Вести

БРНАБИЋ: РЕКОРДАН НИВО СТРАНИХ ИНВЕСТИЦИЈА

Компанија "Wacker Neuson" отворила је данас фабрику у Крагујевцу у присуству председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, која је истакла да је у првом кварталу ове године ниво страних директних инвестиција у Србији износио 783,9 милиона евра, што је за 39,6 одсто више него у истом периоду претходне године која је била рекордна.

Брнабић је подсетила да је Србија у 2022. привукла укупно 4,4 милијарде евра страних директних инвестиција.

Немачка компанија је у Крагујевцу отворила фабрику за производњу челичних делова и опреме за машине које се користе у грађевинарству.

Брнабић је нагласила да је Немачка најважнији економски и трговински партнер Србије, као и највећи билатерални донатор.

"О томе како се Крагујевац развија довољно говори чињеница да сам све чешће у Крагујевцу како бисмо обележили наш заједнички успех и резултат. Велика ми је част што имам прилику да данас будем овде са вама да обележимо отварање још једног производног програма у Србији", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да после дуго година Крагујевац поново постаје не само мотор развоја Србије, већ и мотор технолошког напредног развоја и да је то нешто на чему је држава дуго радила.

"Ја желим данас поново да кажем да сам као председница Владе Србије заиста бесконачно захвална нашим партнерима из Немачке, немачким компанијама и немачким инвеститорима за њихово поверење у Србију, али и и за то што су нам безброј пута показали шта треба додатно да радимо да бисмо имали још више немачких инвеститора", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да су немачки инвеститори познати као једни од најопрезнијих, а самим тим и најбољих и најквалитетнијих инвеститора који, поред нових радних места и новца, доносе и нова знања, технологије и једну од најбољих пословних етика и стандарда пословања, па су самим тим део и друштвених реформи Србији.

"Немачка је наш најважнији економски и трговински партнер у овом тренутку и такође највећи билатерални донатор у Србији. Током 2022. године, ако погледамо укупну спољнотрговинску размену роба и услуга између Србије и Немачке, она је достигла око 10 милијарди евра, а ако се у обзир узме само размена роба, она је достигла рекордну вредност од 8,24 милијарди евра", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је размена услуга све важнија између Србије и Немачке.

"Када немачке компаније дођу да улажу у једну земљу онда нема боље референце за ту земљу јер, како је више немачких инвеститора у Србији, тако је веће и привлачење страних директних инвестиција, па је 2022. година била рекордна и у том смислу је Србија привукла 4,4 милијарде евра страних директних инвестиција, али током 2023. године постоји могућност да тај рекорд буде оборен", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да привлачење страних директних инвестиција за Србију значи нова радна места, боља радна места и боље плаћена радна места, али и свеукупан даљи напредак и развој Србије, а да са другом фазом немачких страних директних инвестиција значи да ће у Крагујевцу бити отворено, поред ових 200 радних места, додатних 800 што за Србију значи укупно 1000 нових радних места.

"Захваљујем Влади Републике Немачке и на учешћу у дуалном образовању у Србији које је младима олакшало њихово запошљавање, њихов материјални статус, стварање каријере, унапредило њихове способности и разумевање света у коме живе", рекла је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг