Вести

ЂОРЂЕВИЋ: СРБИЈА ИМА ПОТПУНО ДРУГАЧИЈУ ПОЗИЦИЈУ, НЕГО ШТО ЈЕ ИМАЛА РАНИЈЕ

Министарство финансија и влада иду ка томе да повећање минималне зараде буде не само у номиналном износу већ и да ефективно има пораста. Очекује нас и повећање пензија тако да у околностима, када имамо пандемију, потпуно реално смо предочили оно што можемо и мислим да је то добра понуда која стоји на столу, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао, говорећи о минималцу, да је министар финансија Синиша Мали предочио оно што држава даје и да је добра вест за грађане да сигурно неће бити умањења нити ће бити неког неутралног стања.

"Остало је да се данас то достави у писаном облику где ће радне групе, послодавци и синдикати размотрити још једном", рекао је Ђорђевић.

Додаје да је оптимиста, с обзиром да се ради о врло одговорним људима на тој другој страни.

"У овим околностима они схватају тренутну ситуацију. Свакако остаје циљ који смо зацртали, а то је да 2025. године просечна плата у Србији буде 900 евра, а просечна пензија 440 евра и идемо ка том циљу", поручује министар.

Наглашава да са оптимизмом дочекује следећу годину, јер су резултати који се очекују на крају ове године добри, тако да Србија сада има потпуно другачију позицију него што је била раније.

"Мислим да ће бити договора јер је он у интересу грађана", рекао је Ђорђевић.

 

Закон о социјалним картама убрзо у скупштинској процедури

"Закон о социјалним картама је завршен. У новој влади мора да прође процедуру мишљења али с обзиром да је прошао сва позитивна мишљења, има подршку и председнице владе, уверен сам да ће се врло брзо наћи у скупштинској процедури", рекао је министар.

Потребно је да се започне са фазом имплементације која је врло битна да би се на транспарентан начин одрадило све када је у питању социјална помоћ и социјална карта угрожених грађана и да би се помогло грађанима на најадекватнији начин, рекао је Ђорђевић.

"Што се тиче социјалне заштите, измена Закона 2008. и, 2009.године није била по мери нити социјалних радника нити онога што се очекивало од социјалне заштите", наглашава Ђорђевић.

Према његовим речима, то је у неком периоду који је долазио после тога правило много проблема.

"Наравно да сада када се види да има много нелогичности да је било право време да, у околностима које сада Србија има, да то урадимо законски да систематично променимо приступ целом проблему. У целу причу и радне групе довели и невладине организације и представнике Савеза особа са инвалидитетом, организације младих", истиче Ђорђевић.

 

 

Извор: РТС 1