Вести

ГОЈКОВИЋ: СРБИЈА ПРЕД ИЗАЗОВИМА СТАРЕЊА, ДРЖАВА ДОНОСИ МЕРЕ

Србија, као и многе земље у Европи и свету, се налази пред изазовима старења становништва, рекла је председница Скупштине Србије Маја Гојковић отварајући међународни форум “Светост материнства” и додала да држава доноси мере које утичу на то да се стање промени.

Гојковић је рекла да су ове године додељена средства за суфинансирање мера популационе политике у износу од 650 милиона динара, што је пет пута више него 2017.године.

“Не можемо да очекујемо да се за дан или два промени стање, али ипак све што се чини данас неминовно утиче на будућност”, рекла је Гојковић.

Гојковић је подсетила да је председник Србије Александар Вучић најавио да ће у наредном периоду у пронаталну политику бити уложено најмање 200 милиона евра, пре свега како би се омогућила вантелесна оплодња за све заинтересоване парове.

Гојковић је указала и да је намера да се у наредне две године повећа једнократна помоћ за прво дете са данашњих 100.000 на 300.000 или 350.000 динара.

Гојковић је додала да је, у ситуацији када подаци показују да сваки шести пар има проблема да оствари потомство, важно омогућити још већу доступност вантелесне оплодње.

У том смислу указује да је зато значајна одлука Скупштине града Београда о финансирању трошкова четвртог покушаја вантелесне оплодње за парове из Београда, као и најава председника Србије да ће се у наредном периоду уложити још више новца за потребе вантелесне оплодње.

Гојковић упозорава да је скоро свака пета особа у Србији стара 65 и више година, што нашу земљу сврстава међу 10 најстаријих земаља у Европи, а још су алармантнији подаци који показују да смо 2018. године имали 37.680 становника мање него претходне године.

“Крајња озбиљност овог питања је разлог зашто и председник Србије Александар Вучић стално упозорава на ове драматичне податке, имајући у виду да је неопходно да се заједно изборимо са овим забрињавајућим процесима”, рекла је Гојковић.

Гојковић је подсетила да је Влада Србије формирала Савет за популациону политику и усвојила нову Стратегију подстицања рађања, која обухвата и политике према старима, као и политике према миграцијама, те да је донет Национални програм очувања и унапређења сексуалног и репродуктивног здравља грађана Србије.

 

Извор: Танјуг