Вести

ЈОКСИМОВИЋ: ТРАНСБАЛКАНСКИ КОРИДОР ВАЖАН КОРАК У ПРОЦЕСУ ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА РЕГИОНА

Министар за европске интеграције, Јадранка Јоксимовић, изјавила је да је изградња пројекта Трансбалканског коридора важан корак у процесу реформи у области европских интеграција Србије и региона.

Јоксимовић је нагласила да се на том важном пројекту радило дуго са европским институцијама, али и нашим развојним партнером у сектору енергетике, а то је Немачка кроз сарадњу са Немачком развојном банком (КфW).

"Сваки пројекат који урадимо од финансијских средстава пореских обвезника ЕУ, комбиновано са кредитним линијама и нашим буџетом, важан је сегмент у енергетском систему. Пројекти су сада посебно важни у односу на нову методологију, кластерску методологију", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је истакла да је тај пројекат важан део кластера 4 који обухвата транспортно и инфраструктурно повезивање, зелена агенда, климатске промене и дигитализација.

Јоксимовић је навела да у оквиру тог кластера четири постоји важно поглавље 15 које се тиче енергетике који је, како је истакла, веома захтевно.

"То значи да је Србија као кандидат за чланство у ЕУ и као део енергетске заједнице Југоисточне Европе преузела на себе обавезу да реформише и унапреди енергетско тржиште, да повеже енергетско тржиште са тржиштима не само региона већ и са земљама ЕУ", рекла је Јоксимовић.

Због тога, наглашава, Трансбалкански коридор, тачније важна његова деоница од Обреновца до Бајине Баште, данас је добила значајну финансијску подршку наших европских партнера, кроз Инвестициони оквир за Западни Балкан.

Данас је, истакла је Јоксимовић, потписано 12,8 милиона евра као гaрант за деоницу Обреновац - Бајина Башта, док ће 39 милиона евра за остатак изградње те деонице бити обезбеђено кроз повољне кредитне линије Немачке развојне банке (КфW).

"Трансбалкански коридор је важна тема за нашу привреду, грађане, јер ово је начин на који ћемо обезбедити сигурно снабдевање, минималне трошкове у преносу и повезати енергетско тржиште са енергетским тржиштем ЕУ", закључила је Јоксимовић.

 

 

Извор: Танјуг