Вести

БРНАБИЋ: ВЕЛИКИ ПОТЕНЦИЈАЛИ ЗА ПОВЕЋАЊЕ РОБНЕ РАЗМЕНЕ СА АЗЕРБЕЈЏАНОМ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са председником Републике Азербејџан Илхамом Алијевим о развоју билатералних односа, унапређењу практичне сарадње у више области, а посебно пољопривреде, енергетике, инфраструктуре и транспорта.

Брнабић је исказала захвалност саговорнику на подршци коју његова земља пружа територијалном интегритету Србије, као и сарадњи у оквиру Покрета несврстаних.

Говорећи о проширењу робне размене, Брнабић је указала на то да је потребно уложити додатне напоре како би се она повећала, с обзиром на чињеницу да постоје значајно већи потенцијали од оних који се тренутно користе.

У том смислу, Брнабић је рекла да је у 2021. години остварен рекордан обим робне размене у протеклих десет година.

Посебне потенцијале у том погледу, како је истакла, Србија види у области пољопривреде.

Брнабић и Алијев су се сагласили да је један од највећих изазова данашњице сигурно снабдевање енергентима и да је зато од изузетне важности формирање међудржавне радне групе за енергетику, која ће се бавити конкретним аранжманима о снабдевању Србије азербејџанским енергентима.

Алијев је рекао да је задовољан потписивањем низа споразума о сарадњи у више области између Азербејџана и Србије, а који ће значајно унапредити билатералне односе.

Према његовим речима, Азербејџан остаје чврсто на становишту да су недопустиви дупли стандарди у међународним односима када је реч о територијалном интегритету било које државе. 

Брнабић и Алијев су разменили мишљења и о актуелној међународној ситуацији и начинима да се тренутни проблеми превазиђу.

Састанку у Палати Србија присуствовали су и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, министар за рад, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић и министар унутрашњих послова Братислав Гашић.

 

 

 

Извор: Танјуг