Вести

МАЛИ: ДОНОСИМО ЛЕПЕ ВЕСТИ ИЗ ВАШИНГТОНА

Министар финансија Србије, Синиша Мали, оценио је да долазак развојне америчке агенције "DFC" која финансира пројекте који су од стратешке важности за читав свет у Србију значи да смо атрактивни и примамљиви за инвестирање.

Доносимо лепе вести из Вашингтона, истакао је Мали.

"Ми имамо мањи негативни утицај због кризе коју је изазвао корона вирус, на време смо донели мере. Ми смо јуче исплатили последњу минималну зараду, а за новооснована предузећа иду још две, постоји помоћ и за хотеле, видећемо какви ће нам бити приливи у септембру и октобру," рекао је министар Мали.

"Ми као држава немамо никакве користи од језера Газиводе (на Kосову), крећемо од нуле, отварамо могућност да искористимо ресурсе које то језеро нуди, морамо да искористимо овај тренутак да читав регион крене напред", нагласио је Синиша Мали.

"Они су ("DFC") спремни да директно инвестирају у приватна предузећа и да постану сувласници. Они тако желе да афирмишу развој капитала. Kада говоримо о ''Мини Шенгену'', можемо одмах имати резултата, убрзава се проток робе и материјала, сматрам да је то најважнија ставка у споразуму који са Северном Македонијом и Албанијом имају привредници Србије," рекао је Мали.

Додао је да није питање само величина тржишта, већ и атрактивност, и да је регионално повезивање популарно свуда у свету.

Министар је истакао да су преговори у Вашингтону били веома мучни и тешки, и да је огроман притисак био на председнику Александру Вучићу.

Министар је истакао да је неопходно да Србија привуче што више инвеститора, и истакао да ће покренути велике инфраструктурне пројекте захваљујући новцу који ће стићи.

 

Представници "DFC" долазе 21. септембра, корист за грађане

Мали изјавио је да ће представници америчке Међународне развојне финансијске корпорације ("DFC") у Београд допутовати већ 21. септембра и да ће се одмах по формирању њене канцеларије у Београду кренути у реализацију свих инвестиција  Вашингтонског споразума.

Оснивање канцеларије "DFC" у Београду је само део споразума који је потписан у Вашингтону, а да ће та тачка временски бити најбрже реализована, рекао је Мали.

Мали је рекао да је отварање канцеларије "DFC" у Београду "огромна и веома важна вест", јер је та агенција имала годишњи буџет од преко 60 милијарди долара и усмерена је ка томе да финансира пројекте који су од стратешке важности за регион, уз подршку америчке администрације.

"За нас је то огроман сигнал који говори у прилог томе да се у региону ситуација смирила, да смо потпуно атрактивни, да су наши приоритети мир и стабилност у региону управо овим споразумом и успешно потврђени", наводи Мали.

С друге стране, додаје, канцеларија "DFC" у Београду је огроман сигнал инвеститорима, поготово америчким и онима који анализирају кредитини рејтинг, да је Србија апсолутно на мапи инвестиција.

Напоменуо је да ће центар њихових операција у овом региону бити у Београду и да ће највећу корист од доласка "DFC" и од новца који они пружају управо имати грађани Србије.

Навео је да је до сада стигло четири милијарде долара из САД.

"Ми желимо 40 и 400 милијарди инвестиција", истакао је Мали.

Очекује још већи број америчких инвеститора у Србији који ће отварати фабрике и улагати у инфраструктуру.

"DFC" ће, рекао је, давати и давати подршку микро, малим и средњим предузећима.

"Они су, такође, спремни и да финансирају директно у приватне компаније у Србији и као сувласници да би даље подстакли њихов раст и развој", рекао је Мали.

Навео је да се одмах по оснивању канцеларије "DFC" у Београду креће у реализацију великих инфраструктурних пројеката, а да су само два пројекта преко две милијарде евра, а то су ауто-пут од Ниша до Приштине, 1,1 милијарду евра, и железничка пруга од Мердара до Приштине и рехаблитација још преко милијарду евра.

Мали је нагласио да од инцијативе за формирање ''мини Шенгена" можемо врло брзо да имамо конкретне резултате у смањењу оперативних трошкова и убрзања протока робе и људи у региону као тржишту од 20 милиона људи.

Нагласио је да ће највећу корист од регионалног повезивања имати грађани и привредници у Србији.

"Регионално повезивање, оно што раде у целом свету, то желимо ми да урадимо у нашем малом делу Западног Балкана", рекао је Мали.

Упитан о језеру Газивода, Мали је рекао да су преговори о тој тачки споразума потписаног у Вашингтону, били мучни и тешки и да је притисак на председника Александра Вучића био велики.

"Успели смо да изађемо са споразумом и стварима које су веома корисне за грађане Србије и регион. Ми као држава немамо један киловат користи од језера Газиводе, а сада смо договорили да се уради студија изводљивости", рекао је Мали.

Додао је да ће видети колико припада Србији, а колико Приштини, а да је то огроман корак напред јер отварамо могућност да искористимо ресурсе које језеро Газиводе има.

 

Ребаланс буџета у септембру или октобру

Мали је најавио да ће се овог месеца или у октобру ићи на ребаланс буџета, када ће се видети да ли полако излазимо из кризе.

"Пратимо шта се дешава. Септембра или октобра ићи ћемо са ребалансом буџета, имамо и буџете за 2021. годину, да видимо какви ће нам бити приходи, односно приливи. У септембру и октобру бићемо сви много паметнији. Тада ћемо видети да ли полако излазимо из кризе", одговорио је Мали на питање да ли ће бити нових мера подршке.

Министар је напоменуо да је Влада на време реаговала са мерама вредним 5,8 милијарди евра за спречавање негативних економских последица корона вируса, што је 12,5 одсто нашег БДП-а.

"На време смо направили мере, у правом обиму, свеобухватне. Успоставили смо поверење између привреде и Владе, јер смо урадили све на време", рекао је Мали.

Навео је да је јуче у оквиру мера подршке исплаћена последња минимална зарада, а да ће 21. септембра бити исплаћене још две минималне зараде за новоснована предузећа.

Додаје да ће бити и помоћи за градске хотелијере, за шта је издвојено 1,4 милијарди динара.

 

 

Извор: Танјуг/РТС