Вести

ЛОНЧАР: У МЕДИЦИНИ И ЗДРАВСТВУ ИМА ВРЛО МАЛО ПРОСТОРА ЗА ПОЛИТИКУ

Одлука о самоизолацији наших грађана по повратку из иностранства, па и из Црне Горе, која би требало да буде донета сутра, неће бити политичка, већ ће бити донета у циљу заштите здравља грађана Србије и нашег здравственог система, рекао је министар здравља, Златибор Лончар.

Лончар је нагласио да у медицини и здравству има врло мало простора за политику, и да ће све одлуке бити донесене искључиво у интересу грађана Србије.

"Апсолутно се не мешамо у унутрашње ствари других држава, гледамо оно што се дешава у нашем дворишту, а не дозвољавамо ни другима де се мешају у наше двориште. Поштујемо вољу грађана Црне Горе, желимо најбоље односе с њима," рекао је Лончар и нагласио да одлука о самоизолацији, ако буде донесена, неће бити политичке, већ медицинске природе.

Лончар је подсетио и да свакодневно велики број грађана Црне Горе долази на лечење у Србију и да одређени број студената завршава медицину у Београду.

"Имамо лекаре који су код нас на усавршавању, специјализацији, а велики број лекара из наше земље иде у Црну Гору, где лече њихове грађане и оспособљавају њихове лекаре. То је наша реалност. Желим најбоље односе, али ћемо увек штитити наше интересе," истакао је Лончар.

Лончар је замолио грађане који долазе из ризичних подручја, а према подацима има их око 75.000, да не журе да се виде с рођацима и пријатељима, већ да смање контакте, сачекају неколико дана и виде да ли ће имати неке промене здравственог стања, због себе, због других људи.

 

Нисам за попуштање мера, погрешно се схвати

Лончар је изјавио да није за попуштање тренутних мера Kризног штаба за сузбијање корона вируса и истакао да се код нас попуштање мера "погрешно схвати и све крене у другом правцу".

"Мере које смо преписали су дале резултат, али нисмо задовољни јер мислимо да је дошло до опуштања и то би могло да нас кошта, да дође до повећања броја оболелих," рекао је Лончар и нагласио да треба озбиљно схватити да је вирус ту и да морамо да се придржавамо мера. Лончар је аплеовао на све грађане, посебно на младе, да морају да мисле и на друге, да држе дистанцу.

Показали смо да су мере добре само ако се поштују и да много тога зависи само од нас, рекао је Лончар.

 

Вакцина против сезонског грипа олакшаће судар вируса

Препоручујем да се грађани вакцинишу против сезонског грипа, јер ће то олакшати "судар" два вируса који нас очекују на јесен, рекао је Лончар.

Вакцина ће бити бесплатна, наравно, уз препоруку изабраног лекара, јер морате бити здрави да би сте је примили. рекао је Лончар.

Лончар је додао да ће се и он ове године вакцинисати, како би заштитио своје здравље и припремио свој имуни систем за "судар" два вируса.

 

Да су били у Белој кући мењали би Устав да буду заувек на власт

Лончар је изјавио да је Србија до инвестиција које подразумева споразум из Вашингтона дошла захваљујући озбиљном раду и да би зато грађани требало да одвоје оне који су се изборили за стотине милиона инвестиција и оне који само мрзе преседника Александра Вучића и све што има везе са њим.

"Да је неко од тих експерата мржње био на Вучићевом месту, да је био у Белој кући два дана, да је разговарао са Доналдом Трампом...месецима не бисмо могли да живимо од њих, од специјалних емисија, билборда...Ушли би у ситуацију да мењају Устав, да би им, пошто су били у Белој кући, Устав дозволио да буду доживотни председници, премијери" рекао је Лончар.

Лончар је додао да, иако данас када се прича о постигнутом у Вашингтону све звучи лако, није тако.

"Ништа се не подразумева, у ситуацији смо да причамо о инвестицијама захваљујући озбиљном раду - а ако је тако као што кажу, што Агенција није дошла пре, што није дошла негде у регион. Морало је много да се уради да би дошло до тога", рекао је Лончар и подсетио да ће се 21. септембра причати о конкретним корацима - о инвестицијама.

Навео је да смо захваљујући залагањима председника Александра Вучића дошли у ситуацију да ћемо добити стотине милиона додатних улагања у здравство.

"Имате перфектан споразум, назвао сам га хируршки споразум и од свега урађеног, имамо људе који су се бавили столицама, да ли је ова столица или она", рекао је Лончар и додао да зато моли грађане да размисле

о тим, како их је назвао, "експертима мржње које удружује само једна ствар - мржња према Александру Вучићу и свему што је везано за њега".

Желим грађанима да кажем, навео је, раздвојите оне које води мржња према једном човеку, људи, хајде да се уједнимо да те инвестиције у здравство, али и оне у путеве, радна места искористимо да дамо подршку а да ставимо са састране људе који не раде ништа већ само мрзе.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва