Вести

МАЛИ: ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ СТАБИЛНЕ

Млади од 16 до 29 година од данас до краја маја могу да се на порталу Управе за трезор пријаве за 100 евра помоћи државе која ће бити исплаћена од 1. до 3. јуна. Министар финансија Републике Србије Синиша Мали рекао је да су јавне финансије потпуно стабилне, а удео јавног дуга у БДП-у у петак је износио 52,1 одсто, далеко од нивоа Мастрихта.

Данас почиње пријава за државну помоћ од 100 евра за све младе узраста од 16 до 29 година, који се нису пријавили у првом кругу.

Мали је рекао, да је у поноћ кренула пријава само за оне младе који се нису пријавили у првом кругу.

Навео је податак да се од поноћи до сада пријавило 1.300 нових младих људи за државну помоћ.

Процес пријаве траје до краја маја, преко портала Управе за трезор, на исти начин као и претходних 100 евра за младе.

"Врло је ефикасан, једноставан начин. Обећање које смо дали у смислу датума и исплата смо испунили. Они који су се пријавили у првом кругу и новопријављени ће 1. 2. и 3. јуна добити новац", рекао је Мали.

 

За други круг помоћи између 12,5 и 13 милијарди динара

Према његовим речима, за први круг из буџета је издвојено 12,5 милијарди динара.

"Очекујем да ће овде бити више новца, за све који су у међувремену напунили 16 година, за све који су добили пребивалиште у Србији или се нису пријавили из неког разлога у првом кругу - процес пријаве је отворен. Очекујем мало већи број људи које ћемо исплатити у другом кругу", истакао је Мали.

За други круг ће бити нешто више новца, између 12,5 и 13 милијарди динара, који је издвојен у буџету.

"У последње две и по године испунили смо сва обећања која смо дали, од 100 евра 2020. године, од помоћи 2021. године. Од фебруара смо исплатили 10.000 динара свим запосленима у здравству, 20.000 свим пензионерима, првих 100 евра младима, 10.000 динара просветарима, у социјалним службама такође", подсетио је Мали.

Упркос глобалној кризи која траје, држава свако своје обећање испуњава, то је важно због кредибилитета државе и буџета, додаје Мали.

 

Јавне финансије стабилне, већа наплата прихода

Мали је рекао да су јавне финансије потпуно стабилне, удео јавног дуга у БДП-у у петак био је 52,1 одсто, далеко од нивоа Мастрихта од 60 одсто.

Говорећи о дефициту, Мали је рекао да је ситуација још боља него по плану.

"У првом кварталу имали смо у плану 82 милијарде динара да имамо дефицит, иначе, за целу годину 3 одсто дефицита је договор са ММФ-ом. Уместо 82 имали смо 72 милијарде динара дефицита, мањи него што смо планирали, помогла нам је много већа наплата прихода", рекао је Мали.

У првом кварталу стопа раста БДП је била 4,3 одсто, за други кватртал планирамо 3,7 одсто. Велики борј земаља се приближава рецесији, због целе кризе, ми имамо и даље здраве стопе раста и имамо веће прихиде у буџету, рекао је Мали.

Помогли смо пољопривредницима да повећамо субвенције по хектару на 8.000 динара, имали смо раходе и за пензионере и запослене у здравству, напоменуо је Мали.

Пажљиво пратимо шта се дешава, ситуација у свету је, како каже, далеко од добре, наставља се енергетска криза, цене горива расту.

Мали је рекао да је у априлу инфлација била 9,6 одсто, две трећине је увезена. Када се чује нека лоша вест о Украјини, цена нафрте иде горе, то утиче и на цену горива овде.

Ако погледамо шта је Влада урадила да заштити животни стандард, имамо контролисану цену горива, цена струје се није променила према грађанима, гаса има, следе тешки преговори са Русијом како ћемо се снабдевати у наредном периоду.

 

Пољопривреда је јака, боримо се за енергенте

Важно је да данас нечега имате, на рафовима великог броја развијенијих земаља од нас нема уља, брашна.

Наша пољопривреда је јака, имамо свега што је неопходно када је храна у питању за годину и две унапред, додао је Мали.

Боримо се за енергенте, набавили смо сиробву нафту и дизел, напунили смо скалдишта до максимума, следи тешка зима за цео свет, указао је Мали.

Пратимо шта се дешава из дана у дан. Радимо максимално да ублажимо негативни утицај на животни стандард, терет је у великој мери преузела држава на себе, подвукао је Мали.

Наша жеља је да заштитимо животни стандард, неће бити лако, напомиње Мали.

"Трећа је година кризе, пандемија ковида, па енергетска криза, сукоб у Украјини, важно је да водимо рачуна о сваком динару, да постоји поверење грађана Србије према Влади, ако се деси већи проблем и нова криза да знају да смо ту, да ћемо помоћи привреди и коме треба ако се за то створи потреба", закључио је Мали.

 

 

Извор: РТС 1