Вести

ЈОКСИМОВИЋ: УНАПРЕЂЕЊЕ КООРДИНАЦИЈЕ ЕИБ И МИНИСТАРСТВА ЗА ЕИ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и директор Сектора Европске инвестиционе банке за Италију, Малту, Хрватску, Словенију и Западни Балкан Мигуел Моргадо анализирали су досадашњу и разговарали о моделима будуће сарадње Србије и те финансијске институције, са посебним аспектом на инфраструктурне и пројекте из сфере саобраћаја, енергетике, животне средине, дигитализације и других области значајних за одрживи развој и шест водећих иницијатива представљених у кредибилној стратегији ЕК за проширење из 2018-те године.

Јадранка Јоксимовић, која је и национални кородинатор за претприступна средства и развојну помоћ, указала на значај усклађивања средстава регионалних инфраструктурних пројеката и могућност да их ЕИБ суфинансира или финансијски подржи. Министар је, у том смислу, посебно истакла значај пројекта ауто-пута Ниш - Мердаре, постројења за прераду чврстог отпада у Новом Саду и енергетску ефикасност у Београду.

Акцентовала је и важност бесповратних средстава која се обезбеђују кроз Инвестициони оквир за Западни Балкан и важност координације са другим изворима финансирања. Јоксимовић и Моргадо су се сложили да ће сарадња ЕИБ и Министарства за европске интеграције и у будућем времену бити још  боље координисана и да ће бити на конкретну корист развоја Србије.

 

Не каснимо са упућивањем позива ОЕБС-у

Јоксимовић је изјавила да се не касни са упућивањем писма ОЕБС-у за праћење избора и да Србија ради на испуњавању препорука које су јој дате, а у циљу да се додатно унапреди изборни амбијент.

"Избори неће бити пре пролећа, што значи да још није касно за упућивање званичног писма", рекла је Јоксимовић.

Како је додала, Влада Србије на тим питањима ради са ОЕБС-ом у континуитету већ годинама, и читав низ корака је предузет од 2017. године, а тичу се сарадње и препорука које је Канцеларија за демократију и људска права (ОДИХР) дала као сугестије.

"Ми нисмо спровели све препоруке и сада је акценат на спровођењу и осталих препорука којима би се додатно унапредио изборни амбијент и услови на основу изборног закона који је својевремено био врло хваљен од Европске комисије", рекла је Јоксимовић.

Такође је додала да је формирањем међуресорне радне групе Влада оно што спроводи и додатно формализовала и дала већи значај том питању, али и обавезу да ћемо у овај изборни процес ући са још бољим изборним условима.

"Србија је предњачећа земља или фаворит за чланство у ЕУ и једна од првих лекција које морате савладати су фер и поштени избори", истакла је министарка.

Јоксимовић је истакла да услови за то постоје, али да могу да буду и бољи, односно да се поради на стварима које се тичу спискова и свега што је додатно урађено, електронских база података…

"Око свега тога дијалог се води, а добићете и информацију да ли смо и званично упутили писмо ОЕБС-у", рекла је Јоксимовић.

 

Улагање у инфраструктуру никада није погрешно утрошен новац

Јоксимовић је изјавила да је потписивање уговора веома важно и да је данас важан дан будући да се са партнерима из ЕУ и региона доста разговарало, а у јавности се полемисало о важности овог пројекта.

Улагање у инфраструктуру није никад бачен нити погрешно утрошен новац, то је на корист грађанима, а ми смо ту да радимо у њиховом интересу и унапређењу квалитета живота, рекла је Јоксимовић.

“Показујемо тиме и да смо активан део онога што чини трансевропску мрежу, и све ће то допринети бољем повезивању у региону и бољем пословању”, рекла је министарка.

Јоксимовић је истакла да је једна од водећих иницијатива инфраструктурно повезивање и да то на конкретан начин доприноси укупном привредном и социјалном напретку друштва. “Од овог пројекта сви ће имати користи у региону, а највише Србија и ниједан пројекат нисмо непромишљено планирали“, истакла је Јоксимовић.

 

 

Извор: Танјуг