Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА ЈЕДИНА ПОШТУЈЕ ПРИНЦИПЕ МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА

Председница Владе Ана Брнабић нагласила је данас да је такозвано Kосово поднело захтев за чланство у Савету Европе у години када је Приштина ускратила једно од основних права Србима у јужној покрајини, а то је изјашњавање на референдуму 16. јануара и изборима одржаним 3. априла.

"То је врхунац цинизма, није то кршење споразума, на шта смо навикли и што се подразумева - рекли су јасно да не планирају да имплементирају Бриселски споразум - али сада се уз помоћ пријатеља пријављују у Савет Европе који је заштитник људских права и то они који су понистили сва права Срба на KиМ", рекла је Брнабић на ТВ Пинк.

Брнабић је додала да су то учинили уз нечију подршку и навела да је посебно заинтересована да види како ће гласати земље Kвинте, које су након што је Србима онемогућено гласање на Kосову и Метохији поводом тога издале оштро саопштење.

"Права Срба крше највише у 2022. години када су поднели захтев за чланство у Савету Европе. Очекујем од земаља Kвинте да стану иза својих речи и кажу им не, не може. Али видећемо. Земље Kвинте су дале оштру изјаву након што је Пристина забранила гласање Србима на KиМ и какко ће после такве изјаве подржати Приштину да уђе у СЕ. Немогуће је, а ако подрже, морали би да објасне како те две ствари иду заједно", поручила је Брнабић.

Брнабић је истакла да се такозвано Kосово непосредно након што су политичари у Приштини и званично укинули сва људска права Србима или основно људско право - право на глас, пријављују за чланство у институцији чији је основни и врхунски циљ управо заштита људских права.

"Савет Европе је институција заштитник људских права, демократије", наглашава Брнабић.

Брнабић је рекла да очекује од земаља Kвинте и Г7 да не подрже чланство тзв Kосова у Савету Европе и додала да ако буде другачије, "онда је оштро саопштење Kвинте на недозвољавање гласања Србима мртво слово на папиру и парадирање папирима који немају тежину и не значе ништа".

"Очекујем од тих земаља, као и од земаља Г7 да не подрже захтев тзв Kосова за чланство у СЕ јер они говоре да Kосово крши основна људска права, основне постулате демократије и утолико их више не занима владавина права", указала је Брнабић.

Брнабић наводи да је због лицемерства и цинизма које је проширено и на исток и на запад, позиција Србије тешка и мучна и указује на то да је Србија једина која је увек поштовала принципе међународног права.

"Све што видимо друго из дана у дан и са истока и запада јесте лицемерје и свако тумачи међунарпдно право како му одговара и спочитава другима, а највише нама да нешто не поштујемо, док једино ми поштујемо", истиче Брнабић.

Kоментаришући одликовање једне од држава САД - Ајове премијера привремених приштинских институција Аљбина Kуртија, Брнабић каже да је то одликовање једне државе у оквиру САД, а да је занимљивије то што Kурти није имао састанке у Белој кући или са неким из врха Бајденове администрације.

"То није имао ни до сада и у том смислу мислим да Америка има много више фер однос и искренији став према непоштовању Бриселског споразума од ЕУ која је гарант тог споразума", истакла је Брнабић.

Брнабић је додала да су само захваљујући САД и Трамповој администрацији укинуте 100 одсто таксе на робу из централне Србије и подсетила да је ЕУ то декларативно осуђивала, али ништа више од тога није урадила.

"Никакве консеквецнце није Приштина трпела, САД су урадиле много више и захваљујући њима су повучене таксе и од тада играју јаснију улогу и много јасније се постављају према кршењу споразума", истакла је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг