Вести

JОКСИМОВИЋ: ЕВРОПСКИ ПУТ СРБИЈЕ ЈАСНО ЗАЦРТАН

Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је  на Калемегдану, на манифестацији поводом обележавања Дана Европе, да је европски пут Србије јасно зацртан и да наша земља може да допринесе снажнијој, бољој и ревитализованој ЕУ.

Јоксимовић је на „Фестивалу Европе“, заједно са шефом Делегације ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом и замеником градоначелника Београда Гораном Весићем, обишла штандове земаља чланица ЕУ, Владе Србије и Европског покрета.

Јоксимовић је том приликом навела да грађани Србије, уз све проблеме који се отварају с времена на време, јасно желе да виде европску будућност.

Јоксимовић је указала на то да је Србија, без обзира на проблеме и изазове са којима се Европа суочава, појачала и уозбиљила своју европску причу, наводећи да земље чланице Уније препознају колико је наша земља напредовала, колико је стабилна и да има шта да понуди и допринесе концепту ЕУ.

Јоксимовић је изразила уверење да ће у наредним годинама европски пут Србије бити још снажније дефинисан и приведен крају са циљем чланства у ЕУ.

Према њеним речима, чланство у ЕУ за грађане Србије значи да могу слободно да путују, да користе програме размене и упознавања и бољег учења за младе и студенте, а да држава користи претприступне фондове који су јој на располагању и којима су финансирани бројни пројекти, посебно у области животне средине.

Јоксимовић је указала на велике изазове са којима се суочава Европа због рата у Украјини, истичући да заједништво са ЕУ доноси већу стабилност и сигурност, али и бољи живот за грађане Србије.

Европски пут Србије није увек само тешка политичка тема, већ стратешки циљ који је вредан сваког труда, подвукла је министарка и поручила да је трајекторија европског пута Србије зацртана и да идемо у даље реформе, а самим тим и ка чланству у ЕУ.

Министарство за европске интеграције, у сарадњи са Градом Београдом и Делегацијом ЕУ у Србији, организовало је Фестивал Европе на Калемегдану, где посетиоци на штандовима чланица ЕУ могу наћи брошуре са информацијама о томе шта те земље могу да понуде.

 

 

Извор: Танјуг