Вести

ИВКОВИЋ: СРБИЈА ЈЕ ОПРЕДЕЉЕНА ДА БУДЕ ЛИДЕР СТАБИЛНОСТИ НА БАЛКАНУ

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић изразила је данас очекивање да ће Србија кроз сарадњу са САД постићи да се укину таксе на српску робу које је увела Приштина и створе услове за наставак дијалога.

"Несумњива је чињеница да је Београд конструктивни партнер у бриселском дијалогу, док Приштина након неиспуњавања преузетих обавеза наставља да спроводи и нове штетне мере. Надам се да ћемо између осталог и кроз сарадњу са САД доћи до укидања такси од 100 одсто на српску робу и створити услове за наставак дијалога, који би био конструктиван и створио боље услове живота и српског и албанског народа на Косову и Метохији", навела је Ивковић.

Ивковић је на међународној научној конференцији "Српско - амерички односи" рекла је и да су без обзира на различите ставове које Србија и САД имају по питању статуса Косова, оптимистични и видљиви напори да се усагласе ставови о неразумним потезима приштинских институција.

Додала је да је Србија јасно опредељена да буде лидер стабилности на Балкану и да развија партнерске односе са свим земљама Европе и света, водећи притом првенствено рачуна о интересима својих грађана.

Ивковић се осврнула и на историјску повезаност српског и америчког народа у борби за слободу и подсетила на подизање српске заставе изнад Беле куће и недвосмислену подршку коју је те 1918. године амерички народ исказао српском.

Подсетила је да су односи Србије и САД кроз историју варирали, да нисмо увек били на истим странама, али да је, учињено много на унапређењу сарадње захваљујући пре свега преданости председника Србије Александра Вучића и Владе Србије.

Подсетила је и на успешне посете председника Вучића САД и као и на сусрете министра Небојше Стефановића и челника ФБИ, ДЕА, националног координатора за борбу против тероризма при Стејт департменту и државног секретара за националну безбедност Кевина Мекалинена.

"Ти сусрети су показали висок ниво сарадње и на пољу размене информација са нагласком на борбу против тероризма, дрога, кријумчарења и трговине људима и незаконитих миграција", навела је државна секретарка.

САД су у безбедносном смислу, како је рекла, једна од технолошки најнапреднијих држава света и у интересу Србије је да учи и модернизује свој безбедносни сектор, у циљу заштите своје територије, али и пружања доприноса безбедности на глобалном плану.

Поменула је и да је Влада САД значајно помогла и подизању капацитета српске полиције, како у техничком тако и едукативном смислу.

"Поносни смо што се Србија позиционирала као регионални лидер и поуздан партнер у борби против тероризма", рекла је Ивковић и подсетила да Србија учествује у раду Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

 

 

Извор: Танјуг