Вести

БРНАБИЋ: РАЗВОЈ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ ЈЕ ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА ВЛАДЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је пријем у Глобално партнерство за вештачку интелигенцију (ГПВИ) велико признање за Србију и доказ да је држава стратешки добро поставила свој развој у модерним технологијама, где је развој вештачке интелигенције један од приоритета Владе.

На састанку Министарског савета Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију у Токију ове недеље, Србија је консензусом изабрана за чланицу, а Брнабић истиче да је пријем велико признање за нашу земљу од стране 26 држава које су гласале о пријему Србије у иницијативу.

"Чланство доказује да је Србија стратешки добро поставила свој развој у модерним технологијама, где је развој вештачке интелигенције један од приоритета Владе. Ове године очекујемо рекордан извоз ИКТ услуга од преко 2,7 милијарди евра, где вештачка интелигенција има све већи утицај", изјавила је Брнабић.

Глобално партнерство за вештачку интелигенцију је настао на иницијативу Емануела Макрона и Џастрина Трудоа 2020. године, уз подршку Г7, и сада броји укупно 29 чланица, међу којима су Француска, Канада, САД, Индија и друге државе већином чланице Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Организација је подржана од стране секретаријата чији је домаћин ОЕЦД у Паризу, заједно са два експертска центра, једним у Монтреалу и другим у Паризу. Први самит организације је виртуелно одржан у Канади 2020. године, док је други одржан у Паризу 2021. године где је Емануелу Макрону уручен извештај о раду.

Критеријуми за чланство су напредак развоја вештачке интелигенције и посвећеност одговорном развоју вештачке интелигенције. Ове године су само четири државе примљене у чланство (Турска, Аргентина, Сенегал и Србија), док је Србија прва чланица из региона.

Циљеви организације су премошћавање јаза између теорије и праксе у вези са вештачком интелигенцијом, подржавање најсавременијих истраживања из области вештачке интелигенције и усмеравање одговорног развоја и употребе вештачке интелигенције у складу са људским правима, основним слободама и заједничким демократским вредностима.

Чланством у ову организацију, Србија ће имати приступ најсавременијим токовима у области вештачке интелигенције, као и прилику да допринесе развоју технологије која ће обликовати будућност привреде. Чланство ће помоћи и промоцији резултата Србије код најзначајнијих светских привреда и омогућити даљи развој ИТ сектора у Србији.

Србија је прва држава у региону Југоисточне Европе која је усвојила Стратегију за развој вештачке интелигенције 2019. године, као и прва држава у региону која је основала Институт за развој вештачке интелигенције и пустила у рад суперкомпјутер за развој вештачке интелигенције.

 

 

 

Извор: Танјуг