Вести

ЈОКСИМОВИЋ: ОТВАРАЊЕ ПОГЛАВЉА ДО КРАЈА ГОДИНЕ

Принцип преговора са ЕУ је да се започиње с поглављима о владавини права, правосуђу и безбедности, а у нашем случају и с поглављем 35. Али након потписивања договора у Бриселу нема разлога да се до краја године, можда већ у новембру, најкасније у децембру, не отворе два поглавља - 35, које се односи на праћење нормализације односа са Приштином, и 32, о финансијској контроли.Ово, у интервјуу за "Новости", поручује Јадранка Јоксимовић, министар задужен за ЕУ, одговарајући на питање када ће Србија бити спремна за отварање поглавља о владавини права, правосуђу и безбедности, на којима инсистира Немачка:

- Убрзано нам стижу коментари Европске комисије на трећу верзију акционих планова, који су услов за отварање ових поглавља. За област 24 крајем јула смо добили додатни захтев за оперативни план за мигранте, који је завршен и требало би да буде послат следеће недеље у Брисел. Очекујем да би поглавља 23 и 24 могла да буду отворена од јануара, а онда, током наредне године, још седам до 10 поглавља.

* Када ће бити позната садржина поглавља око Косова?

- Недавним потписивањем четири споразума у Бриселу издејствовали смо веома добар оквир за нашу заједницу на КиМ. Договор представља добар основ за позитиван извештај са скрининга за поглавље 35, који очекујем крајем септембра.

* Хоће ли се међу условима у овом поглављу наћи и споразум о добросуседским односима с Приштином?

- Неће бити услова за отварање овог поглавља, а прелазна мерила односиће се на даљу имплементацију споразума.

* Председник Николић стално указује на то да ће за Србију бити неприхватљиво уколико тај правно обавезујући споразум буде имплицирао признавање независности... 

- Нико не поставља признање независности као услов нити би Србија на то пристала. То не постоји у терминологији поглавља 35. Споразум о свеобухватној нормализацији који би евентуално могао да буде на крају, предвиђен је Бриселским споразумом.

* Очекујете ли више плусева или минуса у годишњем извештају о напретку ЕК?

- Плусева. Очекујем још бољи извештај од прошлогодишњег. Владавина права, реформа државне администрације, борба против корупције, финансијска контрола, јавне набавке су тачке на које ће извештај бити фокусиран и кроз које се најбоље види спровођење реформи. Наравно, увек има додатних очекивања око владавине права, питања мањина, слободе медија и регионалне сарадње, тако је за све земље. Али, мислим да смо показали заиста велики напредак.

* Слажете ли се са шефом дипломатије Дачићем, који је оштро критиковао ЕУ да не треба да се меша у нашу одлуку да одржимо заједничку војну вежбу с Русијом?

- ЕУ има заједничку спољну, безбедносну и одбрамбену политику, а ми као земља кандидат имамо обавезе да се постепено усклађујемо са том политиком. Брисел има право да коментарише да ли је нешто у складу са актуелним тренутком у ЕУ.

* Очекујете ли да ће бити радикалнијих притисака из Брисела?

- Не. Србија учествује у свим војним мисијама ЕУ у које је позвана. Дајемо значајан допринос европској безбедносној политици. Добри односи с Русијом и заједничка војна вежба неће нас омести са европског пута. Па, ми имамо војну сарадњу са око 60 држава, а половина су чланице ЕУ и НАТО.

* Могу ли ванредни парламентарни избори, о којима се све чешће говори, да одложе отварање поглавља?

- Агенда ЕУ се не мења, били избори или не. СНС нема разлога да бежи, да се плаши ванредних парламентарних избора, јер бисмо их, убеђена сам, добили и само потврдили велико поверење грађана и подршку за реформе које спроводимо. Ипак, мислим да је управо за тај реформски процес који смо започели важан континуитет и стабилност.

* Постоје ли у Влади несугласице које би могле да доведу у питање њен опстанак?

- Не видим да унутар владе постоје страшни ломови и неразумевања. Има разлике у ставовима о одређеним питањима и динамици њиховог решавања, али то је нормално, ми смо, ипак, коалициона влада. Али сви се углавном држимо правца који је стратешки зацртан, око којег смо се окупили и договорили.