Вести

БРНАБИЋ: УГОВОР СА "ORACLE" КРУНА УСПЕХА СРПСКЕ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ

У државном Дата центру у Крагујевцу је у присуству председнице Владе Србије Ане Брнабић, потписан комерцијални уговор са водећим ИТ гигантом у свету, корпорацијом "Oracle". Уговор су потписали Кенет Јохансен, регионални директор корпорације "Oracle" за северну и источну Европу и Данило Савић, директор "Data Cloud Tehnology" у Крагујевцу.

Поред Брнабић, потписивању су присуствовали заменик шефа мисије Амбасаде САД Џон Гинкла, директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаила Јовановића и градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

Како је истакнуто, потписивањем овог уговора Србија се позиционира као лидер у ИТ сектору у југоисточној Европи.

Брнабић је након потписивања уговора истакла да партнерство са компанијом "Oracle" представља велику ствар за грађење имиџа Србије као државе.

Нагласила је да је ово круна успеха српске дигитализације и показатељ шта све Србија може да уради и додала да Влада Србије и те како верује у домаћу памет.

Брнабић је подсетила да "Oracle" у Европи послује само у Лондону, Франкфурту и Милану, а од данас и у Крагујевцу.

"Ми смо у прва два месеца ове године забележили историјски рекордан извоз услуга из нашег информационог и комуникационог сектора. Само у јануару и фебруару ове године укупан извоз је био 347 милиона евра, што је за чак 42,7 одсто више у односу на исти период прошле године", навела је Брнабић и додала:

"То говори о томе колико брзо напредујемо и колики потенцијал имамо за раст. Ово што смо данас потписали са "Oracle" и само њихово присуство овде у Дата центру у Крагујевцу али и пружање услуга из Србије ће нама додатно олакшати да доводимо још нових компанија у Србију. Такође, и да обезбедимо да наше старт уп и иновационе компаније још брже расту".

Истакла је да је прошла година у том смислу била рекордна.

Указујући на то колико се Србија променила, Брнабић је изнела податак да је само у два ове године наш извоз једнак скоро укупном извозу нашег ИТ сектора 2012. године.

"За само 10 година смо ми ово све урадили. Очекујемо да ове године срушимо све рекорде упркос свим изазовима у читавом свету а посебно у Европи и да наш извоз дође на 2,5 милијарде евра само из ИТ сектора. То значи 2,5 милијарде евра извоза наше памети и иновативности из Србије," навела је Брнабић.

Брнабић је додала да је Србија држава напредних технологија, образовања и знања, а сарадња са светским ИТ гигантом, какав је "Oracle", то само потврђује.

Најавила је да ће у јулу ове године бити отворена још једна зграда у оквиру Дата центра у Крагујевцу, где ће бити смештени и чувани подаци свих безбедносних служби у Србији.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић рекао је да је ово прва инвестиција глобалног ИТ гиганта, какав је "Oracle", у овом делу Европе.

Заменик шефа мисије Амбасаде САД у Србији Џон Гинкл рекао је да је поносан што Србија постаје регионални ИТ центар и истакао да ће друге америчке компаније следити "Oracle".

 

 

Извор: Танјуг