Вести

БРНАБИЋ: СУТРА О НОВИМ МЕРАМА, НЕЋЕ СЕ ОДНОСИТИ НА ЦЕЛУ ЗЕМЉУ

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, изјавила је да ће сутра заседати Кризни штаб за сузбијање ширења вируса корона и да ће, највероватније, бити донете нове мере због повећања броја заражених.

Брнабић је објаснила да се те мере неће односити на целу земљу, већ да ће бити "таргетиране" на одређени град или општину у односу на број заражених по глави становника, али и истакла да више неће бити "затварања" каква су била у марту и априлу.

Упитана да ли ће нове мере подразумевати забрану рада клубова, ресторана и кафића, јер се највише заражавају млади, Брнабић није искључила могућност за клубове.

"Ми сутра у 10 сати имамо састанак Кризног штаба и већ смо разговарали начелно о неким мерама. Вероватно ће то бити мере у складу са оним што смо већ видели у неким локалним самоуправама, као што су Нови Пазар, Крагујевац, Ужице...", рекла је Брнабић.

Како је рекла мере ће бити "таргетиране" на место које је "проблем", те додала да је један од градова и Београд, где је заражено две трећине у односу на читав број заражених у земљи.

 

Није у реду злоупотребљавати вирус у политичке сврхе

Брнабић је изјавила да нападе поводом заражавања појединих представника власти види као нову аферу због резултата које је СНС освојила на изборима.

"Није у реду да се вирус корона, која је опасна болест са којом се бори цео свет, не само ми, злоупотребљава у политичке сврхе", рекла је Брнабић.

Премијерка је рекла да се Марко Ђурић, Александар Вулин и Маја Гојковић, код којих је потврђено присуство вируса, осећају добро и да за сада нема нових случајева међу државним званичницима.

Како је рекла, она се за себе није уплашила да ће бити заражена, с обзиром да је свесна присуства вируса и његовог интезитета, као и тиме да се због свог посла среће са великим бројем људи и да је ризик увек постојао.

"Пратим своју ситуацију, немам симптоме, ако се нешто деси, реаговаћемо", рекла је Брнабић.

Приметила је нападе на представнике власти који су заражени короном и навела да, када је у једном тренутку комплетна Влада Северне Македоније била у самоизолацији, у тој држави није била афера у вези са тим.

"Тамо се тиме нико није бавио, али сам приметила да, након што су избори завршени, постоје сваки дан неке нове афере, некада су то биле демонстрације након председничких избора, па је ово ново ударање кроз те афере", навела је Брнабић.

Брнабић се осврнула и на нападе на стручњаке Кризног штаба и апеловала на јавност да се суздрже од таквих напада у време када се цео свет бори против новог вируса.

"Доктори нам заиста много помажу, не Влади, већ својој земљи и знам колико их људски то погађа", навела је Брнабић и додала да нисмо само ми изненађени скоком броја заражених, већ СЗО.

 

Бојкот избора није успео, изјава Фајонове лицемерје

Брнабић је изјавила да бојкот дела опозиције парламентарних избора у Србији није успео, а да су лицемерне тврдње европске парламентарке Тање Фајон да избори нису легитимни.

Бранбић је рекла да јој је, како је навела, неподношљива и несхватљива лакоћа неодговорности дела опозиције која је, како је навела, прогласила успех бојкота два месеца пре избора.

Притом, истакла је, те странке које су бојкотовале изборе нису рекле како се мери успех бојкота.

"Мислим да ако се мери излазношћу, видело се да бојкот није успео, све и да су учествовале на изборим не би прешле цензус", рекла је Брнабић.

Коментаришући изјаву европске парламентарке Тање Фајон да избори у Србији немају легитимитет, премијерка је рекла да су то "лицемерје и дупли аршини”, те да је председник Александар Вучић најбоље одговорио чињеницом да Фајоновој нису легитимни избори када на биралишта изађе више од 50 одсто грађана, а легитимнима сматра оне на којима је она изабрана у Европски парламент, када је излазност била 28 одсто.

"То је био прави шах-мат", рекла је Брнабић.

 

"Батут" ће одговорити БИРН-у

Премијерка Ана Брнабић најавила је да ће Институт “Батут“ дати званични одговор на тврдње БИРН-а да Србија прикрива број заражених и умрли од Ковида-19 и истакла да ће на томе инсистирати.

Сматра да је писање БИРН-а неодговорно и неозбиљно, тим пре јер, како је рекла, није дата и друга страна, бар она, како је рекла, није добила позив тим поводом.

Коментаришући ту објаву БИРН-а, Брнабић је рекла да се доста бавила тиме да покуша да схвати који су они документ гледали.

Ако, како је рекла, погледате бројеве у целом свету, видећете да то нема баш никаквог смисла.

"Да ли је цео свет прикривао бројеве или сада када су се сви опустили, почиње да се повећава број оболелих. То је тенденција и њу такође прати и Србија", рекла је Брнабић.

Навела је да је то нешто о чему “Батут” треба да се изјасни и да ће инсистирати на томе да дају званичну изјаву.

Како је рекла, да су желели да нешто прикрију никада не би, истакла је, правили базу података Ковид-19, која никада раније није постојала у Србији ни за једну болест или епидемију.

"Желели смо да у сваком тренутку имамо потпуно транспарентне податке и да увек знамо шта се дешава. Важно је да кажем какве су то небулозе о којима они причају. Правили смо комплентно транспарентан систем", рекла је премијерка.

Брнабић је истакла нису сви људи који су позитивни на Ковид преминули од њега.

Додала је да не треба том проблему прилазити сензационалистички.

"Ми смо заиста били прилично конзервативни у томе. Бројали смо и људе преко 90 година старости, иако имају многе проблеме, а позитивни су на Ковид, убрајали у Ковид-преминуле", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила на то да је професор Радовановић још у фебруару рекао да ће корона да заобиђе Србију, и додала да се нико из струке из Кризног штаба није окренуо и рекао му да "не лупета".

"Сви смо се окренули томе да радимо заједно за нашу земљу и да се заједно боримо", рекла је премијерка.

За Брнабић је запањујуће одакле толика потреба да се корона вирус користи за политичке потребе и политички обрачун.

И то је, рекла је, тако од првог дана до данас.

"Ево и ова прича БИРН-а је лако објашњива. Ми све што радимо, радимо у контакту са СЗО, то гледа BBC, то сви гледају. Ваљда би неко приметио нешто и ''упалио црвену лампицу'', рекла је Брнабић.

 

Не уздам се ни у САД, ни у ЕУ, већ у нас

Премијерка је оценила да је позиција Србије, када је реч о решењу косовског питања, толико комплексна да она, како је рекла, не рачуна ни на подршку САД ни ЕУ, већ се узда у наш разум, памет и огромну енергију и политичко умеће Александра Вучића.

Брнабић је коментаришући предлог "Хаг зове Тачија", рекла да није случајно што је ова оптужница стављена у центар пажње баш сад.

"Не мислим да је тајминг у било ком случају случајан. Некако долази сувише брзо након што је Тачи рекао да Лајчак неко са ким неће разговарати. Али, показује лицемерје међународне заједнице", оценила је Брнабић.

Додала је да су Хашим Тачи и Кадри Весељи "опасни људи за које Србија има оптужницу."

Премијерка се нада да је правда достижна.

Истакла је да специјални изасланик америчког председника Ричард Гренел има огромну енергију и да не одустаје тако лако.

"Шта ће се даље дешавати зависи од великих сила, много јачих од нас. Ми се трудимо да нађемо миран, промишљен пут, да сачувамо мир и стабилност и да сачувамо Србе на Косову. Да ли је лако? Чини ми се да никада није било теже", оценила је Брнабић.

 

Србија је заслужила чланство у ЕУ пре 2026.

Србија је, ако све буде фер, заслужила да постане чланица Европске Уније много раније од 2026, изјавила је Брнабић.

Коментаришући предлог "Вучић у Бриселу", Брнабић је рекла да је ово први пут за Србију да неће отворити ниједно поглавље, иако је у два претходна периода била земља која је једина отварала поглавља.

Сматра да су то политичке одлуке и истиче да ће власт у Србији наставити да ради на реформама брже и боље, јер је то пре свега у интересу грађана.

"Идемо даље и то је то. Ми ћемо дати све од себе. Реформе спроводимо због нас, наше економије и привреде, а оне ће нас већ довести до чланства у ЕУ", рекла је Брнабић.

 

Критичари да оставе Ђоковића на миру

Свим критичарима Новака Ђоковића због организовања Адриа тура, који је прекинут у Задру због корона вируса, премијерка Ана Брнабић је поручила да га оставе на миру и првом рекету света пружила је пуну подршку.

"Свака му част. Покушао је да уради нешто добро за цео регион. Да остави политику по страни и да помогне младим и неафирмисаним тенисерима, као и да скупи новац у хуманитарне сврхе", рекла је Брнабић.

Најлакше је бити “генерал после битке”, поручила је премијерка.

На коментаре да је за организацију турнира крива Влада, а не Ђоковић, премијерка је рекла да би највише на свету волеле да криве њу, а да Ђоковића оставе на миру.

"Ево ја сам крива, није Новак Ђоковић и оставите човека на миру", рекла је Брнабић.

Лично би, рекла је, пре покушала да уради нешто па да после буде критикована, него да седи код куће и да посматра све са стране и не уради ништа.

"Новаку свака част и сва подршка", рекла је премијерка.

 

Имамо 260.000 тестова

Брнабић је демантовала да Србија нема довољно тестова за корона вирус.

Премијерка је рекла да се ових дана чују демантији на више информација, а као пример је навела да је у Дом за незбринуту децу у Звечанској ушла корона, затим да Србија нема тестова, као и да је у Новом Пазару данас умрло 12 особа.

"Тестирамо много више него многе земље у окружењу…, тестирамо четири пута више од Хрватске. Али, рекли смо да нећемо тестирати све контакте заражених, јер то не ради ниједна земља у свету", рекла је Брнабић.

Упитана да ли ће и у новој Влади бити премијер, Брнабић је рекла да не размишља о томе, јер, како је рекла, има пуне руке посла.

"Има супер кандидата за председника Владе, што је на понос председнику (Александру Вучићу), странци (СНС), а и добра је вест и за грађане", рекла је Брнабић.

Како год буде, рекла је, зна да ће бити добро.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк