике, који су мотор развоја Србије, а са њима разговара како би им се могло још више помоћи кроз кредите за опрему или за обртна средства.

"Упознајем их са мерама које Влада спроводи као што је смањење пореза и доприноса на плате, од 1. јануара, за један проценат, што је за њих добро", рекао је Мали и додао да постоји жеља да се стимулишу домаће компаније јер има новца у буџету.

Мали је потврдио да Србија исплаћује старе дугове из доба СФР Југославије од пре 30-40 година и додао да су они репрограмирани и да се рате плаћају редовно - "у дан".

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк