Вести

ЂОРЂЕВИЋ: КРАЈЊА ЖЕЛА ЈЕ ДА МИНИМАЛАЦ ПОКРИЈЕ ПОТРОШАЧКУ КОРПУ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је да разговори око минималца нису пропали и да ће данас одржати састанак са министром финансија Синишом Малим и представницима синдиката и послодаваца јер имају заједнички циљ - споразум.

Ђођевић је оценио да синдикати имају разумевања за ситуацију у земљи и околности у којима је држава.

"Битно је да је наш крајњи циљ да 2025. године просечна плата буде 900 евра, а просечна пензија 440 евра. Крајња наша жеља је да минималац покрије минималну потрошачку корпу. Ако плата буде 900 евра 2025. године минималац ће надмашити корпу", рекао је Ђорђевић.

Синдикати су тражили да минилац буде 37.000 динара, а послодавци да повећање буде три посто што је око 900 динара.

"У преговорима све се ставља на тас, тражи се реално решење. Првенствено је најбитније да људи не изгубе посао, да опстану радна места. Ово што смо улагали пет месеци нисмо радили да би сад то бацили", рекао је Ђорђевић, те додао да ситуација у Србији зависи од светске економије, нашег извоза, и инвестиција.

Додао је да је најбитније да са синдикатима и послодавцима постоји стална комуникација.

"Не кријемо ништа, карте су на столу, разговарамо о ономе што можемо. Надамо се да ћемо се договорити", рекао је Ђорђевић и најавио да ће до 15. септембра бити још један састанак на тему минималца за 2021. годину.

За најаву да ове јесени око 160.000 радника у Србији, највише из микро малих и средњих предузећа, остати без посла, Ђорђевић је рекао да је таквих прича било и раније па кад се испоставило да нису тачне нико се није извинио него се то заборавило.

"Ми ММСП највише помажемо и највише желимо да опстану. Те фирме су окосница и подршка великим инвестицијама. Ако њих имамо онда имамо јаку економију, тога смо свесни. Да видимо за месец дана хоће ли се то десити", рекао је Ђорђевић.

Додао је да нема ни претпоставки да ће до оваквог губитка послова доћи.

Ђорђевић је рекао да је према подацима ПИО, РФЗО и Националне службе за запошљавање август завршен на истом нивоу као прошле године.

"Према подацима Централног регистра пандемију смо завршили са 7.000 више запослених, а вероватно је неко и изгубио посао", рекао је Ђорђевић.

Ђођевић је позвао све који раде на црно да док раде пријаве свој статус јер кад изгубе посао држава не може да им помогне.

Родитељи чија деца буду заражена ковидом или сумњива на ковид добиће сву бригу у оквиру закона, рекао је Ђорђевић.

"Искористићемо све што закон дозвољава. Могуће је да се ради од куће, јер ако је дете заражено, и родитељ је потенцијална опасност за друге. Ту реагују санитарни инспектори и лекари. А превенција је да родитељ буде у карантину и тако са дететом", рекао је Ђорђевић.

Додао је да ће министарство дати препоруку како би ову ситуацију послодавци лакше решавали.

"Тамо где процес рада дозвољава, првенствено решење је рад од куће. Као и коришћење годишњег одмора и осталог што се пружа као могућност", рекао је Ђорђевић.

Министарство је наложило да се збрине дете које је јуче у Зрењанину било сведок догађаја у коме је мајка убила оца.

"Проверили смо, та породица није била на евиденцији Центра за социјални рад. Људи из Центра су били на лицу места, а дете је збринуто, и добиће старатељство. Морамо тим дететом да се бавимо да смањимо последице по то дете које ће неминовно имати од овог догађаја", рекао је Ђорђевић.

Министар је дао налог да се одреди психолог за посебну помоћ овом детету и најавио да ће данас посетити породицу у коју је смештено и Центар за социјални рад да би се уверио које су мере предузете.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва